Skip to main content

Dune 2021 – Най-големият, най-красивият, най-звучният и най-филмовият филм тази година

Не ви познавам. Но мога да прочета мислите ви. Чудите се, трябваше ли първо да прочетете книгите. 

Знаете ли за какво мисля аз? Мисля, че още нямам топ 5 филма от тази година. Гледахме няколко интимни драми с великолепни актьорски изпълнения: The Father 2020 (Бащата), The Killing of Two Lovers 2020, The Dig 2021. Няколко атмосферни екшъна, уестърн, две-три анимации. Но тази година няма нищо монументално, изумяващо, удивляващо, смайващо, смазващо. 

Дени Вилньов ни го даде. 

Мащабът

Dune 2021 (Дюн) е по научнофантастичната поредица от романи на Франк Хърбърт, от 60-те години на 20 век. Не, не и аз не съм ги чел. 

Metropolis 1927

Това е кино с мащабите на Metropolis 1927 (Метрополис), Quo Vadis 1951, Avatar 2009 (Аватар), светът на Star Wars или трилогията The Lord of The Rings (Властелинът на пръстените). 

Dune 2021

Аршинът е имперски, планетарен. За подобна продукция се нуждаеш от: архитекти, инженери, дизайнери, армия от шивачи, статисти, луд композитор, оперна певица, хор, симфоничен оркестър, бог осветител, режисьор-живописец – Ридли Скот, Кубрик или Джон Форд.

Dune 2021

Искам да работя с всички актьори, с които искам да работя – казва Вилньов. Имаш ги – казва студиото. 

Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Хавиер Бардем, Джош Бролин, Стелан Скарсгард и даже Шарлот Рамплинг, която мечтае да влезе в света на Дюн, още от не състоялата се версия на Алехандро Ходоровски. Апропо, сценарият му ще инспирира Star Wars: Episode IV – A New Hope (Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда). 

Dune 2021

Искам звукът да е на Ханс Цимер – казва Вилньов. Но той трябва да работи по новия филм на Кристофър Нолан – казва студиото. Искам – казва Вилньов.

Аз искам да пренапиша песен на Pink Floyd от The Dark Side of the Moon – казва Ханс Цимер. Ама… – казва студиото – Е, добре. Кой ще се обади на Роджър Уотърс? 

Дизайнът

Dune 1984

Еволюция на Dune 1984 на Дейвид Линч. Филм, който впечатлява Вилньов, когато е юноша. Това беше пълен провал – казва пък Линч. Той не е за подобни мащаби. Киното на Линч може да се състои в две стаи и ъгъла на мъглива гора. Звучи напрегната, атмосферна, експериментална музика на Анджело Бадаламенти, а не фанфари или орган. Дюн заслужава орган.  

Dune 2021

Всичко е голямо, красиво, просторно. Дизайнерите Жаклин Уест и Боб Морган създават над 1000 модела за костюми. В цялостната атмосфера се усеща Антична Гърция и Древен Рим, на места – Третият райх. А също – Гоя, Джото и Караваджо. 

Dune 2021: Concept Art

Елементи от арабския свят, Шотландия, Китай, Монголия. Изглежда познато, но и чуждоземно. 

Blake’s 7 1978 / Star Trek 6: The Undiscovered Country 1991 / Lexx 1996-2002 / Firefly 2002-2003 / Star Wars: The Force Awakens 2015

Харесаха ми и космическите кораби. Ролята им е внимателно преценена. Помислете за любима научна фантастика. Сигурно ще видите космически кораб, а може би го знаете по име: Millennium Falcon, USS Enterprise, Nostromo, Infinity, Serenity, Battlestar Galactica, Lexx. 

Dune 2021

Някои от корабите в Dune 2021 са направени в реален размер, но те не са главен актьор. Те са превозни средства – нищо повече. Напомниха ми за монолитите-капсули от Arrival 2016 (Първи контакт). Мистериозни, внушителни, но безименни. 

Dune 2021

В света на Dune 2021 (20 000 години в бъдещето) няма компютри или поне екрани, но все още има книги. Една от сцените е в библиотека, в която бих могъл да живея. Сетих се за репликата на папата (Джон Малкович) от The New Pope 2020 (Новият папа): Библията не е iPhone.

Dune 2021

Dune 2021 е космическа опера. Звуците, музиката, костюмите и лицата в тях са по-важни от конкретността на технологията, която ги заобикаля. 

Мисли

Очевидно поредицата е трудна за екранизация. Или ще се получи 12-часов, невъзможен за заснемане филм – като проекта на Ходоровски, или орязан, незапомнен филм – като на Линч.   

Dune 2021

Ентусиазмът, професионализмът, поривът и майсторството с които е направен Dune 2021 са видими. Не бих отказал още. Искам още. 

Но някъде след средата, когато очите ми свикнаха със сладостта на визията, усетих, че изпитвам единствено естетическо удоволствие. Това не е малко. Но. Не се вживях. Не се съюзих с главния герой Пол така, както с Люк Скайуокър. Може би тогава съм бил дете, а сега не съм. А може би, защото Пол не е герой – какъвто е Люк. Може би ролята на Пол е да е месия. Пътят му е друг. Може би характерът ще стане злодей – като Дарт Вейдър. Не съм чел книгите. 

Dune 2021

Може би не се свързах, защото нямаше истинска кулминация. Dune 2021 е замислен в две части. Може би ще има развръзка във втората. Може би. 

Мнението ми в едно изречение:

Топ 5 филм за 2021 – със сигурност. 

Трейлър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *