Skip to main content

(Не)морален компас

Immoral Compass 2021-

Харесвам Бил Бър. Не. През 2011 съм озаглавил пост: „Обичам те, Бил Бър“.

Той е един от най-добрите стендъп комици – за всички времена. Това е мнението ми, повече от десетилетие. Антологията Immoral Compass 2021- го подсилва. 

Immoral Compass 2021-

Черната комедия е организирана като тематични коментари на човешката психика. Заглавия на отделните епизоди: „Вина“, „Тайни“, „Лицемерие“, „Носталгия“… 

Immoral Compass 2021-

Епизодите са 10. Всеки е между 6-7 МИНУТИ и разказва по ДВЕ различни истории. И почти всички са отлични. 

Immoral Compass 2021-

Бър е в ролята на Рик, оплешивяващ автомонтьор, който пуши пура и размишлява заедно с нас. После се оказва, че е правил и нещо друго. Ще разберете какво в 10-и епизод. Рик е великолепна персонификация на хумора на Бил, чиято запазена марка са бостънски-работнически акцент, гневен атитюд, шокиращ реализъм. 

Black Books 2000-2004

Английските комици често казват, че американците не разбират иронията. Това – разбира се, е генерализация и не е вярно. Просто контекстът на използване е различен. Англичаните използват иронията и сарказма като щит,  защитна реакция. 

В подчертано класово общество – дори и днес, те са начин да заобиколиш необходимостта да си искрен. Можеш да обидиш някого – без да го обиждаш, фино, ловко, замаскирано. Парадоксално е, но можеш да приемеш провала, нелепицата, социалната си импотентност като ги подчертаеш, хиперболизираш ги до абсурд. 

Immoral Compass 2021-

Американската комедия – това също е генерализация, е наивна, честна, неподправена, казва ти го – както си е. Макар вербално да е скромна, тя е не по-малко силна, именно заради своята автентичност. Важно е – казва Бил Бър – да си обграден с позитивни хора. Да си фен на хората, по принцип. Това, че някой е успял не означава, че ти си се провалил. 

Трейлър


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *