Skip to main content

Най-лошите филми, които гледах през 2021

Достатъчно съм умен, че да прескоча филм с Леброн Джеймс или Брус Уилис, който ни гледа с вял, но красноречив поглед. Докладва ни, че в главните роли са безстрастието, бездушието и безразличието, което обаче си е прибрало хонорара.    

Но също съм идеалист, готов да даде шанс на малки продукции с непознати актьори от екзотични места. Това са нетърпимите филми от 2021.

Flashback 2020 

Концепцията е интересна. Може би е свързана с времето, пространството и отношението им с езика. Не разбрах точно с какво, отказах се на 45-та минута. Филмът е обвит в такава мъгла, че дори не е сигурен как се казва. Стартира живота си като The Education of Fredrick Fitzell, после го смени на Flashback, после пак се върна към Fredrick Fitzell. 

Харесвам „умните“ филми, но някъде в началото трябва да оставите вход, през който зрителят да „влезе“ в историята, за да се свърже с нея. Вижте Arrival 2016 (Първи контакт), той става сложен, борави с абстракции, но преди това ни увлича. Flashback 2020 е поредица от примигващи ретроспекции, напляскани една зад друга. Нямам лоши думи за актьорите. Казали са им да шептят и завалят, за да е тайнствено, което в отсъствието на контекст е изнервящо.  

Tom Clancy’s Without Remorse 2021 (Том Кланси: Безпощадно) 

Идеята е предсказуема. Диалогът – плосък. Историята – абсурдна. Героите са направени от талашит. 

Пълното ревю е тук

The Matrix Resurrections 2021(Матрицата: Възкресения)

Останах без думи, още в средата на тази мета подигравка с почитателите на оригинала. Самоирония, която лъсва в себеомраза. 

Уморен, обезсърчен, морално сломен, ненужен никому… продукт, сякаш направен на инат от Уве Бол.

A Perfect Enemy 2020

Това е испано-германо-френски трилър, който се развива на летището в Париж, което в реалността е студио в Барселона. 

Главните герои се мъчат да говорят английски. Мъжът е изиграни от полски актьор – с ужасен акцент. Жената е южноафриканска актриса с гръцко име, която играе датчанка, но всъщност е собствената му съвест и проекция на дъщерята, която никога не е имал, защото е убил съпругата си. Ако ви се струва пълен миш-маш, то е защото е. 

Naked Singularity 2021

Симпатични актьори, които участват в лепкава бъркотия. Проблемът е амбицията на режисьора-сценарист, който е дебютант в първото и безопитен във второто. 

Не е ясно какво е. Социална драма? Съдебен трилър? Крими? Научна фантастика? Комедия? Пълна пародия? Каквото и да е – не е добро. 

Beckett 2021 (Бекет)

Изпитвам срам, когато гледам западни филми снимани в България. Но хей, като ги снимат в Гърция не стават по-добри! 

Филмът е негледаем. Сценарият е гаден, диалозите са гадни, камерата е гадна, звукът е гаден. Всичкото има вид да е направено за 5 лева, но с ентусиазъм за 5 стотинки. Олекна ми – по български. 

Wake 2021, известен още като Dangerous 

Евтин екшън-трилър. Много евтин. Снимките свършват преждевременно, поради изчерпване на бюджета. Това е оправданието на екипа.

Сигурно повечето кинти са отишли за хонорар на Мел Гибсън. За толкова, той ни доставя най-слабата роля в живота си. Със сигурност пари не са стигнали до сценариста, оператора, звукаря както и за повече от един дубъл на сцена. Скот Истууд, подобно на баща си, няма широк актьорски обхват. Но Клинт има убийствена харизма и знае да я използва. Скот просто прилича на татко си, което е недостатъчно – както бюджета.  

I Care a Lot 2020 (Много ми пука) 

Розамунд Пайк е страхотна психопатка, но трябва да сте патка, за да регистрирате този филм. 

Мисля, че IQ-то ми падне с 30 точки, докато стигне финалните надписи.

Chaos Walking 2021 (Живият хаос)

Филмът е по едноименната фантастична трилогия романи за юноши и е заснет през 2017. Продуцентите гледат заснетото и решават, че е „живият хаос“. Затова през 2019 презаснемат колкото може. Гледат презаснетото и си казват: „Заеби, преебахме се, това няма как да излезе на кино.“

После светът беше ударен от вирус. Мина година, стана 21-ва. „Бате, хората сега са готови да гледат каквото и да е – казват си продуцентите – Дай да им пуснем тая тъпотия, белким избием част от $125-те милиона“.

Твърди номинанти:

Чуждестранните стрийминг услуги са забранени в Китай. Затова през 2021 стратегията за растеж на Netflix бе обърната към Япония. Компанията избълва поредица от американизирани копия на японски анимации и филми. Част от тази вълна бе Kate 2021 (Кейт). Дубликат, който се напъва – до хемороиди, да е cool. Не е. Японските зрители с право го изпепелиха, след като го разпознаха като бездушна имитация.    

Дъг Лайман се записва два пъти в класацията ни. Освен че е режисьор на най-слабия филм за годината – Chaos Walking 2021, той е татко на Locked Down 2021 (Локдаун). Удивителна загуба на актьорски талант, време, енергия и ресурси. Лишен от каквато и да е химия между героите, хумор или съспенс, филмът заслужено е тук.  

Писали сме за:

Cherry 2021 (Чери)

Jungle Cruise 2021 (Круиз в джунглата)

Свързани публикации:

Най-лошите филми, които гледах през 2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *