Skip to main content

Jane Eyre 2011

Jane Eyre 2011

Чел съм „Джейн Еър“ в гимназията ………………………  ……………  оставям място, за да ми се присмеете. Чел съм и „Гордост и предразсъдъци“, „Брулени хълмове“, даже „Мидълмарч“, харесвах много „Разум и чувства“ – и филма също, този с Ема Томпсън. След това признание започнах да се замислям за себе си.

Учудващо е, колко малко си спомням от историята на Джейн Еър. Спомням си садистичната леля и интерната, но почти нищо след това. Jane Eyre 2011 (Джейн Еър) ми го припомни. Това е 16-ят кино преразказ за умното момиче с богата душа, но с беден произход. Има вариант на Франко Дзефирели, друг с Орсън Уелс и Елизабет Тейлър, има хонконгска версия и мексиканска, силен сериал на BBC, дори зомби филм. Причината е една – добрата история си е добра история, независимо дали е 1847 или 2011.

Защо ви препоръчвам този филм:

Кинематографията, сценографията, осветлението и режисурата на Кари Фукунага.

Jane Eyre 2011

Тази година имаше много красиви и безсмислени филми. Дори писахме за някои от тях.  Jane Eyre 2011 притежава живописна, балансирана красота, която е част от историята и допълва вътрешния свят на героинята.

Мия Вашиковска – това е Алиса от Alice in Wonderland 2010 (Алиса в Страната на чудесата) на Тим Бъртън. Там не ми хареса. Тук да.

Jane Eyre 2011

Нейната Джейн е млада, крехка, уязвима, но и въздържана, умна, силна – цяла. Красива с красотата на свободната душа.  Някой ще каже: „можеше да е по-страстна,“ аз ще кажа: „няма нужда“, защото е автентична.

Jane Eyre 2011

Джуди Денч – има ли филм, сцена, диалог, който не е станал по-добър, когато тя присъства, движи се, говори или просто си мълчи?

Jane Eyre 2011

Диалогът – това е причината да харесвам романите от онова време. Начинът, по който хората си говорят – поетично, романтично, ретро. В думите им има музика.

Прочетете това:

Rochester: I offer you my hand, my heart. Jane, I ask you to pass through life at my side. You are my equal and my likeness. Will you marry me?
Jane Eyre: Are you mocking me?
Rochester: You doubt me.
Jane Eyre:  Entirely.

Jane Eyre 2011

Или това:

Jane Eyre:  Edward, I’m come back to you. Fairfax Rochester with nothing to say.
Rochester: You’re altogether a human being Jane.
Jane Eyre:  I conscientiously believe so.
Rochester: I dream.
Jane Eyre:  Awaken then.

Jane Eyre 2011

Или дори това:

Mr. Brocklehurst: Do you know, Janey Eyre, where the wicked go after death?
Young Jane: They go to hell.
Mr. Brocklehurst: And what is hell?
Young Jane: A pit full of fire.
Mr. Brocklehurst: Should you like to fall into this pit and be burned there forever.
Young Jane: No, sir.
Mr. Brocklehurst: How might you avoid it?
Young Jane: I must keep in good health and not die.

Мнението ми в едно изречение:

Jane Eyre 2011 не е перфектен филм, както и аз не съм перфектен човек, но е искрена история за невинността, добротата, себеуважението, любовта и силата на характера, от които се надявам да е останало нещо и у мен.

11 thoughts to “Jane Eyre 2011”

 1. Mia Wasikowska e чудесна в Restless! Всъщност мисля, че прави целия филм. Малко ме е страх да я гледам точно сега в нещо ново, за да не се превърне пак в скучна Алиса 🙂

  Затова ще си пазя титлата Jane Eyer, поне за известно време, за Charlotte Gainsbourg:)

 2. Аз съм четях сестрите Бронте като дете /не знам какво говори това за мен 😉 Надявам се само добри неща … Нещо повече – винаги съм харесвала много повече „Джейн Еър“ отколкото „Брулени хълмове“. Харесвам страшно много версията на Франко Дзефирели, но след като прочетох този пост със сигурност ще проверя дали няма да харесам тази нова версия повече …

 3. @rozix
  …говори, че си умно момиче – страхувам се, че значи същото и за мен 🙂 🙂 🙂

  …съгласен съм, Джейн Еър е по-интересната книга, особено – ако си момче

  ….и…. с риск да скандализирам Дарина…. смятам, че актьорите от версия 2011 се справят по-добре от тези в 1996. Според критиците най-добри са тези в сериала на ВВС, но аз не съм съгласен 🙂

 4. Абе „хитово“ е „разхити“ :)) Но ти все пак не гледай Restless тия дни, щото ще ти засенчи/отвее/ разкаже играта на варианта Мия-Джейн 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *