Skip to main content

I don’t need you, I prefer you

Titanic 1997

Тристан и Изолда, Ромео, и Жулиета, Ана Каренина, Мадам Бовари, Кармен, и Хосе, Бони, и Клайд, Роуз, и Джак… Каква е асоциацията ви, когато чуете тези имена?

Повечето хора ще кажат, че това са големите романси от литературата, операта, киното. Пламенни увлечения, страстни връзки, ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ в чист, буен и бленуван вид.

Сатен умира в ръцете на Крисчън. Баз Лурман базира Moulin Rouge 2001 на „Травиата“.

Проблемът е, че в нито една от тези истории няма щастие. Точно обратното, пълни са с болка, страдание, скръб, мъка и гибел. Хората в тях – след кратък миг на екстаз, биват отровени, удавени, намушкани, разстреляни или… се самоубиват.

Romeo and Juliet 1968

Очакването, че болката и страданието са естествена част от романтиката ми е чуждо. Мисля, че повечето хора инстинктивно се противопоставят на идеята, че може да обичаш някого, но също да си психически независим от него.

Това е скандална мисъл, която влиза в противоречие, ако не в челен сблъсък с нещата, които знаем от приказките, песните – народните, естрадните и чалгата, поезията, романтичните филми.

Mrs Lowry & Son 2019 – истинският художник Лорънс Лоури е бил в патологична зависимост от майка си.

Идеята, че пълната любов е пълна зависимост може би идва от детските ни години и връзката с майката.

Ой, ти моме… Роб ке ти бидам*

Carmen 1984

Момците „вехнат“ по „либето“. „Огин требва да ни гори“, „рана да остане“, „до последната усмивка, до последната сълза“. Този лепкав като мед или дзифт сантиментализъм може би декларира, че пълната зависимост е правилна и морално превъзходна.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 2011

Хроническият дефицит, че сме непълни, недовършени и недостатъчни, ако сме независими ме плаши. Защото колкото по-голяма е нуждата ни от „други хора“, толкова по-голяма е нуждата ни да ги контролираме или… да ни контролират.

I don’t need you, I prefer you**

O Brother, Where Art Thou? 2000

Смразява ли ви мисълта, че може да ви изоставят? Имате ли проблеми с поставянето на граници? Смятате ли, че той или тя са „идеални“ и „перфектни“? Бихте ли казали, че той или тя е „центъра на живота ви“ или „целия ви свят“? Вярвате ли, че не ги заслужавате? Чувствате ли, че „не бихте могли да живеете“ без тях?

Ако отговорите утвърдително на повечето въпроси – честито, вие сте емоционално зависими!

Heavy 1995

Има няколко сериозни изследвания, които доказват емоционалната зависимост между романтичните двойки и семействата. Рийд Ларсън и Дейвид Алмейда доказват – в началото на века, че негативните емоции на единия партньор могат да ескалират сериозно негативните емоции на другия. Но не само това, те могат да понижат позитивните чувства за дълго.

Mr. & Mrs. Smith 2005

Да си емоционално независим не означава да си аемоционален. Означава да си себе си. Хората, които обичаме, са важна част от живота, но не бива да са единствената. Ако можем да сме сами със себе си, ще можем да сме и с другите, без да ги превръщаме в биберони, които залъгват емоционалния ни глад.

*Народна песен

** Валтер Рисо 

Свързани публикации:

Страх ме е от теб

5 двойки влюбени убийци, които вдъхновяват киното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *