Skip to main content

The Dig – две вълнуващи роли от Ралф Файнс и Кери Мълиган

The Dig 2021

The Dig 2021 e британска драма, по едноименния роман на Джон Престън. Сюжетът е фокусиран върху разкопките на съкровището от Сътън Ху. През 1939 г., когато Германия напада Полша, в зелената английска провинция е открит един от най-големите англосаксонски некрополи от 6 век. 

The Dig 2021

Съкровището лежи в земите на Едит Прити (Кери Мълиган), която наема провинциалния любител археолог, но професионален копач Базил Браун (Ралф Файнс), за да го потърси.   

Базил идва на колело и с резюме, според което е труден за работа и опак човек. Госпожа Прити се убеждава веднага, когато му предлага обичайната надница за земеделска работа, която Базил получава от музея в Ипсуич. Базил казва „Малко е“, събира си нещата и си тръгва. По пътя е настигнат от шофьора на имението, който му предава новата оферта – 2 паунда седмично. Имаме сделка.  

The Dig 2021

The Dig 2021 притежава повечето положителни качества на британските драми. Бавен, деликатен, живописен, майсторски изигран. 

Far from the Madding Crowd 2015

Кери Мълиган се справя много добре в такива роли. Аристократичното момиче от The Great Gatsby 2013 (Великият Гетсби) и по-чаровната собственичка на ферма от Far from the Madding Crowd 2015 (Далеч от безумната тълпа).

The Dig 2021

Очебиен е Ралф Файнс. Той не играе за пари, а защото харесва героя си. Пука му. Това си личи. 

The Dig 2021

Сърцето на The Dig 2021 е връзката на двамата главни герои. Връзка, която не е натоварена с романтични очаквания. По това си прилича с 84 Charing Cross Road (Чаринг крос роуд 84), филм любим на цялото ни екипче. В него Антъни Хопкинс и Ан Банкрофт се обичат, без да се докосват и дори виждат. Свързва ги любовта към книгите. 

The Dig 2021

Тук е потенциалът на The Dig 2021 – искреното приятелство между две силни личности, които споделят обща страст към историята. Оскар-материал, не преувеличавам. Това е единият филм, който гледате до към средата.

Но след първия час се случва нещо и двамата интересни главни герои стават второстепенни. Появява се втори филм. Който си е чиста, предсказуема, клиширана романтична история. Не знам дали е вкарана заради почитателките на чиклит или защото някой е казал: „Да сложим нещо, което ще хареса на милениълите“. По-скоро май е второто. 

The Dig 2021

Появяват се двама милениъл актьора. Той играе романтичен фотограф и бъдещ пилот, а тя е умна археоложка с големи очила, от онези под които си личи, че е много красива, но за да ги махне трябва да вали дъжд. За да е още по-милениъл имаме и трета, ако не и четвърта сюжетна линя с двама хомосексуални мъже. И ето, филмът губи фокус. 

Мнението ми в едно изречение:

Два филма в едно, първият си заслужава.  

Трейлър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *