Skip to main content

Препоръчахте ни да гледаме

I Know This Much Is True 2020

Преди три поста време Георги, наш читател, ми препоръча I Know This Much Is True 2020 (Дотолкова съм сигурен). Георги беше сигурен, че ще ми хареса.

Avengers: Infinity War 2018

Повечето зрители знаят Марк Ръфало като третия Хълк. Бъркат. Той е петият актьор, който играе зеленият, гневен гигант. В края на ‘70-те и началото на ‘90-те образът е споделян между Бил Бигсби и Лу Фериньо. Бъркат и защото Ръфало има много по-силни роли. 

What Doesn’t Kill You 2008

Може би си го спомняте от Zodiac 2007 (Зодиак), аз го бях забравил. Но си спомням What Doesn’t Kill You 2008 (Родени престъпници). Кариерата на 53-годишният актьор обаче изгря на хоризонта, през последното десетилетие. 

The Kids Are All Right 2010 / Foxcatcher 2014 / Spotlight 2015

Той спечели три номинации за Оскар в рамките на 5 години: The Kids Are All Right 2010 (Децата са добре), Foxcatcher 2014 (Ловец на лисици) и Spotlight 2015 (Спотлайт). 

The Brothers Bloom 2008

По собствените му думи се е явил на над 800 прослушвания, преди да пробие. Но дори, когато успее да спечели роля, нещо гадно се случва. Например в началото на 21 век Ръфало трябва да партнира на Мел Гибсън в Signs 2002 (Следите), но му откриват мозъчен тумор. Слава богу, доброкачествен – оперира се успешно, но ролята отива при Хоакин Финикс. Целият ми живот – казва Ръфало – е поредица от „Откажи се“ и „Няма да успееш“. Но, той успява. 

I Know This Much Is True 2020

I Know This Much Is True 2020 е минисериал на HBO, по едноименния роман на Уоли Лам. Няма да увъртам – хардкор драма. Част от вълната екзистенциален песимизъм с европейски привкус, която ни залива напоследък от традиционно оптимистична Америка.  

Действието се развива в началото на ’90-те, в измислено провинциално градче в Кънектикът. Проследява живота на двама еднояйчни близнаци – Доминик и Томас Бърдси, както и историята на фамилията им, зачената от беден италиански имигрант на име Доменико Темпеста. 

I Know This Much Is True 2020

I Know This Much Is True 2020 притежава всички задължителни елементи за семейна сага. Войни и прегрешения, престъпления, душевни мъчения, бедност, болест, изневери, лицемери, страшни тайни и дефекти, които следват семейството като десерти от проклятия, и лош късмет.  

Ей – ще си помислите – не живеем в най-оптимистичното време, че да искам още от същото“. Ще ви разбера, защото и аз си го помислих, докато гледах първи епизод. Но не спрях да гледам, чак до последния – шести.  

I Know This Much Is True 2020

Като оставим настрана отчаянието и несгодите, инсултите, инфарктите, алкохолизмa, и другите форми на саморазрушително поведение, зенитът на сериала е Марк Ръфало. Изпълнението му заслужава не една, а две награди Оскар за Главна роля.  

Frago 2014- / The Social Network 2010 / Legend 2015 / Adaptation 2002

Да, Юън Макгрегър играе близнаци в трети сезон на Frago 2014- (Фарго). Арми Хамър също – в The Social Network 2010 (Социалната мрежа), Том Харди е по-добър в Legend 2015 (Легенда). Леонардо ди Каприо е по-слаб в The Man in the Iron Mask 1998 (Човекът в желязната маска), но отличникът е Никълъс Кейдж в Adaptation 2002 (Адаптация).

I Know This Much Is True 2020

Ръфало обаче сътворява актьорско постижение в двойната роля на близнаците Бърдси. Доминик е атлетичният близнак, който работи като бояджия. Нетърпелив, напрегнат, раздразнителен и избухлив. Макар добър, той отблъсква хората около себе си. Покрит е с невидимата броня на човек, който вярва, че смисълът на живота е да го удря, докато го смаже напълно. Развалена стока, която не иска да „зарази“ околните с лошия си късмет.

I Know This Much Is True 2020

Томас е отпуснат, дебел, безпомощен, капитулирал, болен от параноидна шизофрения. В първата сцена от сериала, той отрязва ръката си, защото вярва, че така ще спре войните по света. 

Режисьорът Дерек Сианфранс не използва скъпо 3D, за да промени външния вид на актьора. Всичко е аналогово. Ръфало снима – за 16 седмици, сцените с Доминик, а след това взима 6 седмици пауза, за да може да натрупа 15 килограма, за тялото на Томас.

I Know This Much Is True 2020

Въздействаща е не само разликата в килограмите – но цялостното излъчване – мускулният тонус и походката, мимиките, бръчките, блясъкът, и дълбочината на погледа. Превъзходна работа.  

Макар да е подготвен като метод актьор, Ръфало не вярва в подхода. Според него, метод актьорите са сами, когато играят в сцена. Играят за себе си, а не с другите актьори.  Изпълнението е добре подготвено, но остава затворено, защото актьорът се страхува да бъде уязвим. Разчита на техниката, а не на спонтанността. 

Двамата братя са мозъкът и сърцето. Единият постоянно търси отговори и решения, а другият е оголен до чиста емоция. Образът на психично болния Томас е проучен и подготвен – няма съмнение, но изпълнението е оставено отворено, откровено, уязвимо. 

Мнението ми в едно изречение:

Георги позна – хареса ми.

Трейлър

6 thoughts to “Препоръчахте ни да гледаме”

    1. Мерси, Цъки. Както казах на онзи Георги: ще го гледам. Изглежда повече от обещаващо

  1. В интерес на истината не бях напълно сигурен, че препоръката ми е удачна, но таях надежди и проверявах дали ще има ревю за сериала. А сега като виждам, че ти е харесал, а пък и аз съм споменат… Леко се изкефих 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *