Skip to main content

Филми, които стават комикси

MirrorMask 2005

Ако погледнем боксофиса за последните 3 години, ще открием тенденция. Има два жанра, които доминират киносалоните – анимация и супергерои, а също анимация за супергерои.

Какво означава това?

Зрителите имат нестихваща жажда за развлечение и визуален спектакъл? Публиката се състои от деца и възрастни в перманентна незрялост? Хората копнеят фантазия и бягство към нещо по-добро?

Ако ви киселее от еднообразната боза с магически хора в латексови чорапогащи, трябва да знаете, че комиксите са повече от истории за супергерои. Те са и ужаси, уестърн, ноар, фантастика, фентъзи, даже поезия, и митология.

Пример от моята библиотека: Hostage разказва истинската история на Кристоф Андре, служител на Лекари без граници, който е отвлечен в Северен Кавказ, през 1997.

Комиксите насърчават четенето. А четенето е важно за мозъка, той се храни с истории. Комиксите са прекрасно упражнение, защото ни карат да намираме смисъл, чрез различни модалности. За да разберем историята, трябва да комбинираме информация от визуален, пространствено-времеви и текстови характер.

Не бихте могли да „четете“ японски комикси – дори с превод, ако не знаете реда, по който са подредени отделните панели.

Улицата между комикси и кино не е еднопосочна. Ето няколко примера.

2001: A Space Odyssey 1968 (2001: Космическа одисея)

Кадър: 2001: A Space Odyssey 1968

Комиксът по класиката на Стенли Кубрик и Артър Кларк е написан и нарисуван от легендата Джак Кърби, през 70-те.

Psycho 1960 (Психо)

Кадри: Psycho 1960

Историята, героите, снимането, композицията, кадрите на Алфред Хичкок пищят да са комикси. Най-популярният филм на Хичкок е адаптиран – сцена по сцена, в три книжки през 1992.

Se7en 1995 (Седем)

Кадри: Se7en 1995

Друг майстор на кадъра, чиито филми са като раздвижени комикси, е Дейвид Финчър. Комиксът се появява 11 години след филма и включва… седем книжки, които са събрани в едно луксозно издание през 2008.

Fight Club 1999 (Боен клуб)

Кадри: Fight Club 1999

Fight Club 2 е комикс написан от Чък Паланюк и е продължение на оригиналната история. Комиксът се развива 10 години по-късно.

Blade Runner 1982 (Блейд Рънър)

Кадри: Blade Runner 1982

Имаше време, когато Marvel адаптираше кино, а не обратното. Marvel Comics Super Special е поредица, която е базирана на популярни филми от 70-те и 80-те.

28 Days Later 2002 (28 дни по-късно)

Кадри: 28 Days Later 2002

Дани Бойл съживи зомби жанра, който е още в цъфтеж. Комиксът е продължение на филма и е мост към втората му част – 28 Weeks Later 2007. През 2009 се появи още една комикс серия – 28 Days Later. Александър Дюма сигурно се върти в гроба, че не е жив, за да направи същото с „Тримата мускетари“.

Aliens 1986 (Пришълците)

Кадър: Aliens 1986

Star Wars със сигурност е най-успешният медиен франчайз. Ще намерите всичко, за което можете да се сетите, че и още. Дрехи, обувки, завивки, сувенири, аксесоари, бижута, мебели, тапети, игри, храни, напитки, електрически уреди… всичко. Светът на Пришълеца е по-малък финансово, но според мен е много по-интересен за комикси.

Всички филмови франчайзи, които можете да назовете, имат комикс варианти – Highlander, Terminator, RoboCop, Predator, Indiana Jones, Underworld…

The Matrix 1999 (Матрицата)

Кадри: The Matrix 1999

Филмовата трилогия вдъхнови нова теория в света на медиазнанието. Термини като “Synergistic Storytelling” и “Cultural Convergence” в този контекст изразяват преливането на теми, идеи, истории от един тип медия в друг. Разказът органически се разраства, като дори губи контрола на оригиналните си създатели. Светът на Уашовски се разплисква в комикси, книги, анимации, манга, философски анализи.

The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension 1984 (Бакару Банзай)

Кадри: The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension 1984

Филмът е култов и го препоръчвам. Докато гледате ще си мислите, че е адаптация или на електронна игра, или на комикс. Точно обратното.

Darkman 1990 (Даркман)

Кадър: Darkman 1990

Това е друг култов филм. Резултат е от неуспешните опити на Сам Рейми да снима Батман или Сянката (Shadow). Той си създава собствен герой – Даркман.

Mad Max: Fury Road 2015 (Лудия Макс: Пътят на яростта)

Кадри: Mad Max: Fury Road 2015

„Това ще излезе на комикс, сигурен съм“ – казах на паркинга на кино Арена, веднага след прожекцията. „Ще си го купя 100%“ – добавих. Познах за първото, но не направих второто. Комиксът разказва историята на героите от филма – преди филма. За съжаление качеството му не е на висотата на постапокалиптичното зрелище на Джордж Милър.

The Fountain 2006 (Изворът на живота)

Кадри: The Fountain 2006

Според някои Дарън Аронофски е по-успешен като автор на комикс, отколкото като режисьор. Вместо да прави режисьорска версия на филма, Аронофски издава комикс. Съществена част от него е художникът Кент Уилямс, който е спечелил доста награди с труда си.

Clerks 1994 (Продавачи)

Кадър: Clerks 1994

Комиксите са част от Кевин Смит. Той ги пише, издава, коментира, колекционира. Серията от няколко книжки е за героите от филма, но разказва за животите им след него.

А сега няколко филма, които сякаш са по комикси, но не са

Идеята за Hancock 2008 (Ханкок), супергерой алкохолик и неебателник, е от 90-те години. Циркулира като филмов сценарий из холивудските студия почти две десетилетия, преди да бъде реализирана от Уил Смит.

Chronicle 2012 (Хроники) е интересен и оригинален, вдъхновен е от комиксите и Стивън Кинг. След него двама от тримата главни актьори ще играят в истории по комикси. Дейн Дехаан е Зеленият гоблин в The Amazing Spider-Man 2 2014 (Невероятният Спайдър-Мен 2). Майкъл Би Джордан е Джони Сторм в страшния провал Fantastic Four 2015 (Фантастичната четворка), а също е Ерик Килмонгър в глобалния хит Black Panther 2018 (Черната пантера).

Свързани публикации:

Fantasy cinema или 7 филма от 7 режисьора, за които мечтаем
5 страхотни комикса от тази година
Най-добрите 30 филма направени по комикси – Част I
Най-добрите 30 филма направени по комикси – Част II
Безлики, но не безлични – герои, чието лице остава мистерия

2 thoughts to “Филми, които стават комикси”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *