Skip to main content

7 особености на интелигентните хора

Searching for Bobby Fischer 1993
Searching for Bobby Fischer 1993

Да си интелигентен има предимства. По-интелигентните хора правят много неща по-добре. Те четата повече, по-бързо и по-гладко. Решават алгоритми, играят шах, знаят повече и използват думи като: дисонанс, дискурс, рефлукс, синестезия, парестезия, пророгация и ацидофил.

Но по-интелигентните хора редовно се провалят в множество житейски задачи. Да си интелигентен е като да си красив, висок или здрав – за предпочитане е, но не е 100% гаранция за успех. А в някои случаи – парадоксално, е залог за провал.

Gifted 2017
Gifted 2017

Най-общо интелигентността включва способността на човек да възприема и осъзнава информация, както и да си служи с нея. Да извършва мисловни операции – анализ, синтез, индукция, дедукция, да работи с абстракции, аналогии, метафори, реч.

Интелигентните хора обичат безпорядък

Върху бюрото ми има: 11 фигурки, 4 книги, 3 бележника, 2 телефона, 2 кутии за чай, 2 моливника – в които има всичко, освен моливи, часовник, бутилка, буркан, недояден кроасан, каноп, сноп от листа, слушалки, салфетки и… топка (?). Сравнен с Айнщайн аз съм пример за ред и чистота.

Black Books 2000-2004
Black Books 2000-2004

Ако разхвърляното бюро е знак за безпорядък в мисленето, то на какво е символ празното бюро? – пита доктор Лорънс Дж. Питър. Той формулира принципa на Питър: В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност.

Тина Фей в офиса си / Рей Бредбъри и бюрото му / Марк Твен и бюрото му
Тина Фей в офиса си / Рей Бредбъри и бюрото му / Марк Твен и бюрото му

Според психолози от Университета на Минесота разхвърляната среда стимулира творчеството. Обратно, подредената среда кара хората да търсят конвенционални решения. Оригиналните мисли се раждат в хаос.

Интелигентните хора си говорят сами

Хващали ли са ви да си говорите сами? Конфузно е – и за двете страни.

Sherlock 2010- Шерлок Холмс често изстрелва на глас мисли и хипотези. Той говори сякаш на себе си дори, когато в стаята има хора.
Sherlock 2010- Шерлок Холмс често изстрелва на глас мисли и хипотези. Той говори сякаш на себе си дори, когато в стаята има хора.

Доктор Палома Мари-Бефа смята, че шептящите монолози са характерни за хора с повишена когнитивна функция. Дискусията със себе си фокусира мислите. Проблем имате, когато започнете да си говорите с видения и халюцинации.

Интелигентните хора имат чувство за хумор

Изследване на професионални комици показва, че те имат по-висок коефициент на интелигентност от средното (IQ 90-100). Жените комици се въртят около IQ 126, а средният резултат за мъжете е 138.

Fawlty Towers 1975-1979
Fawlty Towers 1975-1979

Според Cognitive Processing по-интелигентните хора обаче не намират всичко за смешно. Шеги с пръдни и оригване са под нивото им. По-интелигентните имат усет за двусмислицата, иронията, сарказма и са особено отворени към черния хумор.

Интелигентните хора предпочитат класическа музика

А също и джаз.

Shine 1996
Shine 1996

От всички, които купуват музика в САЩ 2% купуват класическа, а 1% джаз. Двата стила са когнитивно комплексни. Те са еволюционно нови за човешкия мозък. Композирането, изпълнението и „изтърпяването“ им изискват необичайно усилие.

The Pianist 2002
The Pianist 2002

Хората, които твърдят, че харесват класическа музика имат средно IQ 106. Хората, които твърдят, че „не я понасят“ имат средно IQ 92. Този резултат може да се потвърди и от SAT тестовете в САЩ. Бетовен е предпочитан изпълнител от хора с 1400+ точки. Това е резултат, който ви гарантира влизане в най-добрите университети. Хората, които слушат рап и регетон (латиноамериканска чалга) гравитират около 800-900 точки.

Интелигентните хора са либерални

Това не означава, че всички либерали са интелигентни. Вижте министър-председателя на Канада, той сякаш е изваден от Zoolander 2001 (Зулендър). Но високото IQ предполага склонност да задавате въпроси, да сте скептични към системата, да сте отворени към новото и непознатото, да имате интерес към различното, любопитство към света.

Get Out 2017
Get Out 2017

Ако либералните хора са по-интелигентни, защо тогава правят глупави неща? Отговорът на този въпрос интересува професорът по медицина Брус Чарлтън. Според него те са „умни глупачета“, хора лишени от “common sense”, здрав разум – практическа преценка и съобразяване с реалността.

10,000 BC 2008 / Apocalypto 2006 / The Revenant 2015 / Bone Tomahawk 2015
10,000 BC 2008 / Apocalypto 2006 / The Revenant 2015 / Bone Tomahawk 2015

Ако предците ни бяха либерални, нямаше да могат да оцелеят и един ден.

Cheers 1982-1993 – Даян е събирателен образ на умните и красивите, които се сблъскват с живота. Почти всички смешни сцени с нея произтичат от неадекватността на академичното й мислене.
Cheers 1982-1993 – Даян е събирателен образ на умните и красивите, които се сблъскват с живота. Почти всички смешни сцени с нея произтичат от неадекватността на академичното й мислене.

Интелигентните хора допускат редица грешки. Една от тях е, че често обясняват случващото се с абсурдно комплексни идеи, защото мозъкът им изпитва глад за тях. Подобно поведение се наблюдава във факултетите по социални науки на западните университети. В тях се окуражават насилено оригинални, безсмислени и нелепи теории до степен, която превръща тези науки в псевдонаука.

Star Wars – C-3PO е „интелектуалец“, който владее 7 милиона форми на комуникация. Тревожният робот е загубен, без прагматичната част от двойката R2-D2.
Star Wars – C-3PO е „интелектуалец“, който владее 7 милиона форми на комуникация. Тревожният робот е загубен, без прагматичната част от двойката R2-D2.

Идеята, че простотата усеща реалността по-добре не е нова. В „Братя Карамазови“ Достоевски пише: „…колкото е по-глупаво, толкова е по-близо дори до самата същина. Колкото по-глупаво, толкова по-ясно. Глупостта е кратка и не хитрува, а умът шикалкави и се крие. Умът е подлец, а глупостта – открита и честна.“ Което с други думи е обяснението на Бръснача на Окам, че простото е най-добро.

Интелигентните хора са атеисти

Или поне скрити агностици. Тази черта е следствие от предходната. Сърцето й е скептицизмът.

Monty Python's Life of Brian 1979
Monty Python’s Life of Brian 1979

Убедените в силата на свръхестественото и метафизичното са по-малко интелигентни от отричащите я. Ричард Доус и Адам Хемпшир го доказват, те изследват над 63 000 души.

House, M.D 2004-2012
House, M.D 2004-2012

Хипотезата потвърждава и професор Сатоши Каназава. Той обяснява, че от гледна точка на еволюцията да вярваш в Бог е нормално, защото естественото състояние на човешката психика е леката параноя. По-добре е да те е страх, че може да отидеш в ада, отколкото да не те е. Този механизъм ни е помагал да оцеляваме хиляди години. На него са построени и почти всички системи за сигурност, които използваме днес. Високата интелигентност обаче е нещо еволюционно ново и обратно на традицията.

Интелигентните хора не са секс машини

Направо са смотани по отношение на плътското.

The Big Bang Theory 2007
The Big Bang Theory 2007

Хората със средна и по-ниска интелигентност правят първи и най-много секс. Те са достатъчно умни, за да свалят някой и достатъчно глупави, че да не го анализират. Шегата на страна, но средноинтелигентните правят 5 пъти повече секс от тези с IQ 130+ (Mariah Mantsun Cheng / J. Richard Udry, 2005).

The Big Bang Theory 2007
The Big Bang Theory 2007

Не само това, но интелигентните хора са предразположени към неестествено за биологията поведение. Мъжете с по-висока интелигентност например практикуват „сексуален ексклузивитет“ – предпочитат да имат една партньорка, за дълъг период от време.
Това поведение е нехарактерно за неинтелигентните мъже и за повечето бозайници.

Miss Sloane 2016
Miss Sloane 2016

Още по-неестествено е поведението на много интелигентните жени. При бозайниците женската инвестира много повече в отглеждането на потомството, затова именно тя контролира секса. Жената има правото да избира, тя може да предрича бъдещето – с кой, кога, как.

Elizabeth: The Golden Age 2007 / Pride and Prejudice 1995 / 45 Years 2015
Elizabeth: The Golden Age 2007 / Pride and Prejudice 1995 / 45 Years 2015

Много интелигентните жени обаче са групата, която най-често избира да остане бездетна. И е групата, която произвежда най-малко деца. Което има не само индивидуален еволюционен ефект – те затриват собствените си гени, а и обществен такъв, променят структурата на общността.

PI_1998_
Pi 1998

Да си по-интелигентен не предполага, че си по-добър лидер, приятел, родител, човек. По-интелигентните хора често са по-високи, по-здрави и по-образовани. Намират си по-бързо и по-добре платена работа, но интелигентността им пречи, ако искат кариера. Организациите стимулират „функционалната глупост“. Твърдят, че търсят „най-умните и най-способните”, но систематично ги „затъпяват“, след като ги наемат.

Има предположения, че по-интелигентните хора също будуват, обичат повече кафе, по-често са вегетарианци, предразположени са към тревожност и биполярно афективно разстройство. Едновременно с това, много от тях са репродуктивни нули. Ако желаете да научите повече за интелекта или отсъствието му, прочетете тези книги.

IQ_P.004

Свързани публикации:

Ей, не трябваше ли да сме по-умни?
Колко красив е умът на звездите?
Дали сте прекалено умни, за да сте богати

4 thoughts to “7 особености на интелигентните хора”

  1. Никола Тесла, Алберт Айнщайн, Луи Пастьор (създателят на ваксината) и Гьоте (авторът на „Фауст“) са вярвали в Бог. Това мога да кажа за шестото твърдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *