Skip to main content

Истински детектив в търсене на истински режисьор

True Detective: Season 2 / 2015

Половината от втория сезон на True Detective (Истински детектив) вече издимя и аз още не знам какво да мисля. Или почти…

В началото на киното режисьорът и сценаристът били на равна нога. И двамата били „дрисльовци”, които шефът на студиото наемал. Единият да пише – каквото му кажат, другия да държи камерата в правилната посока.

Постепенно обаче шефът на студиото станал безличен костюмар, а режисьорът започнал да се катери в хранителната верига и оставил сценариста зад себе си.

Днес режисьорът е цар. Той управлява стотици, понякога хиляди хора. Той е артист, банкер, политик, продавач. Режисьорът получава повече пари и много повече слава. Въпреки че историята, героите, сцените, монолозите и диалозите са дошли от сценариста, той си остава „дрисльото с очилата”. Сценаристите са тихи, по-лесни за уволнение и анонимни.

True Detective: Season 2 /2015

Има и такива, на които им писва. Уди Алън, Ингмар Бергман, Чарли Кауфман, Дейвид И. Кели, Аарон Соркин, Стивън Кинг не се страхуват да поемат юздите. Последният боец тежка категория в лагера на сценаристите е Ник Пицолато. Отгледан в италианско семейство, живеещо в Луизиана, той израства сред „бедни, глупави хора, алкохол и побоища, религия, и неграмотност”.

Пицолато е сценарист, който не носи очила и може да ви сбие, ако се отклонявате от сценария. Попитан каква е връзката между сезон 1 и сезон 2, той отговаря: „Аз съм. Престъпления, детективи, интимност, идеи… но всичко това съм аз. Това е, което го прави същото шоу.”

Харесва ми. Като колега. Аз също пиша. Не романи, пиеси или филмови сценарии, но съм работил с режисьори. Често те имат нужда от Ник Пицолато. Според вътрешни източници именно мечешкият му характер е причината режисьорът на сезон 1 – Кари Фукунага, да не е част от сезон 2. Ник намирал Кари за лигльо и очилата примадона. Не знаем кой на кого се е месил, но със сигурност липсата на Фукунага зее във втори сезон.

True Detective: Season 2 /2015

Подходът е напълно различен. Сезон 1 играеше с времето и с възрастта на героите. Сезон 2 е линеарен.

В сезон 1 нашата гледна точка бе гледната точка на героите – до голяма степен заради това, че бяха постоянно интервюирани и разпитвани. В сезон 2 нашата гледна точка е гледната точка на зрителя.

Героите в сезон 2 са обикновени. Да, те са гангстери, пияници, побойници и комарджии, но кой не е.

Алхимията между Уди Харелсън и Матю Макконъхи не може да бъде повторена.

Всичко, което изброих до тук, зависи от Пицолато. Какво липсва от Фукунага?

Спиращият дъха поглед на режисьора към средата

True Detective: Season 1 / 2014

Фукунага има забележително чувство за място – ландшафтът за него е повече от пътища, хълмове и полета. Има мистика, митология, метафизика. Сравнете неговия пейзаж с този на Джъстин Лин, режисьорът на първите два епизода от сезон 2.

True Detective: Season 1 / 2014

Пътят на Фукунага е жив, той е част от историята, той е същество, което се взира в лицето на Макконъхи.

True Detective: Season 2 / 2015

Магистралите в сезон 2 са лъскаво заснети, но нищо повече. Кадрите от птичи поглед са предозиран визуален пълнеж, който е нахвърлян в епизода. Лин прекъсва 2-ри епизод 7 или 8 пъти с подобни кадри, които не носят нищо на историята. Апропо, успехите на Лин са няколко филма от поредицата „Бързи и яростни” – кич попкорн.

Отношението на Фукунага към малките, но сладки елементи

Те ви карат да желаете кадъра отново, и отново, и отново. Не само защото е красив, а защото ви говори.

Този кадър…

True Detective: Season 1 / 2014

…или този…

True Detective: Season 1 / 2014

…а този…

True Detective: Season 1 /2014

…или тази легендарна вече сцена – 6-минутен непрекъснат кадър.

True Detective: Season 1/ 2014

Емоцията

Горният пример показва и умението на Фукунага да транслира емоция. В тази сцена има много малко стрелба, но сърцето ви се удря в клетката на ребрата ви. Епизод 4 на сезон 2 завършва с много по-скъпа, мащабна и „яка” престрелка, но странно бездушна.

Колин Фарел се старае, Рейчъл Макадамс е добра и без съмнение Ник Пицолато е талантлив сценарист. Може би той е заложил по-дълъг „фитил” този път. Дано.

6 thoughts to “Истински детектив в търсене на истински режисьор”

 1. Миналата година седим с приятел с бар и пием бира. Изведнъж един от двамата се сеща, че е понеделник и е излязъл новият епизод на True Detective. Спогледахме се и без да си кажем нищо поискахме сметката.

  Този петък със същия приятел отново сме на бар. Стана дума за втория сезон. Попита ме дали наистина убиват Колин Фарел, защото нямал намерение да го гледа, след като изгледал първия епизод.

  Според мен причините не са само в режисьора. Колкото повече мисля, толкова повече се убежавам, че Ник Пицолато е посредствен сценарист, който извади чудовищен късмет.

  Връщайки времето назад, миналият сезон има доста, доста слаб сценарий като за детективски сериал, какъвто жанрово е. Финалът е нищо особено, развръзките и развръзките не са нищо невиждано. 3 неща го направиха това и само едно има връзка със сценария:
  1. Чудовищният актьорски дует.
  2. Мистичните елементи (което направи финала още по-разочароващ, защото за мен те нямаха участие в него).
  3. Луизиана.

  Във втория сезон няма нито едно от трите.
  1. С цялото ми уважение, но Колин Фарел и Винс Вон за сезон 2 не са това, което Матю Макконъхи и Уди Харелсън бяха в сезон 1. Дори и като истории не впечатляват – гей, който не иска да си го признае, корумпиран алкохолик, загубил вяра в живота, объркана жена, която си избива комплексите, носейки нож в чорапа и амбициозен мафиот, на който не му става.
  2. Убийството е с нищо не по-интересно от кое да е в „От местопрестъплението“
  3. Винчи е средностатистически гаден американски град. Нищо интересно, нищо нетипично, нищо, което да не сме виждали много пъти.

  Единствените пъти, когато сегашният сезон се доближава като усещане до миналия са сцените в бара.

  Ще го догледам до края, но нещо ми подсказва, че след осмия епизод ще се отчета с една чистосърдечна петица в imdb.

  П.С.
  При цялото ми уважение към Ленард Коен, на чийто концерт съм предлагал брак, но дори началните надписи са нива под тези на първия сезон.

 2. Още едно П.С.

  освен, ако нещо невероятно не се случи в оставащите епизоди, остава да се надяваме само на Fargo за заслужаващ си втори сезон.

 3. Забравяте- в първи сезон главните герои бяха двама. Във втори са 4-ма. Няма как да се получи въпросната химия одма. И както е написал автора по горе, самата история е разказана по различен начин, различна гледна точка. Няма смисъл от сравнения на база актьорска игра. След снощния епизод особено. Беше си изцяло актьорски… силно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *