Skip to main content

Fantasy cinema или 7 филма от 7 режисьора, за които мечтаем

След Citizen Kane 1941 Орсън Уелс започва снимките на It's All True, амбициозен филм, който включва 3 истории в 1. Филмът не вижда бял свят, макар да са заснети над 300 000 метра лента.
След Citizen Kane 1941 Орсън Уелс започва снимките на It’s All True, амбициозен филм, който включва 3 истории в 1. Филмът не вижда бял свят, макар да са заснети над 300 000 метра лента.

Fantasy football е игра, при която играчите влизат в ролята на мениджъри, които могат да си направят отбор от истински футболисти, които в реалността не играят заедно.

Решихме да поиграем Фентъзи кино. Това са 7 режисьора, които могат да направят 7 велики филма по темите, които сме избрали.

Логически обосновано е Мел Гибсън да направи филм за викинги

Само си представете. Представете си! Перфектният филм за викинги. Отделих време, за да направя диаграма на Вен.

Fantasy_Cinema.002
Логическите отношения между крайните множества са очевидни. Викингите – свободни езичници, смели мореплаватели, сърцати войни, жестоки завоеватели. Мел Гибсън – биполярен бойлер под налягане, пълен с ярост и любов.

Филми режисирани от Мел Гибсън
Корица на The Sagas of Icelanders / Филми режисирани от Мел Гибсън

Мел има вкус към завладяващи истории, обича да изследва митове и легенди, влага страст в работата. Естествено, филмът ще е със субтитри, защото ще се говори на старонордски.

Гийермо дел Торо е роден за Х. Ф. Лъвкрафт

Тази година гледахме The Endless 2017, фентъзи-хорър произведен без пари, но с много ентусиазъм. Привкусът на Лъвкрафт е силен. Американският писател е белязал множество творци. Инспирирал е картини, сериали, филми, комикси, електронни игри. Но няма голям Лъвкрафт филм, който да е спечелил зрителите и критиците.

Cthulhu Idol, Necronomicon Page by WendigoMoon @DeviantArt / Филми режисирани от Гийермо дел Торо
Cthulhu Idol, страница от Necronomicon от WendigoMoon@DeviantArt / Филми режисирани от Гийермо дел Торо

Гийермо дел Торо е роден за това. Още като босоного момче в Гуадалахара, той е увлечен от приказките, чудовищата и готическите ужаси. Има огромна колекция от комикси и филми. Толкова голяма, че се налага да купи съседната къща, за да има място. Като млад е работил в лудница, която била до градската морга. Последната посещавал редовно – по време на обедната почивка. Има фетиш към реликви, насекоми и артефакти.

Тейлър Шеридан + Bull Mountain

Дебютът на писателя Брайън Панович е комбинация от семейна сага и трилър. Героите са колоритни планинци, които вярват, че мъжете са мъже, когато са свободни, жените са жени, когато раждат деца, а най-хубавото уиски е контрабандното.

Bull Mountain / Филми по сценарий и/или режисура на Тейлър Шеридан
Корица на Bull Mountain / Филми по сценарий и/или режисура на Тейлър Шеридан

Романът пасва на Шеридан. Сценариите му са визуални, а с Wind River 2017 (Дивата река) показа, че го бива и да режисира. Комбинацията е печеливша.

Задължително е Джеймс Манголд да адаптира Southern Bastards

Купувам си комикса на Джейсън Аарон и Джейсън Латур от премиерата му през 2014. Писателят е от Алабама, а художникът от Северна Каролина. Произведението е прашно, потно, кърваво и опетнено с барбекю сос писмо от американския юг. Поредицата е носител на двете най-големи награди за комикси и мечтае да стане филм.

Southern Bastards / Филми режисирани от Джеймс Манголд
Корица на Southern Bastards / Филми режисирани от Джеймс Манголд

Манголд предпочита истории за наранени, белязани, смазани, но все още живи мъже и жени, които отказват да се предадат. С Logan 2017 (Логан), той доказа, че може да направи филм по комикс – без 3D, латексови костюми и CGI светкавици. Режисьорът има усет за атмосферата и чува правилната музика.

Кари Фукунага може да заснеме The Sheriff of Babylon

Помиришете Багдат, чуйте как пясъкът на пустинята скърца между зъбите ви, усещате ли ледената пот, която избива под късата ви бронежилетка. Още един любим комикс, който бе публикуван през 2015. Написан е от Том Кинг, бивш офицер на ЦРУ. Реалистичната история е за американски полицай, който работи като военен контрактор-детектив в Ирак.

The Sheriff of Babylon / Филми режисирани от Кари Фукунага
Корица на The Sheriff of Babylon / Филми режисирани от Кари Фукунага

Пропуснахте ли новината, че Кари Фукунага бе избран да режисира следващия филм за Джеймс Бонд? Усетът му за средата, фото-реализмът, елегантните му дълги кадри, умението му – без думи, да надникне в душите на героите прилягат на изходния материал, сякаш са ушите по него.

Гарет Евънс рестартира Джак Ричър

Лий Чайлд, подобно на Стивън Кинг и Джон Гришам, е машина за книги. Поредицата за Джак Ричър включва над 20 романа. Не съм чел всичките, но „Място за убиване“ спечели няколко литературни награди.

Корица на Killing Floor / Филми режисирани от Гарет Евънс
Корица на „Място за убиване“ / Филми режисирани от Гарет Евънс

Имам личен проблем с Том Круз в ролята на Ричър. Вторият проблем е, че филмите не са кой знае какво – особено втория. Правя пълен рестарт с друг актьор и Гарет Евънс като режисьор. Това е екшън, който бих гледал.

Педро Алмодовар снима „Сто години самота“

Rozix предложи Педро Алмодовар да направи филм за генералисимус Франко. Има няколко силни филма за Испания, по времето на франкизма, даже единият е на Алмодовар. Rozix, какво ще кажеш, ако съчетаем Алмодовар с магическия реализъм на Маркес?

Корица на „Сто години самота“ / Филми на Педро Алмодовар
Корица на „Сто години самота“ / Филми на Педро Алмодовар

Реално е малко вероятно, защото писателят е забранил книгата му да става филм. Много режисьори са го питали – отказал е на всички. Но това е Фентъзи кино. Ако искаме, даже може да е Алфонсо Куарон.

БОНУС: Джордж Милър чете „Дон Кихот“

Творбата на Сервантес е екранизирана десетки пъти. Винаги нещо липсва. Героят е любим на Тери Гилиъм, който започна своя филм за Дон Кихот преди повече от 20 години. Сизифов труд и кино мъчение, което дори му причини инфаркт.

The Man Who Killed Don Quixote 2018
The Man Who Killed Don Quixote 2018

Тази година The Man Who Killed Don Quixote 2018 (Човекът, който уби Дон Кихот) най-накрая се роди, макар и с цезарово сечение. След броени дни ще направи премиерата си в България. Проблемът е, че критиците не го харесват… много. Ние ще го гледаме, защото сме недоверчиви.

Корица на „Дон Кихот“ / Филми на Джордж Милър
Корица на „Дон Кихот“ / Филми на Джордж Милър

Но какво ще кажете за версия на Дон Кихот от Джордж Милър? Да, да Джордж не е точно „арт режисьор“, но е изкусен занаятчия, който вярва, че бъдещето принадлежи на лудите. А също има нежно място в сърцето си, където танцуват пингвини и пее прасенце на име Бейб. Ако Джордж не може да заснеме всичките 1000 страници, ще използваме Питър Джаксън.

Коя книга бихте поверили на Никълъс Уиндинг Рефн ? А на Лин Рамзи? Коя история заслужава Антоан Фукуа? Дали Мартин МакДона би режисирал нещо, което не е написал сам?

Свързани публикации:

Как биха изглеждали риалити програмите, ако се правеха от големите режисьори?

5 европейски филма, които Холивуд може да преразкаже
Най-добрите 30 филма направени по комикси – Част II

2 thoughts to “Fantasy cinema или 7 филма от 7 режисьора, за които мечтаем”

  1. Нийл Джордан и „Черният обелиск“ на Ремарк.
    Ирландецът е майстор в предаването на чувства и емоции – напр. „Краят на аферата“ и „Играчка-плачка“ – а германецът е невероятен в създаването на такива! Мрачните тонове в стила на Джордан са идеални за атмосферата на Германия по време на Втората световна война от романите на Ремарк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *