Skip to main content

Eye in the Sky

Eye in the Sky 2015
Eye in the Sky 2015

Небето копнее за птици. С Rozix зърнахме полета им и се замислихме. Бяха метални и хищни птици.

Good Kill 2014
Good Kill 2014

Миналата година гледахме Good Kill 2014 с Итън Хоук в ролята на Том Игън, пилот на военен дрон. Филмът беше колкото обучителен, толкова и поучителен – фокусиран върху психическото състояние на мъжете и жените, които убиват като на електронна игра. Те седят в бежови контейнери, подредени в редички, на хвърлей от неоновите реклами на Лас Вегас. От столицата на хазарта и греха, те нанасят удари по целия свят.

Good Kill 2014
Good Kill 2014

Good Kill 2014 бе скучен. А също – наивен и левашко пропаганден. Има едни лоши, анонимни хора от ЦРУ, които се обаждат по телефона на едни добри, достойни хора и им нареждат да стрелят по едни други хора. Всичко това опаковано в бавен сценарий, пълен с клишета и търсещ да изстиска лична драма от нищото.

Eye in the Sky 2015
Eye in the Sky 2015

Eye in the Sky 2015 (Война на дронове) е по британски балансиран и решава да ни покаже кои са хората от другата страна на телефона. Кой и как взима решение да нанесе удар с дрон. Не казвам, че филмът няма да раздели зрителите политически – ще ги, но и ще ги накара да се замислят за чисто морални, етически категории.

Eye in the Sky 2015
Eye in the Sky 2015

Сценарият ни показва цялата пирамида, която стои зад натискането на едно червено копче. Военни, юристи, политици – първите са готови да действат, вторите се опитват да ги защитят, третите мислят за рейтинга си. Британците поглеждат честно към недостатъците (или достатъците) на културата си – двоумението, страха да се вземе решение, парализата на анализа. На няколко пъти се вижда контрастът между американския и британския начин на мислене. Американците са: „Всичко е ОК – действай”. Британците са: „Не съм сигурен. Ох, нека някой друг да реши”. Филмът е много по-въздействащ, когато избира да покаже бюрокрацията и процедурното блато в работата на тази машина.

Eye in the Sky 2015
Eye in the Sky 2015

Причината Eye in the Sky 2015 да е добър филм е и добрата камера…

…и великолепното усещане за темпо и съспенс, което би харесало на Алферд Хичкок. Никога досега не си бях хапал устните, докато гледам как някой продава хляб.

Eye in the Sky 2015
Eye in the Sky 2015

Действието се развива в няколко стаи, в които няколко хора се борят с етиката на решенията. Разказът е камерен и театрален, сякаш сниман от Сидни Лъмет. Актьорската игра е на ниво. Филмът е посветен на покойния Алън Рикман, защото е последният в кариерата му.

Eye in the Sky 2015
Eye in the Sky 2015

Хелън Мирън е стабилна, в ролята на полковник командващ операцията. Ще й повярвате, въпреки че е жена и то възрастна жена. Дали 70-годишен офицер би управлявал технологическото острие на модерните военни действия? Не знам. Може би.

Eye in the Sky 2015
Eye in the Sky 2015

Ръкопляскам на Баркхад Абди. Със сигурност си го спомняте, това е сомалийският пират от Captain Phillips 2013 (Капитан Филипс). Той е толкова естествен и правдоподобен. Мисля, че актьорските курсове, академии и кръжоци често отнемат тази „натуралност” от възпитаниците си.

Eye in the Sky 2015
Eye in the Sky 2015

Аарон Пол е в ролята на оператор на дрон. Героят му е един от малкото бъгове, които намирам в тази иначе реалистична схема. Като човек, който е бил войник гарантирам, че моралните дилеми и паузите за „размекване” са неща, които всяка армия по света ликвидира – още в първите месеци. Американските войници са много по-добре обучени в това отношение. Идеята, че някой, който от две години извършва мисии, ще спре, за да се „разводни” драматично е неправдоподобна. Но върши работа.

Филмът е много по-добър, отколкото сте очаквали, след като сте гледали трейлъра. Сбор от морални проблеми представени по интересен, а на места завладяващ начин.

Мнението ми в едно изречение:

Напрегнат военен филм, който ще ви бомбардира с размисли.

Свързани публикации:

American Sniper 2014

Fury 2014

One thought to “Eye in the Sky”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *