Skip to main content

Gatsby? What Gatsby?

The Great Gatsby 2012

Дълго време Gatsby бе паролата ми за всички сайтове, които изискват такава. Дълго време „Великият Гетсби” бе любимата ми книга. А сега Баз Лурман я направи филм.

Книгата разказва за осуетената любов между мъж и жена. Но това е на повърхността. Под нея Фицджералд описва ’20-те години на 20 век като ера на социален и морален разпад. Време на цинизъм, алчност и празно търсене на удоволствия. Време на декадентски партита, луди купони, джаз и куха красота. Време, в което се ражда организираната престъпност, а борсата дава възможност на всеки – дори мързелив и глупак, да забогатее.

Пред очите ни се сблъскват старите и новите пари. Новобогаташите са вулгарни и показни, лишени от такт, и вкус. Аристокрацията е фина, елегантна, безсърдечна. Разликата е подчертана, чрез дрехите, автомобилите и домовете на героите. Чрез начина, по който говорят или се забавляват.

 

The Great Gatsby 2012

Но и това не е най-важното. Най-важното е смъртта на Американската мечта. Американската мечта за свобода, индивидуализъм и стремеж към щастие. Тя е подменена от жаждата за пари, притежания и приятно прекарване на времето. Светът на Гетсби е абитуриентски бал, но с по-добра музика. Искрена вяра в радикалния хедонизъм – всичко ще бъде възможно, когато бъдат натрупани достатъчно пари и бъдат задоволени всички нагони.

Баз Лурман е уцелил едно от тези неща – абитуриентския бал. И какъв бал само! Много уиски, шампанско и жени, коли, костюми, какафония от цветове, фонтани, фондани, драперии – Jay Z, бомбастика.

The Great Gatsby 2012 (Великият Гетсби) е буквално и пълно продължение на Moulin Rouge! 2001 (Мулен Руж)… за жалост.

The Great Gatsby 2012

Истина е, че се надявах на малко повече драма с вкус на Brideshead Revisited 1981 (Завръщане в Брайдсхед) или The Remains of the Day 1993 (Остатъците от деня), отколкото на 3D extravaganza. Разбира се, моята надежда се нуждае от отлични актьори, а кастигът на Лурман издиша. Изключвам Леонардо ди Каприо, който пак ми хареса, този път като Гетсби. Кери Мълиган е Дейзи и се справя много по-добре от Мия Фароу, но останалите (и особено Тоби Магуайър) са бледи и неубедителни.

Не си мислете, че мразя филма. Харесва ми. Бурлеската, шаренията, грандиозността, кинематографичния ексцес смачкват версията от 1974. Но Гетсби е повече.

Мнението ми в едно изречение:

Най-хубавият и дълъг музикален клип, който съм гледал.

 

6 thoughts to “Gatsby? What Gatsby?

  1. В България не може да си сноб. Може да си най-много парвеню. А този филм е просто предателство към Гетсби.

  2. На мен филмът по-скоро ми хареса – беше ми приятно да гледам таз красота и шарения. За дълбочина и дума не може да става, разбира се.
    Но който иска дълбочина, нека гледа стария филм с Редфорд и Фароу, а още по-добре – да прочете книгата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *