Skip to main content

Трима идентични непознати

Three Identical Strangers 2018
Three Identical Strangers 2018

Близнаците са видимо опровержение, че сме уникални. Доказателство, че природата също прави промоции.

Еднояйчните споделят 99,9% еднаква ДНК. Започват да си комуникират в утробата още от 14-ата седмица. Ехографите са ги улавяли да се прегръщат и целуват, връзката им е почти телепатична.

Adaptation 2002
Adaptation 2002

Близнаците са странни.

The Shining 1980
The Shining 1980

Близнаците са страшни.

The Matrix Reloaded 2003
The Matrix Reloaded 2003

Близнаците са опасни и двойно смъртоносни.

Mardi Gras: Spring Break 2011
Mardi Gras: Spring Break 2011

Понякога са секси – особено, ако са близначки.

Tale of Tales 2015
Tale of Tales 2015

Можете да намерите истории за близнаци, които магически споделят еднаква съдба. Като Джеймс Люис и Джеймс Спрингър, които са разделени като бебета.

Джеймс и Джеймс се намират 39 години по-късно, за да открият, че: имат еднакви професии – работят като помощник шерифи; са запалени пушачи, а любимата им напитка е бира; хобито им е дърводелство; карат еднакви марки коли; имат еднакво високо кръвно налягане и мигрена; женени са по два пъти, като първата им съпруга се казва Линда, а втората – Бети; имат синове, които са кръстили Джеймс-Алън и кучета, които се казват Той (от англ. toy – играчка, нещо дребно).

Това не звучи ли като приказка? Опитайте се да ме убедите, че имаме свободна воля, а не живеем орис.

Three Identical Strangers 2018
Three Identical Strangers 2018

Three Identical Strangers 2018 е шокиращ документален филм. Разказва за куриозния живот на трима мъже, които откриват, че са разделени тризнаци.

Америка се влюбва, когато 19-годишните младежи – Боби, Еди и Дейвид, се откриват. Това е централно събитие за 1980. Те са на първите страници на пресата, гостуват на ТВ програми, пълнят зали и театри с тълпи, които искат да ги видят, чуят, пипнат. Снимат се във филм на Мадона и правят ресторант, който излиза на милионна печалба, още първата година.

Three Identical Strangers 2018
Three Identical Strangers 2018

Това не е ли „Най-удивителната, невероятна, забележителна истинска история, която сте чували някога“ – както казва подзаглавието на филма?

Не е?

Един момент.

Ще стане.

Three Identical Strangers 2018
Three Identical Strangers 2018

Братята се раждат през 1961 и… са четризнаци. Четвъртото момче умира при раждането. Изоставените се откриват, когато Боби постъпва в университет. Първият му ден в студентските общежития е странен. Всички сякаш го познават и незнайно защо го наричат Еди. Загадката бързо е разкрита от съквартиранта на истинския Еди. Благодарение на медиите ги намира и Дейвид.

Нотката е щастлива. Бъдещето – оптимистично. Братята са толкова еднакви. Имат еднакви жестове и стойка, довършват изреченията си. Пушат еднакви цигари, тренирали са борба в гимназията и дори харесват същия тип жени. Хармония.

Three Identical Strangers 2018
Three Identical Strangers 2018

Повечето близнаци имат идентични модели на мозъчните вълни, но всички близнаци имат различни пръстови отпечатъци. Микроразлики. Скоро братята започват да забелязват и други.

Боби, Еди и Дейвид споделят подобна биология, но са продукти на различни култури. Имат несходна трудова етика и чувство за хумор, започват да се карат. А после Еди се самоубива, в следствие на манийно-депресивна психоза.

Enemy 2013
Enemy 2013

През 1995, благодарение на разследващия журналист Лорънс Райт, братята разбират, че миналото им крие още тайни. Те са били част от експеримент. Конспирация между професора по клинична психиатрия Петер Нойбауер и агенцията по осиновяванията Louise Wise Services.

Нойбауер е светило. Президент на Асоциацията за детска психоанализа и главен секретар на Международната асоциация за детска психиатрия. Приятел и колега на Ана Фройд, отговорен за опазването на архивите на баща й – Зигмунд.

Нойбауер се спасява от нацистите, като емигрира в Америка. Някои от личните му асистенти са оцелели от холокоста и лагерите, в които са правени подобни опити.

The Gifted 2017
The Gifted 2017

Основна тема, която вълнува Нойбауер е до каква степен гените ни правят това, което сме и каква е ролята на средата. Затова – с благословията на неясен брой хора с власт и пари, той провежда жесток експеримент.

Започва да разделя близнаци и ги разпределя в приемни семейства от различни класи. Семействата са в неведение. Когато децата са посещавани за тестове и замервания, родителите вярвали, че това е стандартна процедура за осиновени.

The Royal Tenenbaums 2001
The Royal Tenenbaums 2001

Боби, Еди и Дейвид са еднакви, но израстват в различни къщи, на различни улици и в различни квартали. С различни майки и (странно защо) по-големи сестри.

Едното момче има благ баща, който е с топло чувство за хумор. Другото има баща лекар, който рядко е вкъщи, но е богат, умен и грижовен. Третото е подопечно на строг баща, който вярва в твърдата ръка и дисциплината. Разлики, които имат значение.

The Social Network 2010
The Social Network 2010

Мнозинството от колегите на Нойбауер вярвали, че само гените решават всичко. Днес знаем, че нямаме контрол какъв ще е коефициентът ни на интелигентност, дали ще сме интроверти или екстроверти, агресивни, или пасивни, песимисти, или оптимисти.

Но не само това. Гените определят обичаме ли сладко, понасяме ли кориандър, ще станем ли алкохолици, атлети или музиканти, кихаме ли, когато погледнем към слънцето. А може би и неща като религиозност, политически пристрастия и сексуална ориентация.

Dead Ringers 1988
Dead Ringers 1988

Важно за Нойбауер било и унаследяването на психичните заболявания. Смята се, че той е подбирал майки, които са страдали от депресия, биполярно разстройство и шизофрения. Не знаем колко близнаци са изследвани. Някои казват, че са поне още 6 двойки, други 8, трети повече. Информацията е засекретена до 2060-та.

Twins 1988
Twins 1988

Прекрасното на човешката природа е, че нищо не може да я обясни напълно. Според съвременната наука гените влияят до 50% върху това, което ще ни се случи. Дори в развитието на еднояйчни близнаци могат да бъдат намерени необясними разлики. Например единият близнак става отличен атлет, а другият близнак умира от мускулна дистрофия.

Има отличителни белези, важното е да се вгледаме.

Свързани публикации:

Честито, близнаци!
Какво се случи с Понеделник?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *