Skip to main content

Mare of Easttown – нещо добро от HBO

Mare of Easttown 2021-

Всеки път, когато пиша за сериали, започвам с изречение като: „Не гледам сериали“.  Но когато гледам сериали, те са страхотни.

Конкуренцията е полезна за потребителите. И не говоря само за джаджи. Джордж Бърнард Шоу е в творческа конкуренция с Оскар Уайлд. Хемингуей се „дърпа“ с Фокнър. Във философията няма по-известно „мерене“ от това между Камю и Сартр. В света на сериалите класика е HBO vs. Netflix.

Любими сериали на Netflix.

Oтбелязвам, че HBO продуцира собствени програми от 1973, а Netflix от 2011.

Любими сериали на HBO. Добавям Game of Thrones 2011-2019 и Westworld 2016-, които не съм гледал, но са белязали попкултурата. 

Казвам, че HBO има доста по-качествена видеотека. Минисериалът Mare of Easttown 2021- е отлично попълнение и попадение за мен – в тази сушава кино година. Режисиран е от Крейг Зобел, но е написан от Брад Ингелсби, който има стил.

Филми по сценарий на Брад Ингелсби: The Dynamiter 2011 / Out of the Furnace 2013 / Run All Night 2015 / The Way Back 2020

Историите на Ингелсби са за малкия град. За бедността. За деня, в чийто край не ти дават Оскар. Те са бавни, реалистични, интимни. Хората в тях не са супергерои. Даже не са супер. Те са стари, уморени, имат белези от живота. Носят потна тениска, капят се, когато пият бира. Усещате, че ги боли, когато ходят.  

American Woman 2018

Mare of Easttown 2021 използва същата фразеология. За миг си помислих, че е повторение на предпоследния филм на Ингелсби – American Woman 2018 (Американска жена), със Сиена Милър. Сериалът е по-добър. 

Mare of Easttown 2021-

Mare of Easttown 2021- е криминална драма, която се развива в градче, предградие на Филаделфия. Протагонистът е детектив Меър Шиън (Кейт Уинслет), жена на прага на нервна криза или поне на пълното изтощение. Тя безуспешно се опитва да намери изчезнало момиче, когато трябва да поеме и разследването на смъртта на друго. 

Mare of Easttown 2021-

Меър е на средна възраст, но баба. Батерията на тялото й премигва в червено. Тя не се храни здравословно, пие постоянно, затлачена е с лични проблеми. Гадни лични проблеми. 

Mare of Easttown 2021-

Обстановката не е съюзник. Истаун е угнетение. Хората функционират с конски дози алкохол, кафе и опиати. Опитват се да останат прави в поредния рунд с реалността. Доста от тях падат, други просто хвърлят кърпата. 

Mare of Easttown 2021-

Сценарият и режисурата на Mare of Easttown 2021- не могат да бият първи сезон на True Detective 2014-, но са близо. Режисурата е чиста, разказът – не е шокиращо изненадващ, но е увлекателен и с няколко добри завоя.

Mare of Easttown 2021-

Кейт Уинслет е сила. Изнася курс по актьорско майсторство. Изкушавам се да кажа, че това е най-добрата й роля. Шестица или десетка, и браво, и бис! 

Mare of Easttown 2021-

„Отличен“ получава и кастинг директорът. Кастингът е толкова добър, че докато гледах се обадих на няколко души, за да им кажа колко е добър. Всяко едно лице е оригинално и истинско. Има хора със странни носове и погледи. Грозни тийнейджъри – с деформирани лица от фетален алкохолен синдром. Има лунички, пъпки, бръчки, синини, спукани капиляри. Физиономията на атмосферата е скритото асо на историята. Има и две неща, които ме дразнят, но няма да ги спомена. 

Мнението ми в едно изречение:

Препоръчвам с две ръце. 

Трейлър 

Свързани публикации:

10 сериала със силно начало, но слаб край

12 яки песни, които чухме за първи път от тези ТВ сериали

7 thoughts to “Mare of Easttown – нещо добро от HBO”

 1. Много си прав за конкуренцията.

  От години и HBO, и Netflix вадят поне по един разкошен сериал на година.

  Всъщност думата разкошен въобше не е правилна, защото много подценява качеството на продукцията. Ти не гледаш сериали, а аз от Флинстоунс не се бях прибирал специално, за да гледам нов епизод на сериал, който гледам. Докато не излезе първия епизод на True Detective 🙂

  1. Такива като True detective са един на хиляда. Сушата с филмите така удари, че мислех да започна да гледам Ozark. Но, когато видях, че е над 40 епизода, дадох назад.

 2. Що бре, що не си кажеш, какво те подразни?
  Едно нещо не вдявам, супер широко скроено общество – децата, а и приятелите им са идеални, точно по новата поточна линия на боливудовото полово и расово разнообразие, което пък беше супер важно за историята, мамата си трака.. Бе, хората изживяват американската мечта..но, въпреки това всички са депресирани та дрънкат. Не вдявам, честно. Като оставим това на страна…
  Писна ми от „реалистични“, мрачни и депресиращи истории, а една шепа добри актьори не правят историята по малко предвидима. Но за сметка на това имаме супер реалистично нямане на пари за памперси, и операции за крупни суми от 1800 долара брат, за операции на бебе???

 3. Много стойностен сериал. Препоръчвам ти друг на HBO, който съм сигурен, че ще харесаш – I Know This Much is True.

 4. Както винаги се вслушах, смъкнах, изгледах и наистина, сериала е много добър! А аз също твърдя, че не гледам сериали ( с едно две изключения – Дедективите и Папата)! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *