Skip to main content

Умира ли екшънът?

The Raid: Redemption 2011

Мислех да задам този въпрос още миналата година. Колкото и голям, глупав и потен да беше The Expendables 2 2012 (Непобедимите 2), той не бе най-добрият екшън (а може би най-добрата комедия?).

Направен в Индонезия, със смешен бюджет от около 1 милион долара, The Raid: Redemption 2011, ми припомни какво харесвах във филмите с Брус, Слай и Арнолд: полуприличен сюжет с ясна крайна цел, до която героят трябва да стигне, чрез словесни и огнестрелни престрелки, жестоки каскади и много кютек. Чиста антропология, чисто забавление.

Не знам дали и на вас ви прави впечатление, но Холивуд спря да прави яки екшъни. Е, имаме филмите за супергерои, но не е същото. А от продълженията на старите хитове се носи скрибуцане на ревматични стави.

Да обвиня ли отново 3D-то или времето, което поглъща динозаврите на жанра. Всъщност, знаете ли на колко години са най-големите екшън звезди?

 

Това, което питам е – кой ще ги наследи? Защото шепата хора за които се досещате са над 40 години…

 

 

Дори 40 да е новото 30 тези момчета не могат да стъпят нито на малкия пръст, нито на банковата сметка на мъжете отгоре. Някои позалязоха, други предпочитат романтичните комедии. Да, Джерард Бътлър – говоря за теб! Райън Рейнолдс, ти също!

Рейнолдс (36) беше една от надеждите ми, но е пълен с фруктоза. Крис Хемсуърт (29) – твърде рус. Крис Пайн (32) – твърде синеок. Крис Евънс (31) – твърде епилиран. Ако залагахме, щях да заложа на Сам Уортингтън (36)… и да загубя.

Кой ще наследи екшън звездите? Може би отговорът е никой. ’80-те отминаха, a след тях и ’90-те. Живеем в свят направен от стъкло и алуминий. Свят на дигитално споделяне и виртуално свързване. Свят на роботи, миниатюри и нанотехнологии. Свят, в който героите закусват фибри, рециклират, работят в офис, споделят пространство и между две престрелки поспират, за да помислят на какъв етап е романтичната им връзка.

Juno 2007, Justin Bieber: Never Say Never 2011, Funny People 2009, The Social Network 2010

Този малък, чупилив, депресиран и бъгав свят е на хипстери, гикове и нърдове. Което означава, че бъдещето е на герои, които сменят бутилката Джак за двойно мокачино, избират настолните игри, пред военните, потят се, заради втората фланелена риза, предпочитат да са под чехъл, вместо под обстрел, страдат не от лош контрабаланс на цевта, а от хормонален дисбаланс и вина, че изобщо имат гонади.

4 thoughts to “Умира ли екшънът?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *