Skip to main content

Победа в един кадър

Victoria 2015

Victoria 2015 (Виктория) е най-добрият германски филм тази година. Не според мен, а според Deutscher Filmpreis – наградите за немскоговорящо кино. Филмът спечели в категориите: Най-добър филм и Най-добър режисьор, а също – Камера, Актьор, Актриса, Музика.

Victoria 2015 се случва в един дубъл от 138 минути.

Ако сте като мен, ще ви налегне скептицизъм. Изпитвам подозрение към филми, които разчитат на някакъв гимик, на трик, на номер. Ей го, още не съм гледал Boyhood 2014 (Юношество) и най-вероятно така ще си остане.

Victoria 2015

Victoria 2015 се продава с този фокус – One city. One night. One take. – Един град. Една вечер. Един кадър. Да – знам, че кадър и дубъл са две различни неща, но за повечето от нас са синоними. В случая означава, че целият филм е заснет от начало до край – без камерата да спира работа. А това е трудно, сложно, почти невъзможно. Изисква виртуозен режисьор-хореограф, сръчен оператор и актьори с железни нерви и отлична памет.

Често тези опити – „в името на рекорда”, си остават експерименти. Досещате ли се за подобен филм, който да ви е харесал? Бъркате. Rope 1948 (Въжето) е замислен като един кадър, но дори и Хичкок не успява и ни послъгва с монтаж.

Русский ковчег 2002

Единственият филм в един кадър, който съм издържал и си спомням е Русский ковчег 2002 на Александър Сокуров. Благодарение на своите над 4500 души екип и 99 минути непрекъснатост, той влезе в Рекордите на Гинес – макар и за малко. Сега там трябва да е Victoria 2015. Сигурен съм – за малко. След година или две някой ще заснеме нещо още по-дълго и непрекъснато.

Victoria 2015

Причината такива филми да се правят рядко – освен техническите препятствия и бюджета, е че този тип снимане ви уморява. Не сте свикнали да гледате по този начин. Окото ви копнее различни ъгли и точки, крупности, планове.

Друга причина – и тя е важна, е мъчнотията да разкажеш интересна история, като използваш само едно глаголно време – сегашно. Последното важи и за Victoria 2015. Ако не му дадете време, за да се развие, филмът ще ви отблъсне.

Victoria 2015

Първият час е за глупаво момиче, което решава да тръгне на среднощна разходка с 4-ма пияни, непознати нереза. Ако сте нормален човек, ще се откажете на 10-та минута. Но именно, защото е снимано „различно” – изчакайте.

Victoria 2015

След първия час филмът променя посоката. От пиянски тур из празния Берлин – с очакване за масово изнасилване, побой или поне падане отвисоко, той ескалира към луда, напомпана с адреналин гонка. Няма да издам как.

Victoria 2015 иска да надхвърли трикът на снимането. Опитва се да развие героите и ни даде теми за размисъл. Какво е да си аутсайдер? Какво е да си самотен? Какво е да си наивен? Какво е да си пиян? Какво е да си млад през 21 век?

Отговорът на почти всички въпроси е: отегчен. Налегнат от такова мултимедийно отчаяние и досада от живота, че да се замесиш в тъпотии само, за да ти е интересно. Тематично филмът ми напомни за по-въздействащия, поне за мен – Oslo, August 31st 2011 (Осло, август 31-ви).

Мнението ми в едно изречение:

Технически успех и постижение, ако възприемате киното като спорт.

 

Свързан пост:
12 страхотни филма, развиващи се в реално време

2 thoughts to “Победа в един кадър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *