Skip to main content

Режисьорите и техните музи

Тони Скот и Дензъл Уошингтън, Man on Fire 2004 / 20th Century Fox

Тони Скот / Дензъл Уошингтън

Общи филми: 5

Този пост се роди от края на Тони Скот, край трагичен и изненадващ. Идеята дойде от тази статия, която търси отговор на въпроса: Защо Тони толкова обичаше да работи с Дензъл Уошингтън?

„Защото той винаги ме изненадва” – отговаря на въпроса Скот – „Той успява да извади различен Дензъл всеки път”. Crimson Tide 1995 (Аленият прилив), Man on Fire 2004 (Мъж на прицел), Deja Vu 2006 (Дежа вю), The Taking of Pelham 123 2009 (Ударът “Пелам 123”),  Unstoppable 2010 (Неудържим). И петте филма, както и останалите в кариерата на Скот, са филми на действието, на движението, на машините – самолети, кораби, подводници, влакове и автомобили. Това, което запомняте обаче са мъжете в тях. Мъже, които преди сълзите ви заслужават уважението ви.

________________________________________________

Ридли Скот / Ръсел Кроу

Общи филми:  5

Ридли Скот и Ръсел Кроу, Body of Lies 2008 / Warner Bros.

Не, няма да сравняваме двамата братя – не и днес. Но можем да сравним режисьорът и неговата муза. „Той е ядосан през цялото време и аз съм ядосан през цялото време” – казва Ридли за пухкавия си, но агресивен любимец.

Борят се на снимачната площадка, заедно унижават сценаристите, които не ги кефят, псуват се, докато дават интервюта.

Химията между двамата създава образите на генерал-гладиатор, всеотдаен детектив, симпатичен банкер, циничен шпионин и ужасен Робин Худ. Връзката им е подсилена от приходи за $1 000 000 000 – на това му викам “златни приятели”.

________________________________________________

Мартин Скорсезе / Робърт Де Ниро / Леонардо Ди Каприо

Общи филми: 8 / 4

Мартин Скорсезе, Робърт Де Ниро, Taxi Driver 1976 / Columbia Pictures

Скорсезе и Де Ниро работят заедно за първи път в Mean Streets 1973 (Коварни улици). Още в края на ’70-те (по думите на Де Ниро) те са „като братя”. Рядко комуникират с думи, достатъчен е поглед, мимика, жест и всичко е ясно. Захранват се с импровизации, ентусиазъм и енергия, която създава едни от най-великите филми на нашето време.

Двамата дори озвучават анимационен филм –  Shark Tale 2004 (История с акули), който можеше да спечели, ако Скорсезе му беше режисьор.

Какво ще донесе бъдещето? Само добри новини. През 2010 режисьорът обяви проект под заглавие The Irishman, в който трябваше да участват Де Ниро и Джо Пеши. На фестивала в Берлин двамата с Де Ниро подхвърлиха възможността за продължение на Taxi Driver 1976 (Шофьор на такси), а също, че работят по биографията на Франк Синатра, като целта им е да привлекат Ал Пачино за главната роля.

Скорсезе изневери на музата си с нещо по-младо. Разбира се, че не. Режисьорът научава за Ди Каприо, защото Де Ниро му казва за него и лично му го препоръчва. Gangs of New York 2002 (Бандите на Ню Йорк) и The Aviator 2004 (Авиаторът) бяха номинирани за Оскар, а The Departed 2006 (От другата страна) спечели. Shutter Island 2010 (Злокобен остров) също е важен, защото помогна на Лео да докаже, че е нещо повече от хубавичко лице.

________________________________________________

Дейвид Финчър / Брад Пит

Общи филми: 3

Нортън, Финч и Пит на снимачната площадка, Fight Club 1999 / Fox 2000

Такава е и помощта на Дейвид Финчър за неговата муза. Отворете профила на Брад Пит и ще видите, че трите му най-силни филма са направените с Финчър. Да, работили са само по 3, но това е 1/3 от филмите на режисьора перфекционист.

The Curious Case of Benjamin Button 2008 (Странният случай с Бенджамин Бътън) може би остана неразбран, но беше номиниран за Оскар.

Se7en 1995 (Седем) е класика в жанра, а историята за търговеца на сапун Тайлър Дърдън и бойния му клуб остави отпечатък върху цяло поколение мъже: “…поколение от мъже, отгледано от жени”.

________________________________________________

Eд Ууд / Бела Лугоши

Общи филми: 3

Ед Ууд и Бела Лугоши

Към средата на ’50-те Бела Лугоши вече е унищожил кариерата си и е на път да направи същото със живота си. Остаряващ и наркоман граф Дракула очаква последният си час в неяснота и мрак.

Тогава идва неговият рицар – Ед Ууд, режисьорът, който компенсира отсъствието на талант с експлозивен ентусиазъм. Ед снима Бела в два свои филма – Glen or Glenda? 1953 (Глен или Гленда) и Bride of the Monster 1955 (Булката на чудовището).

Благодарение на връзката си с Ууд Лугоши дори решава да влезе в болница за рехабилитация. Докато е там Ед измисля още три филма за своята муза. И дори прави пробни снимки със звездата, облечена като Дракула. За съжаление обаче Лугоши умира, преди филмите да се случат. Ед обаче използва заснетият пробен материал в най-известния си филм Plan 9 from Outer Space 1959 (План 9 от далечния космос).

________________________________________________

Федерико Фелини и Марчело Мастрояни

Общи филми: 6

Фелини и Мастрояни, La città delle Donne 1968

Първият им филм е La Dolce Vita 1960 (Сладък живот). Фелини прави малка война, за да защити своя избор – непознат театрален актьор на име Мастрояни, срещу избора на студиото – Пол Нюман. По време на снимките актьорът се изнася от вкъщи и живее с режисьора. „Аз и Марчело съквартиранти? Какво ще си помислят хората?“ – казва в интервю Фелини – „Мислеха си, че двамата работим по филма, истината е, че дойде у нас, защото се скара с жена си“.

Най-големият им успех е 8 ½ 1963. „Нае ме, защото имам ужасно обикновено лице“ – след време скромно ще каже Мастрояни. Разбира се, в живота на Фелини има по-голямо вдъхновение – Джулиета Мазина, за която ви разказахме преди време.

________________________________________________

Акира Куросава / Тоширо Мифуне

Общи филми: 16

Акира Куросава и Тоширо Мифуне, Yojimbo 1961

Студиото Тохо, най-голямото в Япония, провеждало масирано търсене на нови лица. Стотици кандидати минавали като на военна комисия пред режисьорите на компанията. Куросава не искал да става част от прослушванията, но позната актриса му казала, че трябва да отиде, за да види обещаващ талант.

Той пише, че влязъл в залата, за да види млад мъж, който се въргалял наоколо с жестока ярост: „беше страшно да го гледаш, приличаше на див звяр, който иска да се откъсне от капана, в който е попаднал. Бях прикован”. Мифуне завършва представянето си, като сяда срещу журито и го фиксира зловещо. Отхвърлен е с мнозинство. Куросава обаче е намерил музата си: „Аз съм човек, който рядко се впечатлява от актьори… “ – казва по-късно – „…но в случая на Мифуне бях напълно слисан”.

В периода 1948-1965 те се превръщат в една от най-плодовитите филмови двойки в историята на киното. Идеята за успех в Холивуд обаче силно блазни Мифуне, който дори участва в ТВ сериала Shogun 1980 (Шогун). Куросава, а и повечето японци, ненавижда американския поглед към Япония и окончателно къса всякакви взаимоотношения с актьора. Двамата ще си простят едва през 1993 на погребението на Иширо Хонда, когато се прегръщат през сълзи. Така или иначе никога повече не работят заедно. Пръв умира Мифуне, а година по-късно и Куросава.

________________________________________________

Уес Андерсън / Бил Мъри

Общи филми: 6

Последният е Moonrise Kingdom 2012, който още не съм гледал, но искам. Ето историята на перфектната им връзка от гледната точка на самата муза.

________________________________________________

Един момент, моля!

Не трябваше ли музите да са красиви жени?!

________________________________________________

Алфред Хичкок / Грейс Кели

Общи филми: 3

Джеймс Стюарт, Грейс Кели, Алфред Хичкок, Rear Window 1954 / Paramount Pictures

Това не е творческо партньорство, а фетиш.

Хичкок вижда за първи път Грейс Кели на пробни снимки, харесва я веднага. Определя я като: “вулкан покрит със сняг”. Причината да наеме прохождащата ТВ актриса за главна роля в Dial M for Murder 1954 (Набери У за убийство) е “сексуалната й елегантност”.

Следват Rear Window 1954 (Прозорец към двора) и To Catch a Thief 1955 (Да заловиш крадец). Всичко приключва, когато Кели става принцеса на Монако, за което Хичкок кисело ще каже: „Радвам се, че тя успя да намери толкова добра роля”.

След нея режисьорът ще наема други актриси, които плашещо приличат на снежната му вдъхновителка. Хичкок дори ще се опита да си я върне с Vertigo 1958 (Шемет) – главната женска роля е създадена за нея. Но завесата вече е паднала и музата е отишла да радва другиго.

________________________________________________

Уди Алън / Даян Кийтън / Мия Фароу

Общи филми: 7 / 11

Алън и Кийтън, Annie Hall 1977 / Rollins-Joffe Productions

Мъжът обича да има музи и както в старогръцките митове колкото повече, толкова по-добре. През 1970 Уди Алън наема Даян Кийтън за шоу на Бродуей, което по-късно ще пренапише като филм – Play It Again, Sam 1972 (Изсвири го отново, Сам). Двамата се влюбват, но късат след година.

„Уди ме хареса, защото си пада по невротични момичета” – спомня си тя – „Двамата споделяхме обща любов – да се измъчваме един друг със собствените си неуспехи”. Какви неуспехи?! Sleeper 1973 (Поспаланко), Love and Death 1975 (Любов и смърт) и Annie Hall 1977 (Ани Хол) филмът, който Алън създава специално за Кийтън, чието истинско име е Даян Хол. Преди да прекъснат творческата си връзка двамата правят Manhattan 1979 (Манхатън). Срещат се отново чак през 1993 в Manhattan Murder Mystery (Мистериозно убийство в Манхатън).

В началото на ’80-те Алън започва 12-годишен романс с Мия Фароу, която ще получава главните роли във филмите му десетилетие. Първият им общ филм иронично носи заглавието: A Midsummer Night’s Sex Comedy 1982 (Секскомедия в лятна нощ), един от любимите ми от този период е Zelig 1983 (Зелик), а най-известният е Hannah and Her Sisters 1986 (Хана и нейните сестри). Двамата се разделят след скандал, с който (сигурен съм) сте запознати.

________________________________________________

Ингмар Бергман / Лив Улман

Общи филми: 10

Лив Улман, Ингмар Бергман, Hour of the Wolf 1968 / Svensk Filmindustri

Задължителен актьор за Бергман е неговият приятел от театралните години Макс фон Сюдов, който участва в 13 филма на режисьора. Музата му обаче е Лив Улман. Той е швед, тя е норвежка, Лив Тайлър няма нищо общо, но е кръстена на нея, а аз мисля, че Persona 1966 (Персона) е гениален.

Улман и Бергман живеят заедно 5 години и имат една дъщеря. Благодарение на Лив през 1975 Уди Алън реализира една от мечтите си – да вечеря с Бергман. Лив, Алън, Бергман и неговата пета съпруга се събират на една маса. Жените си бъбрят цяла вече, двамата режисьори обаче са мълчаливи. В колата по пътя обратно Алън почти се разплаква от радост и напрежение. Телефонът звъни, когато Лив се прибира вкъщи. Бергаман е: „О, Лив! Благодаря ти. Това беше прекрасна вечер“ – казва й той.

________________________________________________

Куентин Тарантино / Ума Търман

Общи филми: 3

Ума и Куентин, Kill Bill: Vol. 2 2004/ Miramax Films

Имаме го черно на бяло. Куентин Тарантино: „Ума Търман е моята муза”. Слуховете говорят, че Ума е била повече от муза, но Куентин твърди: „всичко е платоническо”.

Ако тепърва очаквате да спомена общите им филми, четете грешния блог.

________________________________________________

Педро Алмодовар / Пенелопе Крус

Общи филми: 4

Майсторът и музата. Пе и Пе са странна двойка. Крус казва, че Алмодовар е най-важната мъжка фигура в живота й, след тази на баща й. Тя е на 14, когато гледа Átame! 1990 (Ела, завържи ме), след прожекцията решава да стане актриса.

„За първи път я видях на 17, имаше все още детски глас” – казва режисьорът – „Излъчваше страст, през всяка своя пора, а тя е толкова подходяща за филмите ми. Но беше твърде млада, за да работим заедно”. Алмодовар обещава, че някой ден ще напише роля специално за нея. Удържа на думата си няколко пъти, а Volver 2006 (Завръщане) донесе на Крус и номинация за Оскар. В момента двамата работят по петия си проект: Los Amantes Pasajeros 2013.

________________________________________________

Тим Бъртън / Джони Деп / Хелена Бонам Картър

Общи филми: 8 / 7

Тим, Джони и Хелена /Sweeney Todd 2007/Warner Bros, Dreamworks

Статистиката сочи: Тим Бъртън обича Джони Деп малко повече от жена си.

Това е може би най-известната и откачена тройка приятели, но напоследък двете вдъхновения се превръщат в талсъми, които ще изгонят режисьора от собствената му кариера. Тим Бъртън става банален и предсказуем и спешно се нуждае от нова муза.

________________________________________________

Робърт Родригес / Салма Хайек / Дани Трейо

Общи филми: 7 / 11

Салма Хайек / Desperado 1995

Не е трудно да разберем, защо Салма е муза. Даже е ясно от пръв поглед. Ей, тя дори играеше муза във филм на Кевин Смит. Другата муза е по-интересна. Муза? Направо си е муз. Дани Трейо прекарва ’60-те из затворите в Калифорния – Сан Куентин, Трейси, Соледат и Фолсъм. Освен специалист по обири и наркотици Дани е отличен боксьор.

Всичко се променя, когато среща друг бивш престъпник – писателя и сценариста Едуард Бънкър, който по това време работи с Андрей Кончаловски по Runway Train 1985 (Влакът беглец). Кончаловски дори дава ролята на Трейо, той играе… боксьор. След това Дани става един от най-сниманите актьори в Холивуд и любимец на втория си братовчед – Робърт Родригес. Двамата научават за връзката си едва на снимачната площадка на Desperado 1995 (Десперадо). Родригес обича да се майтапи с Трейо, като кръщава всичките му герои с имена на хладни оръжия. Изключение е единствено Once Upon a Time in Mexico 2003 (Имало едно време в Мексико).

В момента Дани и Робърт работят по Machete kills 2013.

________________________________________________

Следващият сегмент е спонсориран от Rozix.

Без нейното съдействие нямаше да се сетя за тези двойки,

а за някои от тях дори не знаех.

________________________________________________

Джон Касавитис / Джина Роуландс

Общи филми: 10

Джон Касавитис и Джина Роуландс

Касавитис е актьор, сценарист и пионер на американското независимо кино. Сигурно си спомняте брадата му физиономия в  The Dirty Dozen 1969 (Мръсната дузина).

Той е един от бащите на cinéma vérité (синема верите). Кино, характеризиращо се с голяма свобода за импровизация на актьорите и реалистичен начин на снимане, наблягащ на емоционалните състояния на персонажите.

Това е и причината, поради която той предпочита да работи със съпругата си гениалната Джина Роуландс. Faces 1968 (Лица), A Woman Under the Influence 1974 (Жена под влияние) и Gloria 1980 (Глория) са филмите, които им носят Оскар номинации – първият за сценарий, вторите два за Най-добра женска роля.  Касавитис и Роуландс остават неразделни до смъртта на режисьора през 1989.

________________________________________________

Клод Соте / Роми Шнайдер

Общи филми: 5

Роми Шнайдер, César et Rosalie 1972

Роми идва от семейство на актьори, баба й Роза е наричана „австрийската Сара Бернар“. Шнайдер става известна с ролята си на австрийската императрица Сиси. Знам за нея, защото като малък гледах немски ТВ канали, а по тях филмите за Сиси се въртяха толкова често, колкото „На всеки километър“ в България.

Мъжът, който преобръща живота на Роми е Ален Делон. Той е и мъжът, който го разбива, като я тласка към депресия и опит за самоубийство. През ‘70-те Роми среща  режисьора Клод Соте. Той я прави икона във Франция, още с първия им проект Les choses de la vie 1970 (Нещата от живота), в който й партнира Мишел Пиколи.

Шнайдер умира през 1982 при неизяснени обстоятелства. В нейна чест Педро Алмодовар създава Todo sobre mi madre 1999 (Всичко за майка ми).

________________________________________________

Жан Кокто / Жан Маре

Общи филми: 6

Жан и Жан

Жан Кокто е поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Списъкът с приятелите и любовниците му включва: Пабло Пикасо, Марлене Дитрих, Коко Шанел, Мария Феликс, Едит Пиаф.

Дългогодишно негово протеже, муза и гадже е рекордьорът на френското кино (с над 100 филма) и един от любимите актьори на майка ми – Жан Маре. Маре се снима в почти всички филми на Кокто, като първият е La belle et la bête 1946 (Красавицата и звярът). Двамата ще останат заедно до смъртта на режисьора през 1963.

________________________________________________

Изпуснахме ли някого?

6 thoughts to “Режисьорите и техните музи”

  1. Rozix е виновна 🙂 Любимият ми филм с Пиньон е Alien: Resurrection, защото физиономията му се връзваше с атмосферата 🙂

  2. Сетихме се за тази двойка, но връзката на Стивън Спилбърг и Ричард Драйфус е по-силна.

    Спилбърг нарича актьора „моето алтер его“ и (според мен) филмите му с Драйфус са по-добри от филмите му с Ханкс. Любимият актьор на Спилбър обаче е Пийт Постълтуейт. Но не мисля, че някой от тези мъже е негова муза.

  3. Доминик Пиньон и на мен ми е супер любим …
    Със сигурност има още много двойки – примерно сега се сещам за Андре Тешине и Катрин Деньов. Имат 5 или 6 филма заедно – той просто обожава да я снима. „Моят любим сезон“ е най-добрият им общ филм според мен. Как можах точно тази двойка да забравя като и двамата толкова много ги обичам …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *