Skip to main content

Топ 10 филмови мечки

Ако гладна мечка те измъкне от челюстите на вълк, нямаш причина да си ѝ благодарен.

Айзък Азимов, Фантастично пътешествие II

Хората са пленени от мечките, може би от първия път, когато пътищата им се пресичат. Най-големият хищник на планетата присъства във фолклора, митологията и легендите на всички народи, които някога са виждали мечка. 

Grizzly 1976

Мечката покорява приказките, песните, пословиците и поговорките, басните, идиомите, религиозните текстове, и националните символи. 

Джо обсъжда мечки в The Joe Rogan Experience

Мечките… (и шимпанзетата), са любимите животни на Джо Роган. Можете да намерите десетки клипчета, в които Джо говори за мечки. Това ме вдъхнови за днешния пост.  

The Simpsons 1989-

Статистиката показва, че филмите и ТВ сериалите, в които участва мечка са над 1700. Това е небивало по-малко от кучета – над 21 000 и котки – 6700. Но е повече от вълци (1300), лъвове (1200) и тигри (900). 

The Life and Times of Grizzly Adams 1977-1978 / We Bare Bears: The Movie 2020 / Backcountry 2014 / Puss in Boots: The Last Wish 2022

Ще обърнем внимание единствено на художествените интерпретации. Ако искате 100% реалистичност, гледайте научнопопулярен филм…

Grizzly Man 2005

…или Grizzly Man 2005 (Човекът Гризли), документален филм на Вернер Херцог. Разказва за ексцентричен, за да не кажа болен човек, който отива да живее в дивото, защото иска да стане приятел с мечките. Както се досещате, мечките предпочитат протеините, пред приятелството.  

The Golden Compass 2007 / Brave 2012 / Brother Bear 2003 / The Revenant 2015 / Kung Fu Panda 2008

Който го е страх от мечка, да не ходи в гората. В ескалиращ ред, това са любимите ми кино мечки. 

Йоги

Yogi Bear 2010

Йоги получава собствен кино филм, чак през 2010. Но се ражда през 1958, като поддържащ герой в анимационната поредица за Хъкълбери Хрътката, на Уилям Хана и Джоузеф Барбера. Прототип на Йоги е актьорът Арт Карни и изпълнението му в ситкома The Honeymooners 1955-1956. Името, най-вероятно, идва от Йоги Бера, който е популярен бейзболист и треньор, а също автор на множество крилати фрази. 

The Yogi Bear Show 1961-1962

Йоги е възрастна мечка, макар на български името му да включва „мечето“. Основното му занимание е да хитрува и краде пикник кошници. Той има собствена анимационна поредица, а също гостува в десетки други. Герой е в електронни игри, образователни и рекламни кампании. Инспирира песни и дори верига ресторанти за пържено пиле. Популярността му е факт, но истината е, че не съм фен. Дали заради начина, по който говори, дали заради начина, по който е нарисуван, но го игнорирах, дори като дете. 

Фози

Още една мечка с шапка. Фози е сред звездите на Джим Хенсън, но баща му е Майкъл Фрит. Кукловод и глас на куклата е великият Франк Оз. 

The Muppet Show 1976-1981

Фози е сред по-малко любимите ми мъпети. Той е вечният загубеняк. Описан е като „отчайващо несигурен“. Мечтае да е комик, но шегите му почти винаги са плоски, банални и зле разказани. Много често Фози е цел на подигравките и жлъчните коментари на Статлър и Уолдорф, свадливите старчета от балкона. Неуспехите не го сломяват, той остава оптимист и не спира да опитва. Фози участва в 8 филма.

Мечо Пух

Очарователно малко мече, склонно към инциденти, което лесно завързва приятелства. Говори кратко и просто, но почти винаги – без да иска, казва философски неща. Това са следващите двама герои.  

Оригинална илюстрация на Ъ. Х. Шепърд 

Пух се ражда през 1926, като книжка на А. А. Милн, илюстрирана от Ърнест Хауърд Шепърд. Прототип е истинско мече, от зоопарка в Лондон. В книгата обаче, той е любима играчка, която оживява, заради фантазията на Кристофър Робин. 

Оригиналната играчка / Winnie the Pooh and the Honey Tree 1966 /  Winnie-the-Pooh 2011 / Винни-Пух 1969

Пух е наивен и флегматичен, „мече с доста малко ум“. Той обича мед и всичките си горски приятели. Има няколко версии. Най-популярната е жълтата му форма, създадена от Disney в средата на 60-те. Винни-Пух е съветската му кафява версия, озвучена от комедийния актьор Евгений Леонов.

Падингтън

Падингтън се ражда през 1958, като герой в книга на Майкъл Бонд, илюстрирана от Пеги Фортнъм. Той е истинска, интелигентна мечка, която може да говори и предпочита сандвичи с мармалад. Творческата искра е сувенир, който авторът купува за съпругата си от ЖП спирка в Падингтън, Лондон. 

Илюстрация на Пеги Фортнъм / The Adventures of Paddington Bear 1966 / Играчка / Paddington 1976 / Paddington 2014 / Paddington 2 2017

Първата официална играчка Падингтън е произведена през 1972, от Шърли Кларксън. Да, легендата Джереми Кларксън е първото дете, което я получава като подарък за Коледа. Именно Шърли добавя ботуши, към костюма на мечето. Целта им е практична, за да може да стои право. Падингтън е герой в 56 книги, дузина ТВ сериала и два филма. Вторият е многократно по-добър. 

Балу

Балу е най-старата мечка в днешния списък. Той е главен герой в „Книга за джунглата“, на Ръдиард Киплинг от 1894. 

Балу би трябвало да е и най-грозничкият, защото е бърнеста мечка. Това не си личи в първата анимация на Disney и изобщо не си личи в игралната версия. Но би трябвало да е явно във филма от 2016, в него Балу е озвучаван от Бил Мъри. Поне концептите показват Балу именно като бърнеста мечка. Крайният резултат прилича повече на хималайска кафява мечка. 

The Jungle Book 1967 / The Jungle Book 1994 / The Jungle Book 2016 / Mowgli: Legend of the Jungle 2018 

Балу е скитник, ленивец, който обожава да се излежава, отлага, похапва и почесва. Едновременно с това, той е символ на благия, но строг учител. Философски, Балу е комбинация от епикурейство и будизъм. Животът е предназначен да му се наслаждаваш, да го живееш просто и доволно.

Тед

Идеята за играчки, които оживяват е правена. Хофман издава „Лешникотрошачката“ през 1816, а Карло Колоди издава първото приключение на Пинокио през 1881. Идеята за плюшено мече, което пуши, пие, псува и налита на бой не е. 

Ted 2012 

Тед е плюшена играчка, която се съживява по Коледа, след искреното желание на малко момче да си има приятел. 27 години по-късно цялата искреност и доброта, цялата наивност, и невинност са се изпарили. Тед е кисел, жлъчен, нихилист, колоритен, автентичен и обезоръжаващо вулгарен. Сет Макфарлан напипва златна жила. Има толкова потенциал. Потенциал, който продължението на филма пропиля. Профука го в името на плоски шеги, камео участия на знаменитости и пръдни, които издухват магията на първия филм.

Хомертон

Annihilation 2018 (Изтребление) бе провал. Доказуемо финансов – при производствен бюджет от $55 милиона, направи глобален оборот от $43 милиона. Субективно, художествен провал също. Основните ми нападки са свързани с посредствеността на сценария, диалозите, темпото, а също част от актьорските изпълнения. Нямам никакви забележки към средата, дизайна, сценографията. Всъщност, те са отлични.

Annihilation 2018

Най-запомнящият се елемент от цялото се оказа зомби мечка. Мутантът изглежда е американска черна мечка (Ursus americanus). Извънземните спори са я изменили ужасяващо. Мечешкият скелет е оголен, за да видим, че част от него е човешки череп. Чудовищна дифузия между хищник и жертва. Мутантът е сляп, но може да пищи с гласа на последната си жертва. Кошмар. 

Бъд Спенсър

По образование Карло Педерсоли е юрист, но става известен, като първия италианец, който преплува 100 м свободен стил под 1 минута. Преди да стане Бъд Спенсър, той става седемкратен шампион на Италия по плуване и десетки други неща: химик, пилот, певец, строител, библиотекар… в зряла възраст се пробва и в политиката.    

Boot Hill 1969 /I’m for the Hippopotamus 1979 / Who Finds a Friend Finds a Treasure 1981 / Watch Out, We’re Mad 1974 / Crime Busters 1977

Привидно бавна грамада, която бързо може да те ликвидира с един замах или да се разтресе от чистосърдечен, слънчев детски смях. Той постига най-големите си успехи в дуото Бъд Спенсър и Терънс Хил. Двойката прави 18 филма. Започват със спагети уестърн, продължават с приключенска, екшън и buddy комедия. Писал съм за варварското отношение към звука, което има италианската филмова школа. Спенсър и Хил са примери. Те са дублирани – дори в италианските версии, от други актьори.   

Беорн

Казват, че веднъж Дж. Р. Р. Толкин отишъл на парти, облечен като мечка. Тогава ли е измислил Беорн? Не знам. Героят е „менящ кожата си“ войн, който в пика на битката може да се трансформира в огромна мечка. 

Beorn, на J. M. Kilpatrick, 2013 / The Hobbit – The Desolation of Smaug 2013 / The Hobbit: The Battle of the Five Armies 2014

Той е верен приятел, но също изолационист, който предпочита уединението на планината. Символ на свободата, самостоятелността, независимостта и връзката с природата. Образът е свързан с легендарните берсерки, викинги, които изпадали в неконтролируема ярост, на бойното поле. Спомен за примитивната енергия, която се крие във всеки от нас.  

Барт

The Edge 1997

Да започнем с това, че Барт участва в любимия ми филм с мечка – The Edge 1997 (Острието)

Филми с мечока Барт и участието му на 70-и награди на Академията, 1998

И да продължим с това, че освен с Антъни Хопкинс, през кариерата си Барт си партнира с: Робърт Редфорд, Морган Фрийман, Джон Кенди, Дан Акройд, Дарил Хана, Анет Бенинг, Итън Хоук, Брад Пит. 

The Bear 1988

Барт е голяма, 680-килограмова звезда, която се извисява на 2.90 м, когато се изправи на задните си крака. Най-грандиозният му успех е филмът The Bear 1988 (Мечката), на Жан-Жак Ано. С него Барт става единствената мечка, която е номинирана за Оскар. 

Свързани публикации:

Любимите кучета на Холивуд

12 Детски от нашето детство


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *