Skip to main content

Free Solo

Free Solo 2018

Ако се подхлъзне, пада. Ако падне, умира.

Алекс Хонълд стана най-известният катерач в света, след като изкачи Ел Капитан, огромният гранитен монoлит в Националния парк Йосемит.

Free Solo 2018

Ръцете ви ще се изпотят, докато гледате Free Solo 2018, документалният филм за подвига му. Вертигото и аритмията няма да ви се разминат, въпреки че това се е случило преди две лета и знаете, че главният герой оцелява. Вчера филмът спечели Оскар и може би е най-интересният, от всички победители.

Free Solo 2018

160-те етажа на Бурдж Халифа се извисяват на 829 метра. Представете си, че върху тях добавим Статуята на Свободата – заедно с пиедестала й. А върху нея възкачим Христос Спасителя от Рио де Жанейро. Отгоре, като коледна звезда, подредете един върху друг 7 любими играча от NBA. Зави ми се свят.

Free Solo 2018

Толкова високо се качва Алекс. Без асансьор, ескалатор или стълби, без въжета, или защитна мрежа. Само той и полираната от стихиите скала.

Free Solo 2018 – Когато виждаме обекти да се извисяват над земята, мислим за концепции като свобода, щастие, сила, духовност, святост.

Подобни постижения ни карат да говорим за „силата на човешкия дух“. Понятието е абстрактно, нематериално и емоционално. Алекс е точно обратното. Той живее в реален, осезаем, обективен, аемоционален свят.

Free Solo 2018

В стремежа си към себепознание, той сканира мозъка си. Оказва се, че амигдалата му, частта в която се крият чувства и емоции, страхове, и тревоги, е студена. Тя не реагира на стимули така, както при повечето хора. Характерно състояние за психопати и аутисти.

Майката на Алекс ще спомене, че баща му е страдал от синдром на Аспергер, неврологично състояние от аутистичния спектър. Алекс ще каже, че е израсъл в семейство, за което чувствата са слабост. Като възрастен се упражнявал да прегръща хора, защото като дете не е прегръщан.

Free Solo 2018

Страх ли го е? Да. Но не като мен и вас. Той владее страха. Ние ще се паникьосаме дори, ако сме вързани с осигурителни колани. А той виси над бездната. Разчита на два пръста, докато търси място, в което да подпре левия си крак.

Free Solo 2018

Защо го прави? Заради адреналина? Не. „Ако изпитам прилив на адреналин, значи нещо не е както трябва. Случва се нещо нередно.“ Започва да се катери като дете. Открива, че го успокоява и фокусира. Движен е не от желанието да е популярен, а от нуждата да е майстор. Докато слушате и гледате мъжа с червена тениска ще видите самурай, който търси перфектното.

Free Solo 2018

Живее в микробуса си. Не пуши – нищо. Не пие алкохол, дори шампанско, а също и кафе. Пестелив е на думи. Не обича да харчи. Готви си сам. Имал е няколко приятелки, които изоставя, когато го поставят пред дилемата: или аз, или скалата. Скалата винаги печели.

Free Solo 2018

Слаба и почти фалшива част от филма е опитът да се сантиментализира, чрез настоящата му приятелка. Отделят й твърде много внимание. А на нея й харесва.

Free Solo 2018

Наричаме хора като Алекс Хонълд луди. Флиртът със смъртта и предизвикването на съдбата е популярно, защото създава впечатлението, че чрез него ще получим дълбок, смислен отговор за съществуването си.

Имах познат катерач. В рамките на няколко сезона си счупи двата крака, пръст, ключица и няколко ребра. Не беше философ. Даже беше глупав. Но много жени го харесваха, доста мъже се впечатляваха, а той бе почти винаги усмихнат. Може би смисълът е в последното.

 

3 thoughts to “Free Solo”

  1. Не знам дали причината за това, да не се изпотят разни части от тялото ми, докато го гледах, се крие във факта, че над 10г. се занимавах с промишлен алпинизъм. Но това, че останах доста апатичен след края му ме изненада. Тази фалшивост, която си видял при отделеното време за кифлоча, ми се струва, че я има в цялото начинание. Или поне доста голяма неяснота – защо аджеба я правим тая дивотия, а тя според ме е да си нахраним ненаситното его, нещото което го прави доста близък с нас простосмъртните. Разбира се, може и да греша, но така го усетих.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *