Skip to main content

Спилбърг

Spielberg 2017
Spielberg 2017

Два часа и половина са недостатъчни, за да разкажете за битието, житието и творчеството на Стивън Спилбърг. И едновременно с това… сякаш са твърде много.

Spielberg 2017 (Спилбърг) е документален филм на Сюзън Лейси, която има 14 награди Еми за телевизионна документалистика.

Close Encounters of the Third Kind 1977
Close Encounters of the Third Kind 1977

Филмът е балансиран сбор от отговори на въпроса: Защо харесвате филмите на Спилбърг?

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 2008
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 2008

Но също и напомняне: Защо не ги?

Spielberg 2017
Spielberg 2017

Да участваш като основен разказвач – във филм за себе си, изисква самовлюбеност. В този смисъл, филмът е „холивудски”, прилича на монтажите, които пускат преди да връчат Оскар за цялостно творчество.

Няма да чуете почти нищо ново. Ще видите звездите, които ще ви кажат колко добър е главният герой – вундеркинд, гений, чудо, хуманист. На място ще се сетите за еврейската мъдрост, че когато си успял и с пари в джоба всички откриват, че си мъдър, красив, а и пееш добре.

Jurassic Park 1993
Jurassic Park 1993

Без Спилбърг съвременното кино не би било това, което е. Режисьор, сценарист, оператор и продуцент, историк, биограф, собственик на ресторант. Като гладно дете пред шведска маса, той иска да си вземе от всичко – по много.

Jaws 1975
Jaws 1975

Именно детството е в основата на творчеството му. Страхът от клоните на дървото, чиито сенки надничат в стаята и удоволствието да наплашиш с него и другите.

Duel_1971_JeffDidlick-poster
Duel 1971

…страхът от училищния побойник…

Schindler's List 1993
Schindler’s List 1993

…страхът да си различен…

Empire of the Sun 1987
Empire of the Sun 1987

…травмата от раздялата…

E.T. the Extra-Terrestrial 1982
E.T. the Extra-Terrestrial 1982

… и развода в семейството.

Да аз съм дете – казва той – голямо дете, което знае какво е да си отговорен.

Saving Private Ryan 1998
Saving Private Ryan 1998

Ако има една дума, с която да опиша Спилбър, тя е майстор.

Munich 2005
Munich 2005

Той започва да се учи на кино, когато е на 13. Занаятите изискват комбинация от умение и може би талант, но преди всичко упорита работа и отговорност. Някои занаятчии работят с метал, други с дърво, трети с кожа, хартия или текстил. Спилбърг работи с кадри.

„1941“ – 1979
„1941“ – 1979

Филмът засяга и критиката, провалите, недъзите: сантименталност, вкус към мелодрамата, повърхностност, комерсиализъм, ласкаво отношение към „костюмарите“ в студиото.

Lincoln 2012
Lincoln 2012

Докато гледах, чисто интуитивно се промъкна мисълта, че егото на този човек, този гигант на киноиндустрията – постигнал слава, успехи и феноменални финансови резултати, жадува да чуе името си наред с имената на Уелс, Бергман и Тарковски. И на моменти звучи сякаш се кахъри и оправдава, че е невъзможно. Дори ще каже нещо като: „Да, знам, че първата част от кариерата ми е пълна с празни филми“.

Bridge of Spies 2015
Bridge of Spies 2015

За което – според мен, един от героите му – Рудолф Абел, би казал: Would it help? Има ли смисъл да се оплакваш за подобни неща. Ще помогне ли да се терзаеш, когато си открил начин да реализираш детската си мечта в професия – да мечтаеш в картини.

ET_6
E.T. the Extra-Terrestrial 1982

Мнението ми в едно изречение:

Възпитан холивудски поглед към холивудска легенда

Свързани публикации:

Големи режисьори хейтят големи режисьори (и не чак толкова)

One thought to “Спилбърг”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *