Skip to main content

Кухият човек

The Empty Man 2020

Амбициозен, подценен и злощастен The Empty Man 2020 (Кухият човек) е един от най-силните хоръри в последно време. 

Знаех за този филм, още миналата година, защото събирам плакати за годишната ни постер класация. Пренебрегнах го. Реших, че е в категорията на: The Wicker Man 2006 (Капан), Hollow Man 2000 (Човек без сянка), The Midnight Man 2016, The Crooked Man 2016, Bye Bye Man 2017 (Чао,чао, човече!), Slender Man 2018 (Слендърмен) и прочие „зрелища“, които само майките им могат да гледат.

Предисторията 

The Empty Man 2020 е пример за филм прецакан от маркетинга си. Трейлърът излиза седмица преди премиерата, няма никаква реклама или медийна подкрепа. Има лошия късмет да е от последните филми произведени от 20th Century Fox, преди студиото да бъде погълнато – като в ужас, от Disney.

The Empty Man 2020

Когато костюмарите от един бизнес взимат кабинетите на костюмарите от друг, те обикновено изхвърлят всичко направено преди тях.

The Empty Man 2020 е преценен като боклук. Орязан е от 2 часа и половина на 90 минути. В този вид се проваля на тестовите прожекции, затова е пуснат набързо по кината в оригиналния си. В пандемичната година, той прави толкова анемични приходи, че е изключен дори от списъка с DVD премиери, за да влезе в списъка на кино забравата.

Дейвид Прайър

Е режисьор и сценарист на The Empty Man 2020, който е неговият филмов дебют. Преди това Прайър е видео документалист и падуан на Дейвид Финчър. Работата му е да изготвя „филма за филма“, behind-the-scenes и the-making-of материалите, които разказват на любителите, защо „лентата“ е интересна. Кои са основните идеи и теми, скритите елементи, които зрителите не са забелязали от първо гледане, странностите, и достойнствата.

Zodiac 2007

Това е важно, защото The Empty Man 2020 е под силното влияние на Финчър. Буквално, има „финчърски“ кадри. Но също е пълен с визуални връзки. Елемент, който сте видели в началото на филма е свързан с кадър, който гледате по-късно. Обичам такива произведения, защото уважават зрителя. Режисьорът ви оставя да откриете нишката сами. 

Филмът

The Empty Man 2020

Е интелектуален хорър. Има доверие в публиката, че е готова да чете символи и метафори. Мога да го сравня с няколко подобни. Тези, които харесвам са: The Shining 1980 (Сиянието), Seven 1995 (Седем), Audition 1999 (Прослушване), Enemy 2013 (Враг), The Babadook 2014 (Бабадук), The Wailing 2016 (Вопъл), Thelma 2017 (Телма), Hereditary 2018 (Реинкарнация), The Lighthouse 2019 (Фарът).

Audition 1999

В същата жанрова линия, но може би прекрачващи границата на претенциозното са: It Comes at Night 2017 (То идва през нощта) и Midsommar 2019 (Мидсомар). Сега вече знаете какво ще гледате. 

Визията

Е красива и злокобна. Атмосферата е мистериозна, като в добрите сезони на The X-files 1993-2018 (Досиетата Х). Ще видите няколко майсторски преходни кадъра. Най-добрият започва от карта, която е хвърлена на седалката на автомобил – it’s a thing of beauty.   

Творби на Зджислав Бекшински

Основният ужас е вдъхновен от творчеството на Зджислав Бекшински. Полякът е майстор на готическия кошмар, фантастичния реализъм и дистопичния сюрреализъм. Тематичен колега на Х. Р. Гигер.

The Empty Man 2020

Стилистичен похват е и аналоговият страх, за който писахме наскоро.

Сюжетът

Е по едноименния комикс на Кълън Бън и Ванеса Р. Дел Рей. Проследяваме бивш детектив (в ролята Джеймс Бадж Дейл), който разкрива религиозен култ, докато разследва изчезването на млада жена. По пътя си, той ще се сблъска с тайни, загадки, няколко обесени, доста обсебени и най-ужасяващото плюшено мече в киното.  

Символите 

The Empty Man 2020

The Empty Man 2020 започва със смел, 20-минутен увод, който ни изпраща в Бутан през 1995. Виждаме две двойки, които преминават мост, опънат над бездна. Едната двойка минава моста с усмивка. Другата се страхува. Това е доминираща метафора за целия филм.  

Manhattan 1979 / The Lovers on the Bridge 1991 / Bridges of Madison County 1995 / Valentine’s Day 2010

Мостовете са любим символ в киното, който означава много неща в различни контексти. Мостът е място за среща. Единство между приятели и съмишленици. Съединение на двама влюбени. 

The Bridge at Remagen 1969 / A Bridge Too Far 1977 / Bridge of Spies 2015

Мостът може да е и връзка между два противоположни свята. Място за сблъсък на противници, съперници, врагове. Но също и тяхна неутрална зона за преговори. 

A Matter of Life and Death 1946

Мостът може да има и религиозно значение – път нагоре, път към Бога. В този случай често се използва и стълба. 

The Empty Man 2020

Вербална връзка с мостовете има дори в корпоративното име на религиозния култ – Pontifex Society. Коренът е Pontifex Maximus – Понтифекс максимус, първоначално върховен жрец в Древен Рим, а после името на католическия съвет, който избира папата. Буквалното значение от латински е „строител на мостове“.

The Empty Man 2020 – в първия кадър, в който виждаме главния герой, той тича за здраве по нов, красив мост

Мостовете в The Empty Man 2020 означават и друго. Изследване сред психолози и психотерапевти открива, че над 77% от пациентите им сънуват мостове. Мостовете се появяват в сънищата на хора под стрес и тревога. Те са чести както в кошмарите на травмирани деца, така и на възрастни на прага на големи житейски промени.  

The Empty Man 2020

В тези случаи мостът манифестира желанието за промяна, копнежът за преодоляване на травма, нуждата от психична трансформация. 

Основните герои, които минават по мостове във филма, носят следи от травми. Мъжът от интрото в Бутан има следи от самонараняване или опити за самоубийство по ръцете. Главният герой е загубил семейството си. Изчезналото момиче – баща си.

The Empty Man 2020

Други символи са пещерата, огледалото, бутилката, тълпата. В сюблимен момент, когато екзистенциалният нихилизъм се въздига до границите на Вселената, главният герой е подгонен от човешко стадо. Безлични маймуни, зомбита. Религиозните комуни и култове са места, които поглъщат самотните, отчаяните, болните. 

The Empty Man 2020

Чудовището на филма е алегория за страданието, мъката и загубата. Духът на бездната в душата ни. Празнотата, която прави крачка към нас. 

The Empty Man 2020

Всичко, което виждаме и чуваме се развива в „сърбящия“ мозък на разболяващ се човек, който постепенно се отдалечава от обществото и другите.   

Мнението ми в едно изречение:

Страхотен хорър за възрастни, който „изпуска топката“ единствено в края си. 

Свързани публикации:

Симовли в киното

Нихилизъм и кино

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *