Skip to main content

Im Keller – Какво живее под шницела и щрудела?

Мазето e склад за нещата, които са ни твърде свидни или твърде тежки, за да изхвърлим. Лобно място на нашата плюшкиновщина. Българското мазе е също „зимник” – място, където съхраняваме критични запаси от лютеница и компот, вино, и ракия.

Улрих Зайдл решава да погледне в тайната, таяща табута тъмнина на австрийските мазета.

Im Keller 2015
Оказва се, че роднините на Адолф Х. използват сутерена като землянка за хобити, като хижа за хобита, като заслон за хищната им същност.
Im Keller 2014

Приземното помещение на австрийската къща и австрийската душа таи грозни, мрачни, смешни, отчайващи неща, поливани с много алкохол и кич. Кич, който може да роди само Австрия – тази година бях там, видях, убедих се.

Im Keller 2014

Im Keller / In the Basement 2014 показва перверзия, парафилия, фиксация, фетишизъм, ексхибиционизъм, садомазохизъм, нацизъм, битов алкохолизъм, абсолютизъм, архаизъм и бюргерски естетизъм.

Im Keller 2014

Погледът на режисьора е клиничен, садистичен, воаьорски.

Im Keller 2014

В мазетата се чуват малко думи и малко стенания. Витае студенина и самота.

Im Keller 2014

Всеки кадър разказва без думи. Всяка композиция съдържа мини филм, след който по-трудно вярвате на статистиката, че Виена е най-добрият град за живеене в света.

Im Keller 2014

Режисьорът желае да бъде филмов Фройд, който разследва подсъзнателните зандани на душата, но свършва като филмов Маркиз дьо Сад. Поне аз останах с впечатлението, че Зайдл се възбужда от света на Йозеф Фрицел и Волфганг Приклопил. Той го манипулира, аранжира и стилизира – преди визуално да го анализира.

Мнението ми в едно изречение:

Интересен документален филм, пълен с подземни образи от забравени кошмари.

Свързана публикация:

Hannah Arendt 2013

One thought to “Im Keller – Какво живее под шницела и щрудела?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *