Skip to main content

Кажи ми кои са филмите ти, за да ти кажа какъв си

The Three Faces of Eve 1957

Пишем за филми, пишем и за психология. 

Писали сме за това как психолози се опитват да прогнозират изхода на изборите в САЩ, чрез съотношението между филми с вампири и филми със зомбита. Писали сме как съдите другите, за любовта, за контрола, за насилието, за масовите убийци, за самоубийството, за основните видове екзистенциален страх, за нуждата на мозъка да създава истории. Правили сме класации за психо филми и психоанализи на култови такива. 

Днес ще направим анализ на вас – зрителите. 

Being John Malkovich 1999

Изборите, които правим – съзнателно или не, са свързани с цялостната ни личност. Това важи за всичко, включително как се забавляваме. Има няколко изследвания, които се опитват да разгадаят хората в зависимост от филмите, които предпочитат. Някои използват въпросници, други сканират мозъци, трети анализират базата данни на социалните мрежи. 

Едно от интересните проучвания използва Големите пет – така наречения петфакторен модел (FFM) в психологията. Това са основни черти на човешката личност, които няколко (работещи независимо един от друг) екипа психолози приемат за ключови. Чрез тях можете да разгадаете личността, независимо от физика, раса или култура.

Петте фактора са: Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism

Какво означават?

Vicky Cristina Barcelona 2008

Openness – буквално отвореност или откритост, обобщава склонността ви към търсене и намиране на нови изживявания. Позицията ви спрямо промяната. Хора с високи нива на „отвореност“ са любопитни, креативни, имат живо въображение, обичат да фантазират, предпочитат мисловния джаз и абстракцията. 

Хората с ниско нива на „отвореност“ са консервативни, догматични, обичат процедурите и правилата.

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone 2001

Conscientiousness – съвестност, показва нивата ви на самодисциплина и контрол на импулсите. Ако имате високи нива на „съвестност“, най-вероятно сте преценявани като надеждни, подготвени, подредени, точни, може да се разчита на вас, „написали сте си домашното“. 

Ако имате ниски нива, тогава сте небрежни, разхвърляни, хаотични, забравяте, закъснявате и в общи линии сте мърлячи.

Friends 1994-2004

Extraversion – може би най-познатата ви характеристика, защото за двойката екстровертност-интровертност се пише от 100 години. Вероятно сте екстровертни, ако сте общителни, самоуверени, „център на вниманието“ и „душата на компанията“. Започвате разговора първи – дори с непознати, чувствате се комфортно сред хората, те ви „зареждат“. 

Обратно, интровертите са тихи, мълчаливи, резервирани, избират ъгъла на стаята, предпочитат компанията на един-двама души. След голямо парти или среща имат „нужда да си починат“, защото се чувстват „изцедени“.

House M.D. 2004-2012

Agreeableness – е характеристика, трудна за превод на български. Някои я наричат „сътрудничество“, други „приемливост“, аз бих я превел като „сговорчивост“. Това измерение на личността отразява общата ви загриженост за социалната хармония. Хора с високи нива биват определяни като: добри, внимателни, любезни, щедри, доверчиви, готови да се притекат на помощ. Често използват реплики като „важното е да има мир“ или „нека всички са доволни“. Склонни са да отстъпят, да се откажат от позицията си. Жените – като цяло, имат по-високи нива на сговорчивост. 

Обратно, ниските нива на сговорчивост ще накарат околните да ви определят като: твърд човек, агресивен, своенравен, опак, вироглав или жесток. Ще ви помогнат да станете известен генерал или CEO. 

Annie Hall 1970

Neuroticism – невротизъм, измерва доколко възприемате околния свят като заплаха и нещо, което е извън контрола ви. Хората, които са с високи нива невротизъм са склонни да изпитват промени в настроението, безпокойство, раздразнителност, тъга, депресия. Те постоянно намират проблеми, препятствия, безнадеждни ситуации, чакат „лошите новини“. 

Ниските нива на невротизъм носят спокойствие, стабилност, трезва преценка. 

Екшън

Die Hard 1988

Намерете си приятели почитатели на екшъна. А още по-хубаво – жена фен на екшъна. Те са с най-ниските нива на невротизъм. Вероятно е да са екстровертни, но с ниска отвореност, предпочитащи реда и порядъка.  

Романтика

The Notebook 2004

Любим жанр на невротиците и хората с високи нива на сговорчивост. Романтичните филми – както и анимациите, ги успокояват, защото имат предвидим сюжет и герои, а също – винаги щастлив край. Това намалява нивата на тревожност и е мехлем за безпокойството.

Фентъзи

Pan’s Labyrinth 2006

Жанрът на хората с високи нива на „отвореност“ – креативност и мечтателност, но ниски нива на екстровертност. Те най-често си падат и по нео ноар, и култови филми.

Комедия

This Is Spinal Tap 1984

Жанрът за екстровертите и „отворените“ индивиди. Почитателите на комедията обаче по-често имат ниски нива на съвестност. Не се страхуват от оригиналното, но по-често са неорганизирани и разхвърляни.

Ужаси

Tokyo Gore Police 2008

Феновете на ужасите са с по-ниски нива на сговорчивост и алтруизъм, но и екстровертност. Последното е парадоксално. Обяснението е, че екстровертите „нямат време за ужаси“, предпочитат по „социални“ жанрове като екшън или комедия. Ужасите отблъскват сговорчивите индивиди, които търсят „добрина и топлина“. 

Бележки:

Relating Personality Types with User Preferences in Multiple Entertainment Domains – Iván Cantador , Ignacio Fernández-Tobías , Alejandro Bellogín, Michal Kosinski, David Stillwell

Film Preferences and Personality Correlates – Romans, Kennison, Schrader 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *