Skip to main content

Гладбек

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Трябва да е било вторник. Вторник сутринта. Средата на август. Двама мъже влизат в банка. Това е сигурно – като изгрева. Мъжете са се погрижили за всичко. Носят маски, имат оръжие, но нямат късмет. 

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Гладбек е колкото Благоевград. Част е от Северен Рейн-Вестфалия. Ако си представяте карта, пада се до границата с Нидерландия. Обирът на Deutsche Bank – на 16 август, 1988, ще се превърне в единственото интересно нещо от историята му. Това и посещението на Адолф Хитлер през 1932. 

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022 е документален филм, за една от най-големите драми със заложници в историята на Германия. Направен е само от архивни записи и снимки. С това прилича на Apollo 11 2019 (Аполо 11), любимият ми документален филм от 2019. Но е по-труден за гледане. Морално и емоционално. 

Inside Man 2006

Целта на треторазредните престъпници не е нещо огромно – 300 000 марки. Проблемът е, че банката е празна. Налични са само служителите. Двойката веднага намира решение – взима заложници. Кара полицията да донесе парите и паркира ново BMW пред входа. Следващите 54 часа ще се превърнат в медиен цирк. Трагичен урок за системна, институционална некадърност. 

Германия

The White Ribbon 2009

Германия – подобно на България, е държава, която избягва риска. Несигурността е основен враг. Немското решение е да се действа дисциплинирано, дедуктивно, логично, прагматично. Всичко – за разлика от България, трябва да е „добре обмислено“, подредено. Животът е процедура, щастието е бюрокрация.  

The Baader Meinhof Complex 2008

Това прави държавата относително сигурна. Например броят на отвличанията на 100 000 души е около 5. Това е повече от средната стойност за света, но е два пъти по-малко от Белгия. 

One Day in September 1999

Казват, че грешките ни правят по-добри. Функцията им е да се учим от тях. Германците би трябвало да са вещи в това. Мюнхенското клане на Олимпийските игри – през септември 1972, би трябвало да ги е подготвило за подобни случаи. Парадоксално, но не е. 

Престъпниците

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Те са посредствени, обикновени – даже банални. Не бихте ги запомнили, ако се разминете на улицата. В началото са двама, но към тях се присъединява и приятелката на единия. Тримата семпли индивида ще вземат пълен автобус със заложници, а с него ще отвлекат и вниманието на цяла Германия. 

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

В последващата сюрреалистична гоненица из аутобаните, те ще бъдат съпровождани от хиляди зяпачи, фенове, тълпа. И това във време без социални медии. 

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Престъпниците спират, слизат за цигари и бира, зареждат си бензин, дават интервюта, позират за снимки. Предполагам, че не дават автографи, защото ръцете им са заети. И точно, когато всички са съгласни, че това е абсурден епизод и забавно зрелище, те убиват 14-годишно момче. 

Медиите

Всички метафори, които ще ви дойдат наум, докато гледате, са: лешояди, чакали, хиени, пирани и паразити.

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Тумбата от трима пияни, но въоръжени лузъри е съпровождана и насърчавана от журналисти, фотографи, репортери. Те се скупчват, струпват, бръмчат, жужат, лашкат се, лакомо се впиват, като облак мухи над гниещ къс месо.    

High Art 1998 / Die Hard 1988 / Nightcrawler 2014 / Natural Born Killers 1994

Сетих се за два образа от киното. Арогантният репортер от първите два филма Die Hard (Умирай трудно) и главният герой от Nightcrawler 2014 (Лешояда). Факт е, третата най-предпочитана професия от психопатите е журналистиката.

Къде е полицията? 

Къде е полицията? – питат хора от улицата. Гневен дядо крещи: Дайте ми шмайзер, ще освободя заложниците сам! 

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Полицията отсъства. Липсва. Дава заето. Практически оставя всичко да ескалира, до безумен спектакъл. Провалът е не просто скандален, той е шокиращ. Гледате и не може да повярвате, че това, което гледате се случва. Участвате в жива пародия. 

Blackadder Goes Forth 1989 

В книгата си On The Psychology of Military Incompetence Норман Диксън търси отговор на въпроса: Защо военните са толкова некомпетентни? Диксън изследва провалите на британската армия. Той открива, че генералите и офицерите не са тъпи по принцип. 

Catch 22 2019

Те обаче функционират в авторитарна среда, която превръща отклоняването на вината в изкуство. Това е система, която не признава грешки. Съответно, лидерите започват да се държат като безучастни зомбита, когато попадат в неочаквани и непроцедурни събития. Те не знаят какво да направят, но също не приемат идеи или мнения какво трябва да се направи. 

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Автобусът с немски заложници минава границата с Нидерландия. Холандците успяват да освободят всички заложници, без двама. Цената е ново BMW. То е специално подготвено. Двигателят му може да бъде спрян от разстояние. Холандците дават дистанционното на немските си колеги, когато колата се връща обратно в Германия.  

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022

Краят е драматичен. Немските ченгета забравят дистанционното за двигателя. Това налага да изблъскат престъпниците извън пътя. 18-годишна заложничка губи живота си в престрелката.  

Последствията

В резултат на трагедията в Гладбек, Германският съвет по печата забранява журналисти да интервюират престъпници, докато същите извършват престъпление. Германия забранява и на трети страни доброволно да се включват в преговори, при отвличания и терористични атентати. Ето, правила има. 

Трейлър


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *