Skip to main content

Номинации за Оскар 2016 – Кой беше пропуснат?

Woman in Gold 2015

Да започнем с най-болезнената и скандална категория за нас…

Най-добър поддържащ актьор

Beasts of No Nation 2015 vs. Creed 2015

Питам: Къде е Идрис Елба!?! Защо го няма?! Кой, кой ще ми каже? Защото аз бих избрал Идрис пред Силвестър Сталоун – без да се замислям.

Sicario 2015 vs. Spotlight 2015

А също Бенисио дел Торо, а не Марк Ръфало.

Най-добра мъжка роля

Академията обърка Майкъловците.

99 Homes 2015 vs. The Martian 2015

Настоявам за Майкъл Шанън, вместо Мат Деймън.

Spotlight 2015 vs. Steve Jobs 2015

И Майкъл Кийтън, вместо Майкъл Фасбендър.

Нaй-добра женска роля

Joy 2015 vs. Sicario 2015 vs. Mad Max: Fury Road 2015 vs. Мушкато

Бих сменил Дженифър Лорънс я с Емили Блънт, я с Шарлиз Терон, я с цъфналo мушкато. Мушкатото би имало по-голям емоционален регистър.

Филм и Режисьор

The Lobster 2015 vs. Room 2015

Знам, че The Lobster 2015 (Омарът) е европейски филм и не може да е номиниран, но го предпочитам пред Room 2015 (Стая). А също предпочитам последната режисьорска работа на Кари Фукунага, пред тази на Лени Ейбръхамсън.

Beasts of No Nation 2015

Beasts of No Nation 2015 (Безродни зверове) е военен филм, потенциална класика в жанра. Суров, груб, истински. Фукунага извлича максимума от средата и актьорите. Те не играят, те са. Съществуват. Там са. Чувствате ги. Усещате пръстта под краката им и мириса на пушек във въздуха. Филмът притежава дива красота, която ви следва по пътя на историята.

Room 2015

Лени Ейбръхамсън не успява да ме свърже с жената и детето в стаята, а още по-малко с историята извън нея. Останах с чувството за естетизирана, монотонна, миленъл мелодрама.

Кое 5-годишно дете говори така: The world’s like all TV planets on at the same time, so I don’t know which way to look and listen. There’s doors and… more doors. And behind all the doors, there’s another inside, and another outside. And things happen, happen, HAPPENING.

Джак, 5-годишното, отрасло в една стая с малък телевизор и redneck баща, който очевидно не е гений, говори като английски поет от ‘40-те. Когато героите си крещят, а те си крещят често и неестествено, оставах с впечатлението, че присъствам на курс по актьорско майсторство – в часа по импровизация. Това – разбира се, е моето усещане. И имам усещането, че съм малцинство.

________________________________________________


Миналата година познахме 75% от наградените. Тази година пак ще играем с Rozix. Всеки ще даде своите прогнози в плик, който ще отворим в деня след церемонията. Този път победителят ще купи вечеря и кино на победения, за да е по-интересно.

8 thoughts to “Номинации за Оскар 2016 – Кой беше пропуснат?

 1. Нищо по различно за последните 15г.(да речем), даже бих казал, че уверено копат дъното. Просто за пореден път „академиците“ доказват своята несъстоятелност и липса на всякаква обективност и приличие.
  От много време не им обръщам внимание, но това лансиране на дървото Лорънс (няма нужда да обиждате мушкатото) преминава всякакви граници. Къв Кийтън, къв Идрис Елба бре, и на малките деца вече е ясно, че (както винаги) иде реч за пари.
  А фарса с марсианчето( за сметка на това „The Walk“ няма номинация за ефекти- един от малкото филми, който може да оправдае използването на шибаното 3д) може да се сравни само със стоте номинации за „тефтерчето“ с жалките лорънс и брадли.
  Ако имах време да гледам повечко филми през последните години съм сигурен, че щях да им съставя цял ферман с простотиите, които са номинирали, и обратното такива, които най-безсрамно се правят, че не забелязват. Да не говорим за това какви изпълнения на актьори се подминават, като дори ги оставят без номинация, за сметка на едни и същи мутри. А ма никой не смее да каже „гък“, щото ще го пратят да подстригва калинки.
  Дейк Джиленхол няма една кьорава номинация през последните години, а брадлиту ги събра вече 4-5. За кво си говорим. Даже не е смешно.

  1. По-зле аргументиран коментар никога не бях чел…Ясно е, че всички в Академията са гледали много повече филми от теб, като ги принизяваш без аргументи не постигаш абсолютно нищо…

   И Дженифър Лорън и Брадли Купър са добри актьори, които имаха късмета да са в точните филми и в точния момент.

 2. Мисля, че номинациите са като всяка година. Има някои, които очевидно беше ясно, че ще влязат. Например The Revenant за Лео, Иняриту и Любецки. Има и някои, които е по-скоро сранно, че присъстват. В никой случай обаче не бих нарекъл точно това издание на Оскарите скандално.

  Бих разкарал The Big Short от номинациите. Хубав филм, за много сложна тема, която никак не мисля, че разбрах по-добре след като го изгледах. За мен Carol заслужава неговото място.

  От друга страна се радвам, че супер плоският Creed не е в номинациите за най-добър филм. Опасявах се, че след цялото това медийно раздуване, ще се подлъжат да го номинират. Не са се сдържали да дадат номинация за Слай обаче. На мен ли така ми се стори или този човек имаше едно изражение на лицето през целия филм?

  Също бих номинирал за главна или поддържаща (за мен е главна) Самюел Джексън в осморката. Независимо дали ви е харесал филмът, Джексън е невероятен.

  Иначе опрелено много интересни категории тази година. Силно се надявам за филм да вземе Mad Max, колкото и невероятно е това да се случи предвид останалите претенденти.

  Актьорите и актрисите са много силни. Колкото и да харесвам Лео ди Каприо, Еди Редмейн е велик. Нямам представа Дженифър Лоурънс какво прави при актрисите. Изглежда просто академията я обича.

  Поддържащите също са страхотни макар и без Самюел Джексън. Дори за операторско майсторство има 3 невероятно силни филма – The Revenant, Sicario и Hateful 8.

  Доста интересни и оспорвани оскари се задават.

 3. @Pow R Toc H – факт: Джейк Джиленхол е един от най-пренебрегваните актьори, а хората си правят майтапи с Лео за това 🙂

 4. Имам въпрос. Дженифър Лоурънс само в този филм ли не харесвате как играе или по принцип?
  Иначе…
  Тази година за мен е доста по-слаби от преходните две.
  „Лудия Макс“ го гледах на кино и бях тотално разочарован. Нямаше никаква емоция, съспенс, драма и т.н. в него.
  „Завръщане“ е опит на Иняруту да на прави нещо като амалгама между артфилм и масов продукт, но повече е гледал да бъде такъв, че да се хареса на Академията. Въобще не го почувствах. Сюжетът е слаб. Според мен на този филм ще дадат оскара за филм на годината, колкото и да не ми се иска. Иняруту ще продължи фурора си в Холивуд.
  „Марсианецът“ също е блудкава, сладникава, типично американска мелодрама. Много далеч от мен филм.
  „Мостът на шпионите“ нямах време да го гледам, но ми изглежда типично американски филм.
  „Бруклин“ – не съм го гледала.
  „Стаята“ – също.
  „Големият шорт“ го гледах. Пълен с банкови термини. Доста хаотичен. Но в общи линии става.
  „Спотлайт“ ми е най-голямата надежда. Още не съм го гледала…
  Други:
  „Карол“ не съм го гледал, но при всички положения е по-добър от няколко от номинираните за филм на годината.
  Ex Machina – е една от най-добрите фантастики, които съм гледал. Много стилен, естетичен, софистициран, събран и пр. филм. Ето такъв филм заслужават роботите на Азимов. По този начин да ги филмират. Истинско удоволствие. А и Алисиа Викандер е уникално. Шведка! А и Полък!
  „Сикарио“ – е уникален филм. Писали сте за него. Той трябваше да бъде номиниран за филм, режисьор, за Бенисио Дел Торо!… За оригинален сценарий?
  Beasts of No Nation – също страхотен филм. Заради вас го гледах. Невероятен е. За мен той задължително трябва да бъде номиниран в повечето категории и за мен това беше най-добрият филм, който съм гледал от 2015 година. (Не съм гледала още „Младост“)
  ***
  При актьорите включването на Мат Деймън е подигравка.
  При актрисите Дженифър я пропускам. Може би съм прекалено пристрастна.
  Включването на Сталоун е смехотвория.
  Някъде се изказаха, че Том Харди не е толкова добре развил героя си. На мен пък по ми хареса от Лео как играеше.
  Mark Rylance най го спрягат за оскара; от трейлъра не успях да видя някаква особена игра от него, явно, че ще трябва да гледам филма.
  Christian Bale, разбира се, ми е любимец. Играе страхотно. Но е далеч, далеч от ролята си в „Боецът“.
  ***
  Казват, че Лео е най-пренебрегваният актьор, ама това са пълни глупости. Колко роли има Бейл, които са пренебрегнати? Споменахте за Гиленхол. Ами Финикс? Нортън? Олдман? И други…

  Всичко най-хубаво от мен! 🙂

  1. Леонардо е най-добрият актьор през последните 20 години, ако беше гледала повече филми щеше да знаеш това. Фактът, че съдиш Марк Райлънс по трейлъра говори достатъчно за теб….

   Мад Макс е истински шедьовър, който още от тази година ще започне да се учи в кино университети, филмът с най-добри критики от години насам всички са заслужени.

   Колкото до статията, критиката към Рум е абсурдна…Начинът на говорене на Джак е доста добре обяснен.

   1. Не знам как прецени, че Лео е най-добрият актьор през последните години, защото съм гледала почти всички негови филми и играе почти еднакво. А истински добрият актьор трябва добре да влиза в ролята си. Като Eddie Redmayne в The Theory of Everything (2015 оскар), The Danish Girl. Като Matthew McConaughey и Jared Leto в Dallas Buyers Club (2014 оскар). Като Christian Bale във всеки филм.
    Колкото и да е талантлив и харизматичен Лео, не може да влезе достатъчно добре в ролите си. За мен „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ и „Авиаторът“ са най-добрите му роли.

 5. Относно Дженифър Лорънс – Спомням си, че в едно интервю Уил Смит бе попитан как се е научил да танцува толкова добре. Той отговори – тайната на рап клиповете е, че зад рапъра винаги има масовка от професионални танцьори. Когато зад вас е пълно с отлични танцьори и вие изглеждате добър танцьор.

  Не знам защо Лорънс има толкова успешна кариера.

  Може би, защото умее да модулира гласа си. А тя умее.

  Може би защото в нейната възрастова категория няма America’s Sweetheart тип момиче. “Нормално”, чаровно момиче, което всички да харесват. При всички положения е актрисаТА на момичетата и жените.

  Може би, защото има страхотен ПР екип, който въпреки банковата сметка от $60 милиона, успява да я продава като: “истинска”, “умна” и “спонтанна”, “момичето от работническата класа”. Тя бие на очи с фон от “пластмасови”, префърцунени жени и примадони в кринолини.

  А може би, защото – като Уил Смит, около нея винаги има добри танцьори – я Крисчън Бейл, я Ейми Адамс, я Робърт Де Ниро.

  Поне за мен, Лорънс изпъква като актриса, която има комфортна зона и периметър, в които разчита на позитивно отношение у публиката, създадено предварително, а не заради подготовка, къртовска работа и истинско превъплъщение.

  American Hustle си остава най-добрата роля, в която съм я гледал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *