Skip to main content

Страх ме е от теб

Gone Girl 2014
Gone Girl 2014

„Когато мисля за жена си, винаги виждам задната част на главата й. Представям си как чупя красивия й череп, разгъвам гънките на мозъка й, търся отговори. Първичните въпроси за всеки брак: За какво мислиш? Как се чувстваш? Какво си причинихме? Какво ще направим?“*

Това са уводните думи от Gone Girl 2014 (Не казвай сбогом), римейкът на Fight Club 1999 (Боен клуб), но за семейни двойки. Филмът бе глътка свеж въздух, защото започна там, където повечето романси свършват – с перфектния брак или връзка.

The One I Love 2014
The One I Love 2014

Началото на всяка връзка – интимна, приятелска, бизнес, е блаженство и приятно вълнение. Но скоро мозъкът се рестартира и включва основната си емоция – страх. Това е емоцията на оцеляването, вградена е във всеки от нас. Кучето лае, костенурката се крие, жабата скача, хамелеонът застива, сърната припва, птицата отлита. Автоматична реакция.

Marnie 1964
Marnie 1964

Отношенията с другите хора са страшни, защото другите хора са непоследователни.

45 Years 2015
45 Years 2015

Днес казват едно, утре друго. Днес сте им интересни, утре не сте. Днес ви обичат, утре не. Днес са тук, утре ги няма. Какво ще правите, ако ви излъжат, предадат, изневерят, наранят?

The Babadook 2014
The Babadook 2014

Страхът от интимност е несъзнателна система за отбрана. Причините могат да са различни, проявленията – доста еднакви.

Vous n'avez encore rien vu 2012
Vous n’avez encore rien vu 2012

Изражението при някои е страх от отхвърляне. Подобни хора са несигурни и плашливи. Ужасени от възможността за критика или изоставяне. Те имат ниско самочувствие, смятат се недостойни за вниманието ви. Често могат да се впият във вас – да са лепки, угодници, подмазвачи.

Black Snake Moan 2006
Black Snake Moan 2006

Рей, героинята на Кристина Ричи в Black Snake Moan 2006 , е градският боклук. Сексуално малтретирана от баща си и отхвърляна от майка си, която постоянно й напомня, че е трябвало да я абортира. Рей компенсира страха от отхвърляне и изоставяне, чрез хиперсексуалност и наркомания.

Zelig 1983
Zelig 1983

Зелиг, героят на Уди Алън в едноименния филм, изпитва страх да покаже себе си, но и желание да бъде харесван от всички, да се впише в обстановката. Човек без собствена личност, без Аз. Той имитира, копира и възпроизвежда всеки, който е около него. Човек огледало – познавам такива.

The Big Bang Theory 2007-
The Big Bang Theory 2007-

Други изпитват фобия от обвързване. Страх, че ще бъдат погълнати, контролирани, ограничени. Нарушаването на хигиеничната дистанция, те възприемат като заплаха за жизненото им пространство. Оспорване на потребността им за независимост и цялост.

The Remains of the Day 1993
The Remains of the Day 1993

Стивънс, главният иконом от The Remains of the Day 1993 (Остатъците от деня), е типичен шизоид, безмилостно отдаден на идеята за достойнство. Човек, който фетишизира принципността и лоялността.

The Zero Effect 1998
The Zero Effect 1998

Подобен е и Дарил Зироу от The Zero Effect 1998 (Ефектът на Зироу) – съвременен прочит на Шерлок Холмс. Той е вречен на истината и възприема страстта като недостатък.

Charlie and the Chocolate Factory 2005
Charlie and the Chocolate Factory 2005

Уили Уонка вярва, че единственият начин човек да остане свободен и творец е, ако се изолира – особено от семейството си. Като дете Уили е ограничаван от баща си, който е зъболекар и се страхувал, че синът му може да си развали зъбите, ако яде шоколад.

House, M.D. 2004-2012
House, M.D. 2004-2012

Всички се страхуват от всички. Затова най-важното, което трябва да разберете за някой, когото сте избрали за връзка е: Какво ще направи, когато го е страх?

Ако сте избрали правилния човек – той или тя, ще ви каже истината: „Днес се уплаших, защото си помислих за живота без теб“. На което вие, ако сте правилният човек, ще отговорите с истината: „Знам. Понякога изпитвам същото“. А след това може да се прегърнете. Прави чудеса при маймуните.

Instinct 1999
Instinct 1999

________________________________________________

*Преводът е мой

Свързани публикации:

Един романтик срещнал класик и ето какво станало

Влюбването, обяснено чрез филми и наука

2 thoughts to “Страх ме е от теб”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *