Skip to main content

В двореца с Мариана

Aquaparque 2018

Днес в Prozekcia за първи път гостува Мариана Януш Шиеверска, тя е дизайнер с опит в графичния и интериорния дизайн. А също един от любимите ни колажисти. 

Помолихме Мариана да отрази за нас 16-то издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда във Варна от 19 до 26 септември.

Варна, 21 септември, 2019 – Фестивалът IN THE PALACE ме изненадва и то приятно. Съчетани са различни жанрове, творчески усещания и емоции. Аз съм в постоянен захлас: Йеее, какво още следва?!

Ако са минали няколко „по-дълбоки“ филма с нетърпение очаквам нещо смешно и цветно. Да ми е пълна душичката. Истината е, че всеки филм те кара да се замислиш. Дори и да не ти хареса си оставаш с впечатленията, емоцията и вкуса в устата. И така – да разкажа.

Селекция SHORT MATTERS!

Aquaparque 2018

Aquaparque 2018 (Аквапарк)

Наперено красиво момиче в изоставена водна атракция. В центъра на изпочупения басейн, тя изпълнява танц на кънки. От онези любимите – двуредките. И тогава се появява момчето. Просълзено, смирено, гледащо я. Подарява и подарък, който е откраднал за нея. Ранен е, рискувал e всичко за нея. 

Those Who Desire 2018

Those Who Desire 2018 (Тези, които желаят)

Най-гълъбоватият филм, който съм гледала. Разказва ни за състезание с гълъби, много ясно. Всеки член от мъжката банда е собственик на някой от състезателите. Те оцветяват пернатото си с цветен маркер. Гълъбите заприличват на папагали. Идеята на състезанието е преследването и ухажването на женската птичка. Печели гълъбът, който изкара най-много време с женската.

За любителите  на птици, филмът може да е интересен. За мен е представено хоби – състезание на хора от забутана испанска местност. Като се замисля, какво ли има толкова за правене там.

Kontener 2017

Kontener 2017 (Контейнер)

Този филм изглеждаше тежък, но не изтормозващ. Разказва за две полякини, които работят в кравеферма, обитавана от 300 омършавели крави. Героините спят в 2 отделни контейнера,  нейде из нищото. Доста от кадрите са сред потискащата среда на кравефермата и още по-угнетяващото ежедневие на работничките. Особено вечер.

Разказът се води от едната безимена героиня. Тя разказва за двете сънароднички, забутани в мрачното място. Ще успеят ли да се измъкнат от този контейнер затвор. Филмът ме впечатли с камерата си и актьорската игра.

The Escape 2018

The Escape 2018 (Бягството)

Супер свежарска и с въображение разказана история на фона на болнична стая. Майка на две сладки дечица е преживяла операция, но настроението на филма те кара да се усмихваш и смееш. Жената притежава фантазия и силен дух. Точно такъв дух помага да оцелееш в трудни ситуации.

Селекция PORTO FEMME – представя и подкрепя жените режисьори

Tail End Of The Year 2018

Tail End Of The Year 2018 (В самия край на годината)

Е за семейна сбирка, която очаква китайската Нова Година. В центъра на разказа е малко момиченце, което преживява смъртта на баща си, докато е пренебрегвано от майка си. На празничната вечеря, сред много роднини, момичето се чувства само и нещастно, неразбрано, и изоставено.

Филмът ме замисли. Как в бързото и напрегнато ежедневие на родителите  не остава време за най-важното – децата.

Tshweesh 2017 

Tshweesh 2017 (Смущения)

Интересен филм с необичайна гледна точка, показва какво се случва по покривите на Бейрут. През цялото време се чуват коментари на Световното по футбол и смущения в ефира.

Започва изобретателно оправяне на приемници и антени. На всеки покрив се развива различно действие с интересни герои. Изведнъж… БУМ, БУМММ, ТРЯЯССС – звук от снаряд. Настъпват паника, хаос и прибиране по къщята. Минава малко време и гимнастиката по оправяне на ТВ сигнала започва отново. Животът продължава…

Simbiosis Carnal 2017

Simbiosis Carnal 2017 (Симбиоза на плътта)

С нетърпение очаквах анимацията от селекцията. И да(!) хареса ми. Визуално шоу. Бързо сменящи се кадри, които проследяват еволюцията в сексуалните нагони. Жената е в центъра на филма. Как тя се променя в исторически и психологически план. Как се променя и развива нейната сексуалност. Завършекът е оргазъм и желание за още.

Текст: Мариана Януш Шиеверска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *