Skip to main content

Как глобализацията прецакa филмите?

Transformers: The Last Knight 2017

Какво стана с различността? Защо няма нищо интересно за гледане, нищо свежо, нищо оригинално, нищо различно?

Шест от губещите филми тази година. / Бюджетът не включва реклама и дистрибуция. / Приходите са глобални и актуални към 20.06.2019.

Лятото още не е в разгара си, но вече са ясни някои от големите губещи. Сигурен съм, че и тази година ще е по-добра от миналата, макар продажбите да се движат по-бавно. Това е тенденцията.

Между 2005 и 2018 приходите почти се удвояват, за да надхвърлят $41 милиарда.

Повечето филми губят пари. Повечето означава 80%. 6% от печелившите са отговорни за 49% от световната печалба. И трябва да си признаем, че тези 6% са боклук.

Geostorm 2017

2017 беше най-слабата от 25 години в САЩ. Американските зрители не ходят на кино. Причините са комплексни: цените на билетите постоянно скачат, както и цената на услугите, които киното предлага – паркинг, напитки, храна. Реалната цена на пакет пуканки например е 90 цента, но кината ги продават за 8 долара.

Cape Fear 1991

От магическо изживяване ходенето на кино става стресово такова – в кината е мръсно, шумно, агресивно и даже опасно. Технологиите ни дадоха огромни телевизори и стрийминг услугите. Сега можете да гледате филма вкъщи – с домашни органични пуканки, без някой да ви рита седалката, докато говори по телефона.

Jurassic World: Fallen Kingdom 2018

Но преди всичко, американците не ходят на кино, защото филмите са гадни. А причината гадните американски филми да са на печалба е глобализацията.

Антъни Маки в Captain America: The Winter Soldier 2014

Според актьора Антъни Маки: …в момента Холивуд произвежда филми за 16-годишните и за Китай.

Така е. Американските филми вече не са американски. Не става дума само за Супермен, който вече не е американец, а е „жител на Земята“. Американските филми не носят американските ценности като цяло.

Easy Rider 1969 / Badlands 1973 / The Breakfast Club 1985 / The Horse Whisperer 1998 / Drive 2011 / Hell or High Water 2016

Всеки е отнякъде. Автомобилите са от Германия, часовниците са от Швейцария, пицата е от Италия, шампанското от Франция, джинсите са от Америка. И макар най-скъпите марки джинси да са френски, италиански или японски, те са успешни, защото създават впечатлението, че са от Америка.

Днес американските филмови компании хаотично се опитват да са „всичко за всеки“. Нека снимаме в Канада, тя прилича на САЩ, но и на всяка друга страна, нека сложим сцени от Европа, нека единият герой е китаец, сервирайте някаква индийска храна и къде е африканското дете.

Independence Day: Resurgence 2016 – освен, че е пластмасов, филмът бе циничен реверанс към китайския пазар / Любимата напитка на Стенли Тучи в Transformers: Age of Extinction 2014 / По сценарий част от действието на фантастиката Looper 2012 се развива в Париж, но той е сменен с Шанхай.

Когато се опитваш да се харесаш на всички, не се харесваш на никого

Герои, които са отникъде, нямат конкретна култура, ценности и идеали са безлични. Това се отнася не само за американското, но за всяко друго кино, което се опитва да е световно.

Mamma Mia! Here We Go Again 2018

Ситуациите в глобалните филми трябва да бъдат опростени, за да бъдат разбирани. Диалозите затъпени. Актьорите трябва да преиграват емоциите си, да хиперболизират реакциите си. Нюансите са невъзможни. Тишината също. Филмите започват да приличат на оперета или мюзикъл, на кич водевил.

Sideways 2004

Александър Пейн, режисьорът на Sideways 2004 (Отбивки), казва, че филмът му показва Америка, която не виждаме повече в американските филми, защото те вече не са за американци. „Знаете ли – казва Пейн – националното кино е необходимо“.

Това са мислите и на някои съвременни френски режисьори, които споделят, че е все по-трудно да се правят „френски“ френски филми.

Titanic 1997

Известната филмова журналистка Лин Хиршберг прави същото наблюдение – още преди 15 години, докато е на фестивала в Кан. Всичко, което харесвам в американското кино – пише тя в The New York Times – вече е мъртво. Американските филми бяха реклами на живота в Америка. Те бяха изкусно направени, комплексни, дълбоки, по американски готини. Сега стават груби, изопачени преувеличения.

Според нея първият филм, който тласва бизнеса в тази посока е Titanic 1997 (Титаник), който първоначално прави едва $28 милиона в Америка, но над $1,5 милиарда извън нея, за да финишира с над $2 милиарда.

Casablanca 1942

Киното е „най-важното“ изкуство, още от времето на болшевиките в Русия. Поради своята масовост и въздействие, то винаги е било поле на ожесточени културни битки и в Америка. Холивуд обаче започва да се съобразява с ценности, които са обратни на американските. Да приема чужда цензура и пропаганда.

World War Z 2013

Сценаристите на римейка Red Dаwn 2012 (Червена зора) заменят съветските войски, които нападат САЩ в оригинала, с китайски, защото смятат, че днес само Китай има военната мощ да го направи. Китайското правителство плаща доста пари, за да се направи промяна. Така САЩ е нападната от Северна Корея.

В книгата, по която е направен World War Z 2013 (Z-та световна война), зомби чумата започва в Китай, заради некомпетентността на местното политбюро. Заразата във филма започва от Корея, след заплаха, че филмът няма да бъде пуснат на китайския пазар.

Pacific Rim Uprising 2018 / Aquaman 2018 / Ready Player One 2018 / A Wrinkle in Time 2018 / The Emoji Movie 2017

Все по-често американските филми биват прочиствани от идеи за свобода, независимост, самостоятелност, самоуправление, индивидуализъм.

Те са хаотични, почти безсюжетни спектакли, в които неопределени, невзрачни, характерово безцветни индивиди се носят по течение от аутсорсната 3D анимация, докато си разменят целенасочено опростени реплики.

One thought to “Как глобализацията прецакa филмите?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *