Skip to main content

The Old Man 2022 и други сериали

The Old Man 2022-

Джеф Бриджис се завръща на екрана, след като победи лимфома, корона и общото очакване, че няма добри роли за 70-годишни актьори.

В The Old Man 2022– той е Дан Чейс, пенсиониран агент на ЦРУ, който по нежелание се връща в играта. Компания му прави бившият му шеф – Харолд Харпър (Джон Литгоу), който сега е директор във ФБР. Апропо, макар да са ветерани никой от двамата не е Старият мъж. Старият мъж е друг мъж.  

The Old Man 2022-

The Old Man 2022- е шпионски трилър, с интересни герои, отлични диалози и прекрасна актьорска игра. Напомни ми, защо не гледам сериали. 

The Old Man 2022-

Започва силно, със съспенс и екшън. В трети епизод провлича крак, за да се изроди в сапунен сериал. И накрая финишира – предвидимо и банално. С широко отворени ръце, които просят бюджет за втори сезон.  

Сериалите се ценят по дължината, а не по съдържанието

The Walking Dead 2010- 

The Walking Dead 2010- (Живите мъртви) би бил блестящ зомби филм в два часа. Но не е. Той е блестящ зомби филм в два часа и още 145 часа отгоре. Това са 6 дни. Обичам The Simpsons 1989- (Семейство Симпсън), но не бих могъл да изгледам всичките 728 епизода. Никой – дори Шехерезада, не може да е толкова добър разказвач. Сериалите – в голяма степен, са филъри.  

Atomic Blonde 2017 – повечето сцени в нощни клубове и дискотеки са филъри

В киното filler е сцена, която нито движи сюжета напред, нито развива характерите. Ненужен диалог, музикален монтаж, дълъг кадър към нищото – пълна дискотека, празно стълбище, тъмна стая, път, гора, езеро. Целта е да се добави дължина. 

Star Trek: The Next Generation 1987-1994 – поредицата Star Trek често използва филър епизоди. Ще ги познаете по това, че се развива в „алтернативна реалност“. 

Ако в киното филърите са отделни сцени, то в сериалите могат да са цели епизоди и дори поредица от няколко. За продуцентите това е повече рекламно време, за зрителя е забавяне на действието, за мен – фрустрация. 

The Old Man 2022-

Филърите се създават с различни техники. Ако имате екип от герои, можете да го разделите. Едната група прави това, което искате да гледате. Другата е филър. 

Можете да направите епизод за второстепенен герой. Или да вкарате герой, който е безсмислен за цялостната история, но смислен да ви губи времето. В The Old Man 2022 такава е Зоуи (Ейми Бренеман), самотна разведена майка, която главният герой нелогично и нереално започва да влачи със себе си. 

House of cards 2013-2018

Можете да започнете да замеряте зрителя с произволни теми. Пример за това е трети сезон на House of cards 2013-2018, в който освен основните сюжетни линии бяха зачекнати 20 подсюжета, всички водещи до задънена улица. 

Twin Peaks 2017-

Любим филър на Дейвид Линч е „бизаро“ епизодът. Сюрреалистичен кошмар, който e серия от образи – нищо повече. 

Сериалите са пример за sunk cost fallacy

Колкото повече (пари, време, труд, емоция) инвестирате в нещо, толкова по-трудно е да го изоставите. Загубата става все по-голяма, докато удължавате момента на раздялата. 

Dark Winds 2022-

Обратно на спортните реклами, които пропагандират, че: „Победителите не се отказват никога“, победата често е за онзи, който знае, кога да се откаже. 

Dark Winds 2022– е трилър-драма, чиито главни герои са полицаи в навахо резерват. Атмосферата е мистериозна и TrueDetective-ска. Но именно, защото знам за sunk cost fallacy се отказах, след втори епизод. Предвкусвах мъчително бъдеще. 

Severance 2022-

Severance 2022- e най-препоръчваният ми сериал тази година. Написани са 19 епизода. Отказах се на първия. Не защото ми прилича на много други идеи – Black Mirror 2011, Maniac 2018, Upload 2020 и всеки филм на Чарли Кауфман. А защото ми мирише на Lost 2004-2010 (Изгубени). Много креативна концепция, която ще ми изгуби времето, защото този, който я е измислил няма да знае какво да я прави. 

А краят е разочарование

Макар да изгледах шпионския Slow Horses 2022-, защото изстисква харизмата на Кристин Скот Томас и Гари Олдман, той е заглавието си. Slow – като „бавен“, но и като „не особено умен“. Това е нарочно. 

Slow Horses 2022-

Вместо да е три брилянтни епизода, той е 6 поносими, предвидими епизода. Краят издъхва, като тридневен балон от офисно парти. 

The Boys 2019- сезон 3

Най-голямото ми разочарование тази година обаче е краят на трети сезон на The Boys 2019- (Момчетата). Луд. Бесен. Непредвидим. Скандален и абсолютно шокиращ.  Актьорите са отличници. Сценаристите също. Ефектите – топ. Хоумлендър е любимият ми ТВ злодей. Всичко съблазнително ескалира. До края. 

Краят, вместо да ни задоволи с жадувана оргазмена кулминация, ни връща в изходна позиция… за да може да има 4-и сезон. Искам да кажа, че филмите не са автоматично по-добри от сериалите, но поне отнемат по-малко време.

Свързани публикации:

10 сериала със силно начало, но слаб край


2 thoughts to “The Old Man 2022 и други сериали”

  1. Успя ли да изгледаш The Sandman?

    Първият епизод започва интересно. Надявам се да успеят да надградят.

    1. Не. Но съм си обещал, че ще го изгледам, защото имам комиксите. Не всичките. Само най-яките 🙂 Mисля, че оригиналната поредица е 60-70 книжки, които после са събрани в 10-12 „тома“ (от които имам 5), които после са събрани в два луксози големи тома, които са ми много скъпи или поне ми бяха преди години. Сигурен съм, че сега ще пуснат ново издание.

      Надявам се да е добър, поне колкото комиксите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *