Skip to main content

The Platform – един интересен филм

The Platform 2019

Оригиналните истории са по-редки от четирилистна детелина в ливадата на киното. 

Римейкът – основен фактор през 21 век

Менюто за последното десетилетие предлага глобална шлака от преразкази и продължения. През 2017 те са 43, а през 2018 са 46, като 18 от топ 20 най-печеливши заглавия са или преразказ, или продължение. През 2019 единственият оригинален западен филм в топ 20 е Once Upon a Time in Hollywood 2019 (Имало едно време в Холивуд).

The Platform 2019

Когато нещо различно пробие през асфалта, то ни впечатлява. Испанският научнофантастичен филм The Platform 2019 е подобна идея. 

The Platform 2019

Действието се развива във вертикален затвор. Един етаж е една килия. Във всяка килия има двама затворници. В средата на килията има четириъгълна дупка. Всеки ден през дупката преминава маса, която е отрупана с храна.

Масата се задържа за две минути. Затворниците могат да се тъпчат с всичко, което е на масата, но само в това време. Те нямат право да задържат храна и кътат запаси. Ако го направят, биват наказвани с горещина или студ, които могат да ги убият.

The Platform 2019

Масата се движи от горе – ниво 0, на което няма хора, надолу. До към 50-и етаж храната свършва. Колко дълбоко е дъното – не е ясно. Ясно е, че затворниците на долните етажи полудяват, самоубиват се или се канибализират – като нюйоркските плъхове по време на пандемия. 

Системата разбърква местата на затворниците – всеки 30 дни. 

The Platform 2019

The Platform 2019 разчита на минимализъм и театрален ambience, добър актьорски екип и задоволително техническо изпълнение. 

Аналогията

The Platform 2019 е аналогия. Платформата е обществото. Горните етажи – първите 10%, плюскат, а долните етажи гладуват и мрат. 

High-Rise 2015

Може да се изненадате, но има и други филми, които използват същото сравнение. Metropolis 1927 (Метрополис), Elysium 2013 (Елизиум), High-Rise 2015 (Небостъргачът) са вертикални братя. 

Next Floor 2008

Късометражният Next Floor 2008 на Дени Вилньов е близнак. Има маса отрупвана с храна, около която хищни, алчни и чревоугодни хора се тъпчат, докато пропадат от етаж на етаж.  

Snowpiercer 2013

La Grande Bouffe 1973 (Голямото плюскане) и Snowpiercer 2013 (Снежен снаряд) са хоризонтални двойници.

Тема срещу съдържание 

The Platform 2019 е увлекателен и въздействащ – поне в първите си 2/3. Прегрешението му е, че не е домислен. След средата, започват да се появяват дупки в пуловера на историята му. 

The Platform 2019

Светът на Платформата не е сън, не е сюрреализъм, реален е. Има гравитация, има правила, има рамки, които филмът нарушава. Защо това се случи? – питам аз. Защото така ни е удобно – отговарят създателите му. 

The Platform 2019

Главният герой е Интелектуалецът. Той носи книга, мисли, има морални принципи. Тук е доброволно. Защо? За да вземе диплома. Моля?

Буквалният паралел е, че в капиталистическите общества висшето образование е скъпо. Ако искаш диплома, системата ще те „загроби“ или „осъди на години каторга“ с тежки заеми. 

The Platform 2019

Сравнението обаче не работи, защото героят е реално в затвор с убийци, скотове и говеда. Всички останали хора на Платформата се държат неразумно, движени са единствено от глада си и първичните си нагони. Това е нихилистична хипербола. 

Филми за затворения човек 

Не е необходимо да сме били в затвор, за да знаем, че дори и там човешкият разум организира общества и коалиции. Затворена екосистема, която воюва, търгува, сътрудничи си, а понякога дори се забавлява.   

Покрай световната COVID-19 карантина видяхме хора, които се бият за тоалетна хартия, но също видяхме хора, които пеят по терасите или си говорят с мили бележки. 

It Comes At Night 2017 / Mother 2017 / Us 2019 / Midsommar 2019

The Platform 2019 е пример за това как темата убива съдържанието. Има група от подобни филми. 

Поредицата The Purge (Чистката), It Comes At Night 2017 (То идва през нощта), Mother 2017 (Майка), Us 2019 (Нас), Midsommar 2019 (Мидсомар), The Invisible Man 2020 (Невидимият), The Hunt 2020 (Ловът) – филми, чиято тема е социален коментар, но чийто сюжет е недомислен. 

Пълен е с пропуски, празнини, бледи герои, подценяване на зрителя. Липсите биват замазвани, чрез специални ефекти, страх, насилие, странности. Или остават необясними, защото така е удобно на разказвача.     

Когато тези филми получат аплодисменти, то е заради актуалността на темата, а не заради качеството на съдържанието.  

Midsommar 2019

Най-разочароващ в The Platform 2019 е краят. В него има надежда, но това е нефелно измъкване, бързо зацапване, защото трябва да има някакъв край. Трейлър

Мнението ми в едно изречение:

Заслужава си гледането, ако не сте гнусливи.  

Свързани публикации: 

Човекът срещу системата – филми за бунт, съпротива и свобода

12 филма с тъп край

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *