Skip to main content

Адаптация 3

ScarfacePoster

Част трета и последна от нашата серия посветена на филмовите преразкази, които са по-добри от оригинала. Финалът е бомбастичен. Това са 6 велики преразказа, направени от майстори. Те доказват, че една история може да бъде разказана по различен начин и всеки път да бъде увлекателна.

Любимият ми пример е Жана д’Арк, има толкова филми посветени на невероятната й история. Добрите от тях преповтарят историческите факти: тя обединява французите, разбива англичаните, изгаря на кладата. Отличните търсят различна гледна точка, те ни показват жената Жана, войнът Жана, лидерът Жана, романтичната Жана, лудата Жана, страдащата Жана, светицата Жана. Между баналната тема, разказана брилянтно и оригиналната тема, разказан лошо – ние винаги избираме първото.

Scarface 1983 (Белязаният)

Scarface 1983
Scarface 1983

Не знаехте ли, че Scarface е римейк? Не сте сами. Причината е, че филмът е вписан с платинени букви във филмотеката на всеки гангстер, рапер, дилър и в общи линии – мъж. Версията на Брайън Де Палма има всичко, което оригиналът от 1932 няма: бързи коли, голи жени, много насилие, Оливър Стоун за сценарист и Ал Пачино – бесен и нашмъркан до козирката. Say hello to my little friend!

The Magnificent Seven 1960 (Великолепната седморка)

The Magnificent Seven 1960
The Magnificent Seven 1960

Не, не Седморката на Блейк,  а класическият уестърн с участието на Юл Бренър, Стив Маккуин, Чарлз Бронсън, Робърт Вон и Джеймс Кобърн. Бедно мексиканско село системно е тероризирано от бандити, които ограбват всичко, което селяните са успели да произведат. Старейшините изпращат посланици в САЩ, които да наемат въоръжени мъже, за да ги защитават. Като изключим географията това е историята на 七人の侍 Shichinin no Samurai 1954 (Седемте самураи) на Акира Куросава. Два кино шедьовъра, които трябва да видите.

Cape Fear 1991 (Нос страх)

Cape Fear 1991
Cape Fear 1991

Айдеее… и Скорсезе ли? Оригиналът Cape Fear 1962 е с участието на Грегъри Пек, като провинциалния адвокат Сам Боудън и Робърт Мичъм, като Макс Кейди – изнасилвач и психопат с цел. Чест прави на Мартин Скорсезе, че кани двете легенди да участват в неговия преразказ, макар и в епизодични роли. А преразказът е великолепен – Ник Нолти е в ролята на адвоката, Джесика Ланг е ужасената съпруга, Джулиет Луис е в ролята на 15-годишната дъщеря. Робърт Де Ниро е страхът.

Неговият Макс Кейди е садистично-перфектен, за да го изгради Де Ниро се подлага на тренировки, които свалят подкожните му мазнини до 3%. Плаща 5000 долара на стоматолог, за да му развали зъбите, а след това 20 000, за да му ги оправи. Татуира цялото си тяло с растителни бои, рисунките остават по него месеци след завършването на филма. Изучава поведението на сексуалните престъпници – от там научава, че те обичат да хапят жертвите си.

The Departed 2006 (От другата страна)

The Departed 2006
The Departed 2006

Явно Мартин Скорсезе е големият подобрител. Този преразказ е заснет в Бостън, където полицията води тежка борба с организираната престъпност. Ключът е в залавянето на големия бос – Франк Костело (Джак Никълсън), чрез инфилтриране в неговите среди. Били Костиган (Леонардо Дикаприо) има тежката задача да проникне в престъпната организация. Едновременно с това друго младо ченге, Колин Съливан (Мат Деймън), се издига бързо в полицейската йерархия. Това, което полицията не схваща, е че Колин също е къртица, но на престъпния бос. Филмът печели Оскар за най-добър филм, режисьор, монтаж и адаптиран сценарий. Размахът и въздействието му е такова, че лесно забравяме оригинала – Mou gaan dou/ Infernal Affairs 2002. Измислен е от Алън Мак, а е режисиран от Андрю Лао, който е хонг-конгският клонинг на Майкъл Ман.

Star Wars 1977 (Междузвездни войни)

Star Wars 1977
Star Wars 1977

Е-е-е! Разцепихме ви с това. Но е факт, вдъхновението е 隠し砦の三悪人 / The Hidden Fortress 1958 (Тайната крепост) на Акира Куросава. Хей, това е тенденция. Ако погледнете другите 2 части от поредицата ни: тук и тук ще забележите, че Куросава е един от най-преразказваните режисьори.

Защо Star Wars е преразказ – освен, че Лукас си признава, де. Японският филм разказва за премеждията на двама забавни селяни – R2D2 и C3P0, които се опитват да се измъкнат от бойното поле и да се завърнат вкъщи. Те срещат скитащ генерал – образът на Тоширо Мифуне е раздробен между Хан Соло и Оби-Уан Кеноби. Заедно ще се опитат да помогнат на красива, но силна принцеса – Лея.

The Fall 2006 (Падането)

The Fall 2006
The Fall 2006

Този филм е толкова красив, че на места настръхвате. Режисьорът Тарсем Синг го снима в продължение на пет години, на 26 локации в 20 държави. Бюджетът е огромен, не е използвано 3D, а сценарият е… български. Отбелязано е както върху постера, така и във финалните надписи. The Fall е преразказ на българския филм “Йо-хо-хо” 1981, режисьор Зако Хеския, а сценарист Валери Петров.

Българският вариант разказва за приятелството между млад актьор с травма на гръбнака (Кирил Варийски) и десетгодишно момче със счупена ръка (Виктор Чучков-син), които се запознават в болницата. Актьорът започва да разказва дълга пиратска приказка, чийто главни герои са болните. Синг заменя актьорът с каскадьор, а момченцето с момиченце от Източна Европа. В ролята на момиченцето е Катинка Унтару. Предупреждавам ви – тя е толкова добра, че ще ви разплаче.

9 thoughts to “Адаптация 3”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *