Skip to main content

Ей, не трябваше ли да сме по-умни?

Idiocracy 2006

Тази година хората на Земята ще са по-тъпи, отколкото миналата. Не с много, но по-тъпи. Как е възможно? Нали имаме компютри, таблети, умни телефони, умни часовници, интернет, Facebook, Twitter, защо светът се пълни с тъпанари?

В периода 1930-1980 интелектът на хората живеещи в Европа и Северна Америка скача с по 3 точки на десетилетие. „Ефектът на Флин” се обяснява от неговия откривател – доктор Джеймс Флин, с повишената хигиена, подобрената медицина, лесния достъп до изобилна питателна храна, масовото образование. Наблюдаваното от Флин е потвърдено в Индия и Китай.

Източник: Daily Mail / University of Hartford

След 80-те години тръгваме обратното – ставаме по-глупави, бавно, но сигурно. Така е в САЩ, но и в Дания, където – според данни на Военното им министерство, младите мъже сега са по-глупави от младите мъже през 1990.

Нека погледнем и на други места.

Кино

Финансово успешни филми 2010-2015

Ако разгледате боксофиса за последните 10 години ще забележите, че е доминиран от анимации и филми по комикси, насочени към аудитория от 12-годишни. През 1979 най-гледаният филм е Kramer vs. Kramer 1979 (Крамър срещу Крамър). Днес се радваме, когато единият герой прави „пийу-пийу”, а другият „бум-бум”.

Музика

Rihanna vs. Pink Floyd

Анализ на текстовете на популярните песни през последните 10 години показва, че те са написани от… третокласници.

Източник: SeatSmart

Напевите на Бионсе са с речников запас на 7-годишно. Всъщност, това не са творения на Бионсе и Риана, защото 90% от хитовете се пишат от 4-5 човека, които работят за всички музикални компании и използват алгоритми. На база статистика за най-продаваните песни, компютър изчислява и синтезира ритъм и метрум, добавя акценти. Затова всички поп парчета звучат като едно. Бионсе и Риана просто си отварят устата и си въртят задника.

Книги

Преди време ми направи впечатление, че съвременната литература е доминирана от жени с интелектуалните способности на прогимназиални ученички.

Топ 10 най-продавани книги в периода 2004-2015. Източник: Nielsen / The Wall Street Journal

Литературата потвърждава Законa на Стърджън, че „90% от всичко е лайна”.

Политика

Доналд Тръмп, Saturday Night Live, 2015

Анализ на речите на съвременните политиците доказва, че те говорят като гимназисти. Доналд Тръмп? Той има речник на четвъртокласник, което е обяснение за успеха му. Доналд използва думи не по-големи от две срички. За сравнение Джорд Вашингтон е говорил и пишел на университетско ниво.

Образование

Апропо, Вашингтон е без класическо образование. Днес училищата бълват тъпи деца. Знаем, че българските ученици са най-неграмотните в Европа, но навсякъде броят на децата, които не само не знаят „буквите и фактите”, но и не могат да мислят се увеличава.

Just Go With It 2011

Това е актуално и за университетите, които произвеждат хора с кастрирано критично мислене. Възпитаници отворени към псевдонауката и линчуването в Twitter. Изобилие от студенти завършват с Mickey Mouse degree – диплом за измислена социална наука. Можете – това е истина, да получите бакалаварска степен за Хари-Потър-истика, голф мениджмънт или сърф наука. Все повече магистри по Английска литература в САЩ не са чели Уилям Шекспир.

Защо?

Според една теория ставаме по-глупави, защото умните хора избират да имат по едно дете или да нямат изобщо.

Idiocracy 2006

Според друга всеки организъм постигнал среда, в която има сигурност и достатъчно манджа, е обречен на леност и регресия. В края на Студената война държавите спират „поточната линия” за образовани хора – математици, физици, химици, биолози, инженери, които са им необходими в идеологическата и икономическата надпревара. Закърняваме, когато се лишим от трудности.

Какво да правим ние – останалите полуграмотни? Цунамито, което се задава е страшно, а лодчицата ни става все по-малка. Ами, дръжте се.

Свързана публикация:

Колко красив е умът на звездите?

6 thoughts to “Ей, не трябваше ли да сме по-умни?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *