Skip to main content

Only Lovers Left Alive – в музиката страстите се забавляват

Only Lovers Left Alive 2013

Музикално бягство. Към лиричната филмова земя на Джим Джармуш до последния му режисиран остров – заселен с двойка вампири с разкъсана любов на разстояния. Някъде между пъстрия марокански Танжир и призрачната индустрия на Детройт.

От Бетовен и неговото усещане за музиката като „най-висше откровение и философия“, през екзистенциалните заключения на Ницше – „Без музика, животът би бил грешка”, та чак до Джим Джармуш, който не само не доказва обратното, а отново прави от своята голяма любов – главен герой. Only Lovers Left Alive 2013  е акустично доказателство, което трябва да се чуе, да се усети и да се гледа, докато се слуша.

Фактите по траекторията на това музикално пътешествие:

Капитан-композитор: Йозеф ван Висем.  След музикалните творения с John Lurie, Tom Waits, Neil Young, и RZA – случайност среща холандеца Йозеф ван Висем с Джим Джармуш на улица в Сохо. Разменят CD със записи на Ван Висем и неговата барокова лютня и след няколко месеца всичко, което той някога е записал, преминава към Джармуш.

 

Фотограф: Sara Driver

Следват три албума, които записват заедно (The Joy That Never Ends, The Entrance into Eternity, The Mystery of Heaven), дълги репетиции в Бруклин, раздробени с ревюта по книги и диалози с дълбока приятелска критика. И така, както чест се случва, малките случки на хора от една и съща кръвна група, раждат големи проекти. 8 години – от началото на идеята за филм при Джармуш, до аплодисментите на Кан, който Ван Висем получава заедно с наградата за най-добър саундтрак.

Бедуин-вокал: Ясмин Хамдан. „Това момиче е подарък, за нас и за света’’ е може би достатъчна причина на възхищението на Джармуш към електо-колажа на Хамдан, с корени от Бейрут и влияния от Абу Даби, Кувейт и Гърция. Вокалите на Хадан, смесват диалекти на ливански, кувейтски, палестински, египетски и бедуин. Пъстрота от гласни, с традицията на Близкия Изток и инструменталния аскет на Далечния Запад. Джармуш чува Хамдан за първи път в любимото му Мароко, звукът е различен и въздухът се къдри от всеки тон.

Звученето: интровертна тъмнина, сладникава меланхолия и безвремие – вплетено с барокова лютня, електронна китара, винтидж рокабили и малко мистика от арабски вокали.

Саундтракът на Only Lovers Left Alive 2013 излиза официално на 17 февруари, двоен 180 г червен винил, CD или в mp3.

Попътувай първо тук. Soundtrack

Трейлър:

 

2 thoughts to “Only Lovers Left Alive – в музиката страстите се забавляват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *