Skip to main content

Адаптация 2

Романи адаптирани във филми
Романи адаптирани във филми

Заглавието предполага занижено качество, затова ще последвам примера на филмовите компании. Ще надуя бюджета (като изпия още едни Red Bull) и ще ви дам повече трилър, повече екшън и повече голи жени.

В първия пост споделих скандалната идея, че понякога адаптациите са по-добри от оригинала. Днес ще го докажа с три преразказа посветени на една тема: Кражбата. Филмите посветени на обири работят толкова добре. Винаги има голяма, сочна и невъзможна цел – нещото, което трябва да се открадне. Задължително има план, конспирация, тайна – любопитството ви цеди лиги. А още по-добре е, ако има възмездие за стар враг, престъпен бос, гадна организация или системата.

Образът на Крадеца е архетипен (Натиснете Like заради думата “архетипен”). Джордж Хансен го нарича Трикстер, Юнг – Клоун, английските легенди Робин Худ, гръцката митология Прометей, а в приказките на баба ви – най-често това е лисицата. Той е онзи, който се закача със силните, наказва лошите, взима от богатите, дава на бедните, нарушава правилата, погазва законите, прелъстява жените, забавлява мъжете, подиграва се на боговете. Вижте, тези три римейка на истории за чаровни крадци, красиви измамници, хитри планове, дръзки обири и неочквани развръзки.

Оригиналът

Ocean’s Eleven 1960
Ocean’s Eleven 1960

Ocean’s Eleven 1960 (Бандата на Оушън)

История за 11 бойни другари от Втората световна, които решават да оберат 5-те най-големи казина в Лас Вегас. Основната причина за съществуването на филма е, че някой (може би от мафията) много е искал да натъпче Франк Синатра, Дийн Мартин и Сами Дейвис Джуниър в гигантска реклама на Лас Вегас. Ако се абстрахирате от трите имена, ще признаете, че нито тях ги бива за актьори, нито филма е нещо особенно.

The Upgrade

Ocean’s Eleven 2001
Ocean’s Eleven 2001

Ocean’s Eleven 2001 (Бандата на Оушън)

Режисьорът Стивън Содърбърг подрежда Джордж Клуни, Брад Пит, Джулия Робъртс, Анди Гарсия, Мат Деймън и Дон Чийдл в стилна, секси, смешна и напълно непредвидима история, която улавя духа на доброто старо време, но не забравя колко важно е и действието.

Оригиналът

The Thomas Crown Affair 1968
The Thomas Crown Affair 1968

The Thomas Crown Affair 1968 (Аферата Томас Краун)

Томас Краун (Стив Макуин) е млад, красив и отегчен милионер от Бостън. За да се разнообрази, той измисля и извършва перфектното престъпление – банков обир за 2 милиона долара. Вики Андерсън (Фей Дънуей) идва, за да разследва…

Преразказът взел Виагра

The Thomas Crown Affair 1999
The Thomas Crown Affair 1999

The Thomas Crown Affair 1999 (Аферата Томас Краун)

Чакайте, чакайте не казвам, че този филм е по-добър от оригинала. Добър е поне колкото него и по-разгонен. След 30-т години са се случили много неща, основното е инфлацията. Томас Краун (Пиърс Броснън) вече е отегчен милардер. Но какво може да открадне човек, който си има всичко? Картина – от строго охраняван музей в Манхатън. Застрахователният агент Катрин Банинг (Рене Русо) се заема със случая.

Основното предимсто на модерната версия е не само в по-добрата визия и музика, а в химията между героите. Спомням си, че има дълга секс сцена… може би около час. Поне на мен ми се стори час, защото го гледах с момиче, което харесвах и банално бях поканил на кино. Получи се един от онези дълги, неловки, мъчителни моменти в които не знаете на къде да погледнете. А тя реши да започне да се кикоти престорено. Както и да е… не ми е за първи път. Режисьорът Джон Мактиърнън прави мил реверанс – Фей Дънуей играе психоаналитикът на Краун.

Оригиналът

The Italian Job 1969
The Italian Job 1969

The Italian Job 1969 (Италианската афера)

Е филм на Питър Колинсън с участието на Майкъл Кейн и Бени Хил (да същия), доста “класни момичета” и няколко автомобили Мини Купър натоварени със злато, които участват във велико филмово преследване.

Версията на братовчедите

The Italian Job 2003
The Italian Job 2003

The Italian Job 2003 (Италианската афера)

Чувам, че някой си изпусна чашата чай с мляко. Този филм ми харесва, независимо какво мислят англичаните. Няма британски хумор, но участват Марк Уолбърг, Едуард Нортън, Джейсън Статъм, Доналд Съдърланд и Чарлийз Терон – фантастична.

5 thoughts to “Адаптация 2”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *