Skip to main content

5 двойки влюбени убийци, които вдъхновяват киното

Ain’t Them Bodies Saints 2013
Ain’t Them Bodies Saints 2013

Две увредени човешки същества, които магически се трансформират, чрез отвара от любов и страх. 

Според Ерик Хики, който изследва над 500 подобни двойки в тях винаги единият е лидер, а другият става негова сянка. Двамата започват да валидират действията си, изграждайки спойка от взаимна зависимост.

Monster 2003 е биографичен филм за серийната убийца Айлин Уорнос
Monster 2003 е биографичен филм за серийната убийца Айлин Уорнос

Преди да започнат убийствения си пир, те преминават през етап на романтично тестване на границите си, през какъвто минават нормалните двойки. Лесбийките Гвендолин Греъм и Катрин Ууд например открили, че им харесва да се душат, докато правят секс. Скоро възбудата става недостатъчна, затова те „качват ниво“ – започват да правят тройки. Един ден нещата ескалират до убийство и двете откриват, че им харесва да правят секс до трупове. Така навлизат в серия.

Pretty Poison 1968
Pretty Poison 1968

Най-честата защитна реакция на жената, когато двойката бива хваната, е да обвини мъжа. „Той контролираше всичко, което правя. Той ми беше Бог“- казва за мъжа си Карла Хомалка. Заедно те отвличат, измъчват и убиват поне 3 деца. Първото е собствената й сестра. Често жената е тази, която добавя екстра садизъм и „творчество“ в процеса.

Another Day in Paradise 1998
Another Day in Paradise 1998

Горивото им е адска смес от агресивност и пасивност, страх, нарцисизъм, малодушие, ниско IQ, и закърняла човечност. Винаги има любов. В един от сонетите си Шекспир я нарича „дете с превързани очички“. А Розалинда в пиесата му „Както ви харесва“ казва: „Любовта е жива лудост и, казвам ви, тя си заслужава да бъде лекувана с камшик в тъмна стая, както се лекуват лудите. И ако това лечение не е още въведено, то е само защото безумието е тъй разпространено, че и пазачите са влюбени в него“.

Бони и Клайд

Активни: 1932-1934
Жертви: поне 13 души, от които 9 полицаи

Емблема на криминалното партньорство. Нарицателно за пълната отдаденост. Бони Елизабет Паркър и Клайд Честнът Бароу се запознават в Тексас. Тя е на 19 и е омъжена за осъден убиец, той е на 21 и е сам. Тя обича поезията и дори пише стихове, той вече е убивал.

Бони и Клайд в периода 1932-1934 / вратата на автомобила, в който умират
Бони и Клайд в периода 1932-1934 / вратата на автомобила, в който умират

Двамата стават известни заради банковите си обири, но най-често извършвали кражби с взлом и въоръжени грабежи на магазини. На 23 май, 1934 двойката попада в засада до Сейлис, Луизиана. Хайката от 6-ма офицери не иска да рискува и изстрелва над 130 куршума по колата им. Събира се тълпа, когато новината за смъртта им достига градчето. Хората се опитвали да откъснат или отрежат части от дрехите и телата на Бони и Клайд, за да им останат като сувенир.

Bonnie and Clyde 1967
Bonnie and Clyde 1967

Bonnie and Clyde 1967 (Бони и Клайд) е класика на режисьора Артър Пен и сценаристите Дейвид Нюман, и Робърт Бентън. Филмът е силно повлиян от творчеството на Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар. В главните роли са Уорън Бийти и Фей Дънауей. Печели 2 награди Оскар и още 8 номинации.

Gun Crazy 1950 / Breathless 1960 / Midnight Run 1988 / Wild At Heart 1990
Gun Crazy 1950 / Breathless 1960 / Midnight Run 1988 / Wild At Heart 1990

Бони и Клайд са сред основните заподозрени за целия жанр „двама срещу целия свят“.

Thelma & Louise 1991 / The Getaway 1972 / The Getaway 1994 / The Chase 1994
Thelma & Louise 1991 / The Getaway 1972 / The Getaway 1994 / The Chase 1994

Thelma & Louise 1991 (Телма и Луис) на Ридли Скот печели Оскар за сценарий и още 5 номинации. Първоначалната избрана двойка актриси е Мишел Пфайфър и Джоди Фостър, но поради проточването на проекта и двете не успяват да се включат.

Реймънд (Рей) Фернандес и Марта Бек

Активни: 1947-1951
Жертви: поне 20 жени

„Искам да извикам: Обичам Марта! Какво ли знаят хората за любовта?“ – са последните му думи, преди да се изпържи на електрическия стол. А нейните са: „Моята история е историята на любовта. Само тези, които са измъчвани от любов, могат да ме разберат. Аз не съм безчувствена, глупава или идиотка. Аз съм жена, която преживя голямата любов. Затворът само засили чувствата ми към Реймънд“.

Murder_Couples.005
Реймънд (Рей) Фернандес и Марта Бек

Фернандес e безхарактерен мъж, дребен крадец, който дълго време живее в Испания. След Втората световна война преживява инцидент. На път за Америка корабен люк пада и чупи черепа му, засегнат е фронталния лоб на мозъка. По собствените му думи това го променя. Започва да изживява странни сексуални желания, вярва във вудо и черна магия. Докато е в затвора – за кражба на дрехи, измисля план, чрез който да примамва и обира жени. Използва обяви за запознанства във вестниците.

На една от тях отговаря Марта. Тя е сърдита, дебела и сексуално разюздена. Вече има деца, които изоставя заради Рей. Двамата стават партньори, но жестоката ревност на Марта – към отзоваващите се жени, я кара да убие една от тях с чук. Изживяването им харесва, двамата стават известни като „Убийците на самотни сърца“.

The Honeymoon Killers 1970
The Honeymoon Killers 1970

Историята им е разказана в The Honeymoon Killers 1970, написан и режисиран от Леонард Кастъл, с участието на Шърли Столер и Тони Ло Бианко. Франсоа Трюфо го нарича „любимият ми американски филм“.

Филми инспирирани от същите събития: Alleluia 2014 / Deep Crimson 1996 / Lonely Hearts 2006
Филми инспирирани от същите събития: Alleluia 2014 / Deep Crimson 1996 / Lonely Hearts 2006

Lonely Hearts 2006 (Самотни сърца) е странен прочит, в който Салма Хайек играе Марта. Разликата между двете е огромна. Марта била толкова дебела, че в деня на екзекуцията не се побрала в електрическия стол. Любопитен факт е, че дядото на режисьора на филма е ченгето, което разследва Марта и Рей.

Чарлз Старкуедър и Карил Фюгейт

Активни: декември 1957-януари 1958
Жертви: 11 души

Той е неудачник с лицето на Джеймс Дийн. Роден е с болест на Блаунт, краката му са извити под формата на лък. Страда и от говорен дефект. Постоянно тормозен, глупав и слаб ученик, той харесвал единствено часовете по физкултура, където давал воля на яростта, която изпитвал.

Чарлз Старкуедър и Карил Фюгейт
Чарлз Старкуедър и Карил Фюгейт

Чарлз е на 18, когато среща Карил, а тя е на 13. Учи я да кара кола, да стреля, прави я жена. Семейството й забранява връзката, което кара Чарлз да ги избие – включително 2-годишната сестра. В следващите 60 дни двамата стават бегълци, които убиват хора и животни в стремежа си да живеят извън закона и системата. Обвиняват се взаимно, когато са заловени. Той е екзекутиран, а тя е помилвана след 17 години. Сменя името си, омъжва се – когато е на 64 и живее в Хилсдейл, Мичиган.

Badlands 1973
Badlands 1973

Двамата стават трагично-романтичен символ за американското кино. Ще въодушевят множество творци. Първият, който създава нещо красиво и интересно е Терънс Малик. Да, едно време, той правеше и хубави филми. В Badlands 1973 (Опасни земи) Малик омекотява значително истинската история, за да направи героите поносими. Мартин Шийн е на 32, когато играе 20-годишен, а дебютантката Сиси Спейсик е на 22 и играе 15-годишна. Според Шийн това е най-добрата му изява като актьор.

True Romance 1993 / Natural Born Killers 1994 / Kalifornia 1993 / Murder in the Heartland 1993
True Romance 1993 / Natural Born Killers 1994 / Kalifornia 1993 / Murder in the Heartland 1993

Когато получава шанс да напише първия си сценарий Куентин Тарантино се увлича толкова, че написва 500 страници. От тях се раждат два филма. Ридли Скот снима True Romance 1993 (Истински романс), а Оливър Стоун Natural Born Killers 1994 (Родени убийци). Първият използва подобна музикална тема и няколко кадъра от Badlands 1973, а вторият е по-близо до истинските характери.

Йън Брейди и Майра Хиндли

Активни: 1963-1965
Жертви: 5 деца на възраст 10-17 години

Според специалисти масовите убийци имат радар, с който засичат и намират себеподобни. Брейди и Хиндли са пример за това. Двамата са описани от съдията, който ги осъжда като „крайно извратени садистични убийци“.

Йън Брейди и Майра Хиндли
Йън Брейди и Майра Хиндли

Любимите книги на Брейди са „Моята борба“ на Хитлер, „Престъпление и наказание“ на Достоевски и „Жюстин“ на Маркиз дьо Сад. Той извършва първите си престъпления, когато е на 13 години.

See No Evil: The Moors Murders 2006 / Longford 2006
See No Evil: The Moors Murders 2006 / Longford 2006

Като юноша Хиндли припечелва като детегледачка. Тя е на 18, когато среща Брейди, а той е на 22. Тя се влюбва от пръв поглед, но той има нужда от година, за да отговори на чувствата й. След това бързо се напасват и споделят мечтите му за „перфектното престъпление“ и съвършенството на арийската раса.

Затова тя става блондинка и му помогне да отвлече, изтезава и изнасили 5 деца. Той обича да снима, а тя прави аудио запис на едно от убийствата. Телата заравят в тресавищата около Манчестър. Така получават и прякора си – „Убийците от тресавището“. И двамата умират в психиатрия.

Дейвид и Катерин Бирние

Активни: октомври-ноември 1986
Жертви: доказани 4 жени, възможни са още 2 или 3 жертви

Двойка от обратната страна на Земята – Пърт, Австралия. Той е продукт на алкохолизирано и развратно семейство, което практикувало инцест. Напуска училище на 15. Обича да измъчва животни, има вкус към ексхибиционизъм и парафилия.

Дейвид и Катерин Бирние
Дейвид и Катерин Бирние

Запознават се, когато са на 12, на 14 вече са правили секс и се предизвикват един друг. И макар пътищата им да се разделят, тя изоставя мъжа си и 6-те си деца, за да е отново с него. В рамките на пет седмици, те ловуват заедно. Улавят пет жени, които измъчват и изнасилват. Четири убиват, петата успява да избяга и да ги предаде на полицията. Получават четири доживотни присъди. Разменят си 2600 писма от затвора, докато Дейвид е жив.

Hounds of Love 2016
Hounds of Love 2016

Бях чел, че ако искате перфектната охрана, трябва да направите двойка от мъжко и женско куче. Смразяващият кръвта и обръщащ стомаха филм на ужасите Hounds of Love 2016 (Хрътки на любовта) е базиран на тази двойка.

Бонус: Делфина и Мария де Хесус Гонсалес

Активни: 1950-1964
Жертви: поне 91 души

Според „Световни рекорди на Гинес“ това e най-продуктивната двойка убийци.

Делфина и Мария де Хесус Гонсалес
Делфина и Мария де Хесус Гонсалес

Двете сестри въртели бордей, който захранвали с бедни момичета, които подлъгвали с обяви за домашни помощници. Момичетата били упоявани с големи дози кокаин и хероин.

Las Poquianchis 1976 e мексикански филм, който разказва за това
Las Poquianchis 1976 e мексикански филм, който разказва за това

Никой не бил освобождаван. Когато жените се „амортизирали“ били убивани и заравяни край бордея. Същата съдба споделяли и богати клиенти мъже. Други две сестри – Кармен и Мария Луиза помагали при убийствата.

Свързани публикации:

19 луди кучки

One thought to “5 двойки влюбени убийци, които вдъхновяват киното”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *