Skip to main content

7 филма, по-добри от книгите, по които са направени

Казват, че изключенията потвърждават правилото. Огледайте се – ще видите, че животът ни се състои повече от изключения, отколкото от правила. В нашия блог обичаме изключенията, затова и направихме серия, която включва девиации на правилото: Римейкът винаги е по-лош от оригинала.

Това не е блог за хора, които нямат време за книги. Но днес ще ви изброим няколко изключения на правилото: Книгата винаги е по-добра от филма.

Поради наративната си способност киното е свързано много по-силно с литературата, отколкото с живописта или фотографията. Литературата е източник на хиляди идеи, сюжети и истории използвани в киното. Замислете се, последните години повечето популярни писатели – Гришам, Крайтън, Роулинг, Мейер, Браун… създават не книги, а чернови за киното.

Разбира се, книгата винаги е имала едно голямо предимство пред филма – време. Времето дава възможност на книгата да се развие, да разцъфне и да се изпълни с детайли и нюанси, за които филмът няма време.  Филмът компенсира този дефицит. Писателят е тиранин на книгата. Той решава какво, кога и как ще разберем като читатели. Режисьорът до голяма степен ръководи създаването на филма, но актьорите, гримьорите, операторите, осветителите, тонрежисьорите и всички останали могат да повлияят върху цялостното ни усещане. Киното е демократично изкуство за създаване и консумация.

Сигурни сме, че вие ще се досетите за още филми, които са по-добри от книгите, по които са направени. Кажете ни ги.

Книгата: The Silence of the Lambs, автор Томас Харис.
Филмът:  The Silence of the Lambs 1991 (Мълчанието на агнетата), режисьор Джонатан Деми, в главните роли – Джоди Фостър, Антъни Хопкинс.

Не знам знаете ли, но първият филм, в който се появява Ханибал Лектър е Manhunter 1986 (Ловец на хора). Филмът е адаптация на друг роман на Харис – „Червеният дракон”. Заради проблем с авторското право режисьорът Майкъл Ман сменя името на героя от Лектър на Лектор. Ролята изпълнява Брайън Кокс и според Теменуга той е по-страшен от Хопкинс.

The Silence of the Lambs 1991 е с платинен статус. Не сме проверявали, но сме сигурни, че няма друг трилър взел 5-те най-престижни награди Оскар: Най-добър филм, Най-добър режисьор, Най-добър актьор в главна роля, Най-добра актриса в главна роля и Най-добър адаптиран сценарий. Класика!

Книгата: The Bourne Identity, автор Робърт Лъдлъм.
Филмът: The Bourne Identity 2002 (Самоличността на Борн), режисьор Дъг Лиман, в главната роля Мат Деймън.

Книгата, както повечето книги на Лъдлъм, е прилична – той е майстор на конспирациите, но е небрежен към всички герои, освен главните.

Когато излезе филмовата трилогия за Джейсън Борн си помислих, че това е моят Бонд. Трябва да си призная, че 007 никога не е бил сред любимите ми герои. Дотогава го правеха  твърде театрален, позьорски, дори пародиен. Филмите за Борн са наситени, напрегнати и брутално истински. Ако искате качествен шпионски трилър – това е.

Книгата: The Shining, автор Стивън Кинг.
Филмът: The Shining 1980 (Сиянието), режисьор Стенли Кубрик, в главната роля Джак Никълсън.

В едно интервю на Стивън Кинг, което гледах преди 5-6 години, той разби Кубрик и адаптацията на книгата. Спомням си, че използва думи като: „клиничен”, „студен”, „лишен от сърце”.

Несправедливо. Неоправдано. Нечестно. Но разбираемо. Кубрик променя много историята – няма автор, който би го понесъл леко. Книгата, която прочетох преди да гледам филма, е за хотел обитаван от зъл дух и дете с паранормални сили. Филмът разказва за баща алкохолик, обзет от зли духове. Мога да напиша поне 5 страници за това колко хипнотичен, луд и красив е филмът. И колко пъти цели сцени са били копирани от други режисьори, дори от Стивън Спилбърг. Ако не сте го гледали, ще ви посъветвам да не правите като мен – да го гледате за първи път сами, на тъмно и в полунощ.

Книгата: Rita Hayworth and Shawshank Redemption, автор Стивън Кинг.
Филмът: The Shawshank Redemption 1994 (Изкуплението Шоушенк), режисьор Франк Дарабонт, участват Тим Робинс и Морган Фрийман.

Не го правя нарочно. Не се опитвам да очерня името на Стивън Кинг, но за мен това е ситуацията: филмът е по-добър от новелата.

Книгата: The Godfather, автор Марио Пузо.
Филмът: The Godfather 1972 (Кръстникът), режисьор Франсис Форд Копола, участват: Марлон Брандо, Ал Пачино, Робърт Дювал, Даян Кийтън, Джеймс Каан.

Сценарият следва почти подробно книгата, защото сценарист е самият писател. Благодарение на романа научих какво е: консилиери, омерта и Коза ностра. Благодарение на филма се насладих на историята. Capito?

Книгата: A History of Violence, автор Джон Уогнър.
Филмът: A History of Violence 2005 (Тъмно минало), режисьор  Дейвид Кроненбърг, в главната роля Виго Мортенсен.

Това е блестящото изключение в нашата мини класация. Признавам, че книгата всъщност е „графична новела”, нарисувана от Винс Локи. Сигурен съм, че повечето от вас не са я чели. Не се опитвайте. Повярвайте ми – дълбочината, която Кроненбърг постига във филма е отчайваща плитчина в книгата. Тя е само за насилието – грозно, тъпо, отблъскващо, безсмислено. Филмът е за истината, изкуплението, любовта, прошката. Той е и за още нещо – за това, че Виго Мортенсен може да играе, а не само да си вее меча, докато е заобиколен с орки, елфи и джуджета.

Книгата: The Lord of the Rings, автор Дж.Р.Р. Толкин.
Филмите: The Lord of the Rings Trilogy, режисьор Питър Джаксън, участват актьори и населението на Нова Зеландия.

Шокиращо! Но мисля, че филмите са по-добри. Скандално! Не съм чел книгата. Защото е 1216 страници на английски език, което обърнато на български е горе-долу… 50 000 страници… минимум!!!

Епично! Хиляди легенди, песни, поверия, предания, светове, същества, битки, заклинания, пророчества, магии и дълги, дълги, дълги, дълги, дълги пътувания. Какво можете да очаквате от човек, чието име е Джон Роналд Руел Толкин – сбитост? Майсторство! Е, че Питър Джаксън е съумял да дестилира човешка история от логореята на професора по филология от Оксфорд. Разказва я в 3 филма, които правят щастливи толкова много хора. Гледах третата част в студено кино и дразнеща компания, обърках края около 6 пъти и когато наистина свърши – след 250 минути – бях щастлив!

11 thoughts to “7 филма, по-добри от книгите, по които са направени

 1. Явно темата ви хареса, защото наш читател от… Индия ни изпрати този списък, един час след публикацията 😀 Джотисмита е фен, макар да не говори български

  The Millennium Trilogy
  (basically the books are quite crappily written)

  Slumdog Millionaire
  Hellraiser
  THE SOUND OF MUSIC
  The King & I (based on Anna & The King of Siam)
  The Passion of the Christ (you know the book!!!!)
  The Painted Veil (based on novel of same name by Somerset Maugham)
  The Ring (original book by Koji Suzuki)
  Dark Water (original book by Koji Suzuki)
  300 (from the graphic novel)
  Through a Scanner Darkly (original by Phillip K Dick)
  The Razor’s Edge (original book by Somerset Maugham)
  Apocalypse Now (based on Conrad’s Heart of Darkness)
  Chocolat (Joanne Harris)
  The English Patient (original by Michael Ondaatje)
  The Scarlet Pimpernel (original by Baroness Orczy)
  TRAINSPOTTING (Irvine Welsh)

 2. ОК Милениум – има 2 глобални гласа!

  Да прочета Властелинът…Няма начин. Увреден съм, имам непоносимост към книги на части, виновен е Дюма 🙂

  Може да се каже, че съм чел „Хобитът“ – публикуваха го в „Дъга“, имаше такова списание….за което мислех да пиша… наскоро

 3. Тъпи шибани копелета!
  Откъде накъде така мръсни кучки безполезни. Тъпи ли сте или да?
  Извинете се в нова статия!
  Без уважение
  Раздразнен Възмутен Читател 69

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *