Skip to main content

Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon 2023

В списъка с 10-те най-дълги филма на Мартин Скорсезе Killers of the Flower Moon 2023 (Убийците на цветната луна) със своите 3 ч. и 26 мин. се нарежда на второ място. Пред него е само The Irishman 2019 (Ирландецът) – 3 ч. и 30 мин. 

Скорсезе е пословичен любител на тричасовите саги. Дължината на филмите му е изпитание за продуцентите, актьорите и снимачния екип, но най-вече за зрителите. За разлика от The Irishman 2019, който с мъка успях да изгледам в два последователни дни по Netflix, Killers of the flower moon 2023 го погълнах в киносалона на една голяма и вкусна хапка.

Killers of the Flower Moon 2023

Няма да разкривам загадката на заглавието. Ще кажа само, че Скорсезе деликатно го вплита като винетка на историята си, използвайки го за начало и край. Филмът е базиран на книгата „Убийците от Оклахома“ на Дейвид Гран, която наскоро излезе у нас със заглавие „Убийците на цветната луна“. 

Killers of the Flower Moon 2023

Във фокуса на историята е индианското племе осейджи, което през 20-те години на миналия век за кратко време се превръща в най-богатият народ в света. Неочакваното им замогване идва от нефта, който белите откриват в скалистите им и неплодородни земи. С бликването на черното злато бликват алчност, коварство и омраза. Бликва и кръвта на осейджите. Десетки от тях са убити от амбициозни и алчни бели хора.

Чест прави на Скорсезе, че се заема с филмирането на една дълго пазена срамна тайна от близкото минало на Съединените щати. Белите американски колонизатори са меко казано длъжници на местното индианско население, но трагичните истории за систематично тероризирани и избивани индианци не намират подобаващо място в съвременното кино.

Killers of the Flower Moon 2023

За разлика от чернокожите, които са по-многобройни, по-гласовити и по-добре представени по високите етажи на филмовата индустрия, индианците отсъстват от популярния холивудски наратив. За тях почти не се говори. Драмите им остават под радара на седмото изкуство. Скорсезе насочва камерата си към тях в опит да поправи тази несправедливост.

Самият той е потомък на италиански имигранти, вероятно съдбата на различните, маргиналните, отритнатите никак не му е чужда.

Killers of the Flower Moon 2023

Във филма участват като масовка представители на племето осейдж. Езикът, на който говорят е истинският им диалект. При подготовката на продукцията, както и по време на снимките Скорсезе се консултира с вожда на племето и други техни представители, за да гарантира максимална достоверност на образите, облеклото, езика и обичаите им.

Killers of the Flower Moon 2023

Героят на Робърт Де Ниро Уилям Хейл, самопровъзгласил се за Крал на осейджите, управлява Оклахома като монарх, а местните индианци са едновременно негови деца и поданици. Макар и бял, той общува с осейджите на техния език. В много сцени Де Ниро действително говори езика им – несъмнено трудна задача за който и да е актьор. Усилието, което е положил заслужава уважение. Не всяка звезда от неговия ранг би си направила труда.

В течение на филма образът на индианците става все по-трагичен. През цялото време ги възприемах като невинни деца, подложени на агресия от жестоки родители. В дисфункционалната връзка между бели и индианци, белите винаги са злите възрастни, а индианците невръстните им жертви.

Филмът успешно експлоатира някои от любимите теми на Скорсезе.

Темата за предателството

The Last Temptation of Christ 1988

Още от Mean Streets 1973 (Коварни улици) през The Last Temptation of Christ 1988 (Последното изкушение на Христос), GoodFellas 1990 (Добри момчета) и The Age of Innocence 1993 (Невинни години), та чак до The Departed 2006 (От другата страна) предателството върви като тънка, кървава нишка през сюжетите му.

Killers of the Flower Moon 2023

И тук предателството е водеща тема. Героят на Леонардо Ди Каприо Ърнест Бъркхарт, племенник и дясна ръка на Уилям Хейл, Краля (Де Ниро), в течение на разказа израства до ролята на предател. Казвам „израства“ съвсем умишлено. В началото той предава съпругата си, а след това, за да изкупи това предателство, извършва второ, предавайки чичо си. 

Първото го инкриминира, второто го оневинява.

Killers of the Flower Moon 2023

В началото на филма, той се завръща в родния си град след края на Първата световна война, несъмнено станал свидетел на жестокости и кръвопролития, бронирали сърцето му с невидимия щит на коравосърдечието. Или поне така изглежда на пръв поглед.

В родния град на Ърнест Бъркхарт управлява чичо му. Той коли и беси. Ърнест е наясно, че за да успее, трябва да му се подчини. Тоест самият той, макар и бял, е приравнен на индианците. Също като тях, той става жертва на чичо си.

Killers of the Flower Moon 2023

Образът на Ърнест е най-многопластов и най-добре развит. Катарзисът, който му дава сили да изобличи престъпленията на чичо си в съда е онова разкриване, онази личностна трансформация, която катализира историята и я води до развръзка.

Ди Каприо се справя блестящо и прави една от най-силните си роли, след The Aviator  2004 (Авиаторът) и The Wolf of Wall Street 2013 (Вълкът от Уолстрийт). Все филми на Скорсезе между другото.

Killers of the Flower Moon 2023

Другият много силен образ, отново свързан с темата за предателството, е Моли Бъркхарт, индианската съпруга на Ърнест. Ролята изпълнява Лили Гладстоун, етническа индианка, отгледана в резервата Блекфийт, щата Монтана.

С образа на Моли и изобщо на племето осейдж Скорсезе добавя още една любима своя тема.

Темата за хората, които губят света си

Kundun 1997

Наскоро прочетох книгата на Ричард Шикъл „Разговори със Скорсезе“, в която режисьорът разказва, че темата за хората, които по една или друга причина губят своя свят, винаги му е била интересна. Откриваме я в Kundun 1997 (Кундун), GoodFellas 1990 и The Age of Innocence 1993. Намираме я и тук в тихата и смирена Моли Бъркхарт, една на практика почти отсъстваща героиня.

Killers of the Flower Moon 2023

И макар екранното й присъствие да е на почти невидима, тиха, безмълвна жена, жертва на белия си съпруг (Ди Каприо), на Краля (Де Ниро), и на едно опасно голямо богатство, което белият човек иска да й отнеме, фигурата й е толкова силна, че доминира през цялото време.

Подобно на съпруга си, Моли преживява трансформация и стига до катарзис.

Killers of the Flower Moon 2023

Контрапункт на Моли и Ърнест е въплъщението на абсолютното зло – героят на Робърт Де Ниро.

Макар да е изигран майсторски, неговият образ е двуизмерен, липсва му дълбочина. Той не претърпява трансформация, а сякаш до последно не осъзнава престъпленията си. До самия край не сваля маската на закрилник на осейджите, които смята за неспособни да се грижат за себе си и богатството си. За Уилям Хейл те са нисша раса, така както евреите са нисша раса за германците по времето на Хитлер.

Killers of the Flower Moon 2023

Изпълнението на Де Ниро е традиционно силно. Тук няма изненади. Той е безпощаден в своята жестокост, докато Ди Каприо във втората половина на филма изживява дълбока вътрешна промяна на човек, осъзнал престъпленията си. Той е белият неудачник, имал неблагоразумието да се влюби в индианка и така сам да стане индианец, ако не по цвят на кожата, то поне по душа. 

Killers of the Flower Moon 2023

Любовта на Ърнест към индианската му съпруга не буди съмнение. Точно това прави образа му още по-трагичен. Той обича жена си, но повече се страхува от чичо си.

Silence 2016

Затова в началото предава нея и семейството й. Накрая любовта му към Моли и децата надделява и той предава чичо си. Любовта го превръща от лош предател в добър. Какъв типично библейски сюжет. Темата за религията и вярата е друга коронна тема на Скорсезе.

Но добри предатели няма и зрителят до последно се люшка между презрение и съчувствие към Ърнест Бъркхарт. В един по-общ смисъл героят на Ди Каприо е белият човек, който се саморазобличава. Признава и разкрива престъпленията си. Осъзнава, че индианците са хора също като него. А може би повече.

Killers of the Flower Moon 2023

Скорсезе, разбира се, е представител на белите и затова го обвиняват, че разказва тяхната версия на историята. Което в известен смисъл е иронично.

Много филмови критици и представители на различни индиански племена нападат Скорсезе, че индианците не са главните герои във филма му. Те не са говорители на собственото си страдание, а отново доминира гледната точка на белия човек. 

Аз не съм съгласна с подобна критика. Скорсезе е дал достатъчно силно присъствие на индианците осейдж. Белите са виновни, когато не правят филми за и с участието на индианци. Очевидно са виновни и когато правят филми за тях, при това с тяхно участие. Положението е „Що си с шапка, що си без шапка“.

Killers of the Flower Moon 2023

Ако се появи филм на индиански режисьор, който разказва за геноцида над индианците, с удоволствие ще го гледам.  Не бива да подценяваме огромната работа, която е свършил Скорсезе само заради факта, че е бял. И пак да кажа – той не е типичният пример за бял човек. В някои отношения е по-близък до индианците, отколкото до белите. 

И за финал – докато пишех този текст, слушах саундтрака на филма, дело на дългогодишния приятел и съратник на Скорсезе в не една и две филмови продукции Роби Робъртсън. Има го в Spotify, чуйте го. И гледайте филма.

Мнението ми в едно изречение:

3 часа и 26 минути минават неусетно, когато филмът е хубав. 

Трейлър

Свързани публикации:

12 истински индианци

2 thoughts to “Killers of the Flower Moon”

  1. Моето мнение е, че филма е муден, безмислено разтеглен и адски предвидим. Де Ниро и Ди Каприо го правят гледаем. И липсва какъвто и да е съспенс. Решават да убият някого. Отиват и договарят как ще стане убийството. После дават самото убийство и накрая, по време на съдебния процес отново се разказва историята. Можеше да има зрънце загадка как се случило този или онзи инцидент. Въпрос на вкус…все пак! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *