Skip to main content

Polar – Try not to be scared

Polar 2019

Polar е комикс на Виктор Сантос в стила, който бих си купил. Ноар, който може да е измислен от Дашиъл Хамет или Джеймс Хадли Чейс. И със сигурност няма да бъде издаден от Marvel.

Polar разказва за наемния убиец Дънкан Визла, който урежда живота си – 14 дни преди пенсия. Но нещо се случва и старото куче трябва да се изправи срещу глутница млади и гладни копои.

Polar 2019

Polar 2019 e и филм на Netflix с Мадс Микелсен в главната роля.

Léon: The Professional 1994 / The Bourne Identity 2002 / Revolver 2005 / Valhalla Rising 2009 / Sin City 2005 / The Mechanic 2011 / John Wick 2014 / The Equalizer 2014

Образът е амалгама от всички наемни убийци, за които можете да се сетите. И повторение на ролята, която ми потвърди Микелсен като талантлив актьор – Едноокият от Valhalla Rising 2009 (Изгревът на Валхала).

The Big Sleep 1945

Polar 2019 би трябвало да е филмово танго, танц от еротика и насилие. Среща между самотен главен герой и гадните обстоятелства. Знаете стъпките, чувате ритъма, влиза Фаталната жена, вие се влюбвате.

Polar 2019

Странно е, че използвах танцова метафора, защото никога не танцувам. Подобно на Стивън Фрай мога да кажа „Аз мразя танца“… не музиката – танца. А танцът на Polar 2019 е транс от кръв и порно, който бързо губи ритъм и започва да ви настъпва.

Polar 2019

Липсата на режисьорски контрол над мярката на изпълненията, разполовява филма на две. Една част от героите са истински, Микелсен е повече от убедителен.

Jupiter Ascending 2015 / Polar 2019 / Zoolander 2001

Друга част са карикатура. Британският актьор Мат Лукас съсипва ролята на злодея, като избира да е пародиен като Еди Редмейн в Jupiter Ascending 2015 (Пътят на Юпитер). Същото се отнася и за повечето поддържащи роли.

Polar 2019

Има два свята – единият е с нормални цветове и реалистични хора, а другият е „анимиран“, комиксов, шарен, хиперболизиран. Тази биполярност експлодира и в монтажа, който е ужасен и добавя към усещането, че гледате непрофесионална имитация на Тарантино.

Мнението ми в едно изречение:

Недомислена цапотия.

3 thoughts to “Polar – Try not to be scared”

  1. Микелсен ми беше любим актьор до преди 6-7 години, но с малоумния (или меркантилния) си подбор на тъпи филми, успя да преобърне нещата. След няколкото отвратителни серии, които успях да издържа на онова позорно сериалче „ханибал“ го разлюбих, и от тогава не мога да се насиля да гледам каквото и да излезе с него. Камо ли изглеждащо по този начин. 🙂

  2. Абсолютно съгласен за Мадс. След The Royal Affair няма нищо, ама нищо запомнящо се. Дори във филми като Dr. Strange и Rogue One, където би трябвало да изпъква с игра, стои някак вяло. Проверих. Не се е развеждал и не са му се случвали някакви видими катаклизми заради, които да си каже – майната му, почвам да играя само за кинти. Жалко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *