Skip to main content

10-те най-филмирани герои

Зевс, Wrath of the Titans 2012

Кой според вас е най-пресъздавания художествен герой във филмите и телевизията?

Той ли е?

Нека да видим.

________________________________________________


#10 Алиса

Исках да има поне един женски характер в този списък. Сетих се за Джейн Еър, опитах с Ана Каренина, проверих Мери Попинз и Мис Марпъл също. Всяка една от тези дами е пресъздавана поне 30-40 пъти в киното и телевизията. Но това е недостатъчно. Виж, Жулиета е тежка категория, защото винаги върви в комплект с Ромео. Единственият герой, който може да се мери сам с мъжете е малко момиченце. Луис Карол се запознава с нея, докато преподава математика в Оксфорд. Тя е на четири и е дъщеря на декана на колежа. Историите за Алиса са екранизирани над 80 пъти.

#9 Херкулес

Известен на гърците като Херакъл, е роден в грях син на Зевс и смъртната Алкмена. Херкулес извършва 12 подвига, които включват лъв, бик, глиган, метални птици, диви кобили, кошути, великан, нимфи, хидра и Цербер. И за това има едва 96 филма и сериала.

#8 Тарзан

Макар написан от Едгар Райс Бъроуз, той би могъл да е заченат в Гърция. Човешко дете, отгледано от маймуни – звучи като легенда, оживяла поне 115 пъти.

#7 Робин Худ

Фамилното му име означава „качулка“, но и „хулиган“. И днес в Англия се използва думата „hoodie/hoody”, като обозначение на суичърите с качулка и като етикет за тези, които ги носят – пубери, хаймани, хулигани и други твари на нощта. Робин Худ е любим на мнозинството – 160 филма.

#6 Хамлет

„Умри, заспи… Заспи, или пък може би — сънувай?“ Сън, който сме сънували 228 пъти. Сън, който ще продължи и занапред… Но тихо.

#5 Шерлок Холмс

Според Рекордите на Гинес той е най-екранизираният литературен герой – човек. Актьорите, които влизат в ролята са над 70, а филмите – днес са 292.

#4 Дракула

Влад III Цепеш е историческа личност. Дракула е герой на Брам Стокър, роден от слухове, митове и суеверия от Влашко. Филмов и ТВ вампиризъм – 511 пъти.

#3 Исус

Все по-често излизат исторически хипотези, според които е имало такъв човек наистина. Но поне засега, той е герой от най-четената книга в света. Огрявал е екраните ни 555 пъти. 555 – дали това символизира нещо?

#2 Дядо Коледа

А също Мраз, известен още като Санта Клаус, Свети Николай и Крис Крингъл, е заподозрян с исторически, митологически и рекламни интенции. Той ни досажда всяка Коледа – по много пъти, над 1000 кино и телевизионни срещи, свиждания и рандевута.

#1 Дяволът

С пълен член, защото всички го познаваме. Сякаш, за да потвърди, че Холивуд е неговото царство – теория подкрепяна и от Ватикана, той превзема нашата класация. Да, отрицателните герои са много по-интересни от положителните. Господин дявол избълва огън, жупел и пепел към нас в поне 1124 свои пришествия.

А историческите личности? Какво за тях? Любимец надлъж и шир е Наполеон – 473 филма, плътно следван от Хитлер – 443. Линкълн – 355, бие Вашингтон – 221, а Клеопатра – 141, надвива Жана д’Арк – 114. Кралица Виктория – 128, е по-любима от Елизабет I – 109, а Чърчил – 173, печели много преди Кастро – 48.

________________________________________________

Свързани постове:

Състоянието на модерната литература

7 филма, по-добри от книгите, по които са направени

10-те най-използвани песни в киното

Това е.

2 thoughts to “10-те най-филмирани герои”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *