Skip to main content

Работите ли за психопат? А вие психопат ли сте?

 

The Silence of the Lambs 1991

В неделя се натъкнах на интересно изследване с вкус на наука и кино. Екип от съдебни психиатри прекарал три години в гледане на филми, за да намерят най-реалистичните и най-сбърканите портрети на психопати. Екипът изгледал 400 филма от периода 1915-2010, някои по няколко пъти.

Резултатите са публикувани в Journal of Forensic Sciences, а днес и от нас.

Кратък речник.

Първични психопати са: онези индивиди, които показват пълна липса на емоция, още от деца. Това са родените психопати.

Вторични психопати са: тези, които са формирани от средата, в която са отраснали – най-често травматична и насилствена.

Характерните черти на психопата са: безчувствие, хладнокръвие, самообладание, контрол на средата и ситуацията, манипулативност, харизматичност, съблазнителност.

Изследователите смятат, че най-реалистичният първичен психопат в историята на киното е…

Антон Чигур от No Country for Old Men 2007 (Няма място за старите кучета)

No Country for Old Men 2007

Тих убиец, без грам състрадание. Лекарите твърдят, че неговият профил се препокрива с този на двама истински убийци, които анализирали: студени, умни, без угризения, без тревоги, без грам депресивност.

В тройката „отличници” влизат и: Хенри от Henry: Portrait of a Serial Killer 1986 и Ханс Бекер от М 1931.

Най-нереалистичният кино психопат е…

Норман Бейтс от Psycho 1960 (Психо)


Героят на Хичкок е страшен, но и страшно неточен. Истинските психопати не се смеят, маниакалният смях е за филмите. Те нямат видения и халюцинации.

А кино злодей номер едно на всички времена – Ханибал Лектър?

Той също не минава изпита за психопати. Музиката е емоция, а Лектър я обожава. Изисканият му вкус и свръхчовешката му интелигентност го правят изключение както сред психопатите, така и сред здравите хора.

А вие психопат ли сте?

Отговорът е може би в този тест:

Момиче видяло непознат мъж, по време на погребението на майка си. Мъжът й се харесал много, тъй като напълно отговарял на представите й за идеалния мъж. Тя се влюбила в него от пръв поглед. След няколко дни момичето убило сестра си.

Въпрос: Защо?

Ако мислите, че момичето е убило сестра си заради битови причини – ревност или отмъщение, сте ОК. Нормални сте. Ако си мислите, че е убило, защото се надява същият мъж да дойде и на погребението на сестра й – Е, вие сте психопат.

Проблемът с този много популярен тест е, че не е верен. Когато доктор Кевин Дътън го дава на истински, доказани психопати – нито един от тях не дава „психопатичния отговор”. Всички отговарят като нормални хора.

Това, което знаем днес е, че около 10% от хората във всяко общество са психопати или имат психопатичен уклон. Малка част от тях са в затвори и психиатрии. По-големият дял са действащи и често преуспяващи. Благодарение на качествата си: чар, перфекционизъм, манипулативност, паразитизъм, нарцисизъм, митомания, вкус към риска, амбициозност и жажда за власт.

Те са царе в професии като: Управляващи директори на корпорации (CEO), хирурзи, адвокати, брокери, дилъри, бизнесмени, журналисти, специални военни или полицейски части, агенти. Да. Класическият Джеймс Бонд е класически психопат.

Ако не можете да губите на игри – дори от деца. Ако вярвате, че правилата са, за да се нарушават. Ако обичате риска. Ако смятате, че баламите заслужават да бъдат мамени. Ако можете да продадете хладилник на ескимос. Ако сваляте всяка жена около вас, когато си поискате. Ако се измъквате от отговорност – всеки път. Честито, вие сте психопат.

Връзка към подобен пост:

Жени серийни убийци и други луди кучки

Портрет на социопата като млад

7 thoughts to “Работите ли за психопат? А вие психопат ли сте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *