Skip to main content

За пълзящите твари на нощта

 

Знаете ли къде можете да срещнете най-много психопати? Отговорът не е в лудницата.

По-вероятно е да ги откриете в борда на директорите. Позицията Главен изпълнителен директор е магнит за психопати. Кариерата в корпорация дава възможност да разгърнете всичките си психо черти – алчност, манипулативност, своеволие и садистична амбиция. Втората любима професия за психари е адвокат. Можете да направите толкова много в мъглата на юридическите текстове, лингвистичната схватка и войната за изкривяването на фактите.

Nightcrawler 2014 е посветен на третата най-предпочитана професия от психопати – медиите. Журналистиката е великолепна професия за всеки егоманиак вярващ, че е „гласът на народа”, „лицето на новините”, „царят на дневния ред” и „четвъртата власт”.

 

Nightcrawler 2014

Филмът е режисьорски дебют за сценариста Дан Гилрой. На български заглавието е интерпретативно преведено като „Лешояда”, защото туй е пиле грозно, грабливо и мършоядно. Всъщност, nightcrawler e американското народно название за Lumbricus terrestris – земен червей. Гадинкa, която изпълзява вечер, за да се храни с гниеща органична материя.

Това е и работата на младия психопат Луис Блум (Джейк Джиленхол), ръст среден, мършаво тяло, лице бяло, изпито и хладно, очи прицелени в успеха. Всяка вечер той излиза с камерата си, за да дебне за убийства, самоубийства, изнасилвания, грабежи, побои, пожари, катастрофи, гибел и злощастия, които да бъдат излъчени в сутрешните ТВ новини.

 

Nightcrawler 2014

Героят разцъфва пред очите ни, подкрепян от друг психопат – шефът на новините Нина Ромина (Рене Русо).

Ако цитирам зрител, на чийто вкус имам доверие: „Джейк Джиленхол кърти”. Едва сега се замислих колко добър актьор е той – може би един от най-добрите в диапазона 30+. Тази година Джейк изнесе отличен моноспектакъл с Enemy 2013 (Враг), а Nightcrawler 2014 е потенциалната му номинация за Оскар.

 

Nightcrawler 2014

Режисурата можеше да е и по-добра, но сценарият е чудесен, както и кинематографията, както и музиката. На места филмът ме подсещаше за To Die For 1995 (Да умреш за…), една от най-силните роли на Никол Кидман.

Мнението ми в едно изречение:

Красиво заснет коктейл от трилър, черна сатира и риалити, който възбужда интереса.

 

 

Подобни постове:

Най-реалистичните и най-сбърканите портрети на психопати в киното – според психиатрите

Бихте ли откраднали бъбрек? Бихте ли убили бебе? И защо не ставате за политик?

One thought to “За пълзящите твари на нощта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *