Skip to main content

Най-успешните британски актриси

Емилия Кларк, Game of Thrones 2011-

Първата разрешена женска стъпка на сцената във Великобритания е регистрирана през 1660. Тогава 30-годишната Маргарет Хюз изиграва Дездемона в „Отело“ на Уилям Шекспир.

Отляво: „Дездемона“ на Фредерик Лейтън / Отдясно: Портрет на Маргарет Хюз от 1670

Дълго време професията била недостойна за истинска дама. Но актрисите притежавали качества, които били мечта за повечето жени – могли да четат и пишат, владеели музикални инструменти, имали достъп до богати и влиятелни кръгове.

Първите звезди: отляво е Нел Гуен, отдясно е Мол Дейвис, а портретите са от края на 17 век

Освен театрални роли актрисите с лекота изнасяли концерти, изпълнявали оперети, танцови номера и даже… опера. Тази забележителна способност на британските актьори да комбинират жанрове ги прави решаващи за развитието на театъра, а по-късно и киното.

Лили Лангтри (1853-1929) е открита за театъра от Оскар Уайлд / Лин Фонтейн (1887-1983) е театрална легенда, която намира киното за вулгарно, но е номинирана за Оскар през 1932

Пак жена – през 1833, слага началото на първото училище по актьорско майсторство. Франсис Мария Кели започва да преподава драма в Royal Strand Theatre, който управлява. Днес във Великобритания има над 20 училища за актьори, чиято цел е да пазят и разширяват диапазона от познания, и умения.

Катлийн Байрън (1921-2009) e изключителна като сестра Рут в класиката Black Narcissus 1947

Нашият списък ще се ограничи в 20 и 21 век, когато актриса не е професия, която е равносилна на метреса и куртизанка. Повечето от феноменалните жени, които сме избрали са носители на аристократични титли, които справедливо са заслужили. Заедно с вниманието на световната публика, уважението на колеги си и нелошо финансово състояние.

Вивиан Лий (1913-1967)

Оскар: 2 награди
Бафта: 1 награда

Родена е в Индия, в семейството на британски брокер и офицер на короната. Плод на английската образователна система, тя говори френски и италиански език от малка. Винаги е искала да бъде актриса.

Gone with the Wind 1939 / Waterloo Bridge 1940 / A Streetcar Named Desire 1951

Прохожда в аматьорската театрална група на майка си. А става професионалист, след като баща й я записва в Кралската академия за драматично изкуство. Благодарение на първия си театрален успех среща първия си съпруг – Лорънс Оливие. А благодарение на биполярното си разстройство ще го изгуби. Тя е любител на котки и запален пушач, който пуши по 4 кутии на ден. Умира от туберкулоза едва на 53.

Джули Андрюс

Оскар: 1 награда + 2 номинации
Бафта: 1 награда + 1 номинация

Може би си мислите, че някой толкова изискан и прекрасен е роден в голяма къща, с голяма градина и поне един иконом. Истината е, че Джули се ражда в бедност и е плод на изневяра. Разбира кой е истинският й баща, когато е на 15. От 7-годишна обаче може да пее ноти, които чуват само кучетата.

Mary Poppins 1964 / The Sound of Music 1965 / The Princess Diaries 2001

Вокалният й диапазон сащисва дори третия й баща – агресивен пияница, който се съгласява да я запише в музикално училище. Тя прави първия си важен пробив на Бродуей, когато е на 19. А омагьосва всички като Мери Попинз, преди да навърши 30. През 1997 се подлага на операция на гърлото, която обаче унищожава гласа й. Може би технологиите от 21 век ще успеят да го върнат.

Оливия де Хавиланд

Оскар: 2 награди + 3 номинации
Бафта: 0 награди

Оливия е все още тук, когато пиша тези редове. Тя е на 102 години и живее в Париж. Родена е през 1916 в Токио, в семейството на актриса и професор по право.

The Adventures of Robin Hood 1938 / To Each His Own 1946 / The Heiress 1949

Възпитаник е на Кралската академия за драматично изкуство. Тя държи няколко рекорда: единственият жив човек от целия екип на Gone with the Wind 1939 (Отнесени от вихъра), един от тримата носители на Оскар, който доживява 100 години, изнася Оскар реч, в която благодари на най-много хора поименно – 27 и е първата жена предвождала журито на Фестивала в Кан.

Хелена Бонам Картър

Оскар: 2 номинации
Бафта: 1 награда + 4 номинации

„Оф, обречена съм да играя кралици. Обмислям да си извадя няколко ребра, защото се очертава да нося корсети до края на живота си“.

Alice in Wonderland 2010 / The King’s Speech 2010 / Great Expectations 2012

Не съм броил, но мисля, че Хелена има поне 15 роли на знатни дами и аристократки. А също е една от най-красивите жени в киното.

Ванеса Редгрейв

Оскар: 1 награда + 5 номинации
Бафта: 1 награда + 3 номинации

На 30 януари 1937 известният актьор сър Майкъл Редгрейв участва в постановка на „Хамлет“. По време на антракта главният актьор – Лорънс Оливие, излиза на сцената и обявява на публиката: „…тази вечер се роди още една велика актриса“ и поздравява колегата си за невродената му дъщеря.

Mary, Queen of Scots 1971 / Julia 1977 / Coriolanus 2011

Ванеса е възпитаник на Кралското училище по реч и драма. Става известна с политическата си активност и твърдите си професионални принципи. Избира сама ролите си, но не по хонорарите им, а по степента на трудност и провокативност. „Открих преди много време, че камерата лъже – споделя в едно интервю – и слава Богу, че го прави“.

Гленда Джаксън

Оскар: 2 награди + 2 номинации
Бафта: 1 награда + 4 номинации

Има скромен произход – баща строител, майка чистачка. Още като юноша е член на театрална група. Докато работи в дрогерия печели стипендия от Кралската академия за драматично изкуство.

A Touch of Class 1973 / Sunday Bloody Sunday 1971 / Women in Love 1969

През 1992 официално се пенсионира, за да влезе в политиката. Благодарение на перфектната си дикция и завладяващ глас печели място в британския парламент, където е депутат повече от 20 години. Член е на кабинета на Тони Блеър, но в края на управлението става негов критик.

Дебора Кар (1921-2007)

Оскар: 1 награда + 6 номинации
Бафта: 1 награда + 4 номинации

Кар е родена в Глазгоу, като Дебора Джейн Тримър и от дете се подготвя за балерина. Мечтата да танцува на сцена няма да се сбъдне, защото пораства твърде висока.

The King and I 1956 / The End of the Affair 1955 / The Sundowners 1960

Сменя попрището, подтикната от леля си, която преподава актьорско майсторство. „Дойдох в Холивуд, за да съм актриса, но се оказа, че е достатъчно да съм добричка, търпелива, внимателна и предимно декоративна“.

Джули Кристи

Оскар: 1 награда + 3 номинации
Бафта: 2 награди + 6 номинации

Още една британска актриса родена в Индия. Баща й е управител на плантация за чай. Образоване е в две девически училища. Изгонена е от първото, защото разказва неуместна шега. Завършва Кралското училище за реч и драма.

Doctor Zhivago 1965 / Fahrenheit 451 (1966) / Away from Her 2006

Официална муза на дизайнера Кристиан Лакроа, тя е описана от Робърт Алтман като: нажежена до бяло, меланхолична, силна, със златно сърце, жена сфинкс, малък войник от неръждаема стомана.

Ема Томпсън

Оскар: 2 награди + 2 номинации
Бафта: 3 награди + 4 номинации

Ражда се в семейство на творчески личности. И като тях става актриса, сценарист, продуцент, активист, комедиант. Състудент е на Стивън Фрай и Хю Лори, които среща в Кеймбридж. Там й казват Ема Талантливата.

Much Ado About Nothing 1993 / Howards End 1992 / Sense and Sensibility 1995

Достатъчно доказателство за таланта е сцената в захаросания Love Actually 2003 (Наистина любов). Моментът, когато открива изневярата на съпруга си (в ролята Алън Рикман). Сцената е потресаваща, защото Томпсън си мисли за изневярата на истинският й съпруг Кенет Брана, който започва афера с Хелена Бонам Картър.

Одри Хепбърн (1929-1993)

Оскар: 2 награди + 4 номинации
Бафта: 3 награди + 2 номинации

Още една балерина, която става модел, преди да стане звезда и модна икона. Родена е в Брюксел. Баща й е англичанин, а майка й е холандска баронеса. Говори 5 езика, пуши по две кутии цигари на ден, има смъртен страх от вода и удавяне.

Breakfast at Tiffany’s 1961 / The Nun’s Story 1959 / My Fair Lady 1964

Муза за Юбер дьо Живанши, който ушива костюмите й за 8 филма. Гласувана от британската публика за “най-стилната британка за всички времена”.

Кейт Уинслет

Оскар: 1 награда + 6 номинации
Бафта: 3 награди + 4 номинации

Стъпва на сцена, когато е на 5 години, a кариерата й е тайфун. Ако погледнем в статистиката, ще открием, че Кейт е най-успешната актриса изобщо, защото печели 4 номинации за Оскар преди да стане на 30. Мерил Стрийп едва започва одисеята си на тази възраст.

Titanic 1997 / The Reader 2008 / The Dressmaker 2015

Баща й е неуспешен актьор, който не се отказва от мечтата си да бъде такъв и работи като сервитьор, строител и каквото се намери. Родителите на майка й също са актьори. Кейт Уинслет е толкова Кейт Уинслет, че през 2006 печели Еми номинация за ролята си на Кейт Уинслет.

Хелън Мирън

Оскар: 1 награда + 3 номинации
Бафта: 5 награди + 7 номинации

Оригиналната й фамилия е Миронов. Родена е в Лондон в семейството на англичанка от работническата класа и второ поколение руски емигрант. Дядо й по бащина линия е полковник, царист и аристократ, който след Революцията става шофьор на такси в Лондон.

Cal 1984 / Elizabeth I 2005 / The Queen 2006

Започва да играе в училище, а навършва 20 на национална театрална сцена в ролята на Клеопатра. Тя е нудист, атеист и смята, че хората я намират секси, защото не й пука, дали е секси. Впечатли всички през 2010 – в една година се снима в 6 филма.

Джули Уолтърс

Оскар: 2 номинации
Бафта: 7 награди + 9 номинации

Киното няма нужда само от принцеси и кралици. Джули е „човекът от народа“. Актриса изобщо не е в списъка й с възможни професии. Първата й истинска е застрахователен агент, когато е на 15. На 18 започва да учи за медицинска сестра. „Най-гадното нещо, което съм правила е да тествам лайна на болни хора“.

Educating Rita 1983 / Billy Elliot 2000 / Indian Summers 2015-2016

Прави първи опити като кабаретна и комедийна актриса, а смята за свой ментор Майкъл Кейн. Дебютира с него в Educating Rita 1983 (Да образоваш Рита) и веднага печели номинация за Оскар. Любимата й млада актриса е Сърша Ронан. „Прекрасна е. Като я гледам ми се появява чувството, че трябва да се запиша в училище по актьорско майсторство“.

Маги Смит

Оскар: 2 награди + 4 номинации
Бафта: 7 награди + 13 номинации

Маги Смит е много други неща, преди да стане най-желаната кисела баба на целия свят. Едно от тях е майка на актьорите Крис Ларкин и Тоби Стивънс. Учи актьорско майсторство в Оксфорд, където стъпва на театрална сцена. По-късно Лорънс Оливие и удря шамар, когато играят в „Отело“. Коментарът й: „Това беше първият и последен път, когато видях истински звезди в Националния театър“.

Othello 1965 / The Prime of Miss Jean Brodie 1969 / Gosford Park 2001

Докато се снима във филмите за Хари Потър ходи на химиотерапия, успява на надвие рак на гърдата. Не го обсъжда. Не е гледала нито една серия от Downton Abbey 2010-2015 (Имението Даунтън). Попитана намират ли се още добри роли отговаря: „Сигурна съм, че се намират, но Джуди Денч ги гепи всичките“.

Джуди Денч

Оскар: 1 награда + 6 номинации
Бафта: 13 награди + 15 номинации

„Джуди е най-невероятният човек, когото познавам – казва за нея добрата й приятелка Маги Смит – Щедра, подкрепяща, съчувстваща. И е такава през цялото време. Щях да се радвам, ако съм като нея. Когато работим заедно винаги си напомням, че всички трябва да сме такива“.

Думата “dench” официално стана жаргон за нещо, което е супер готино. Денч печели три награди Бафта в една и съща година за три различни роли. Това е денч.

A Performance of Macbeth 1979 / Mrs Brown 1997 / Pride & Prejudice 2005 / Shakespeare in Love 1998

Тя се ражда в лекарско семейство и сама решава да стане квакер. Квакерите вярват, че всеки човек е носител на частица божествено и затова всеки човек ти е приятел. Те са антиконфликтни и пацифисти. В интервю Джуди казва, че вярванията й са част от всичко, което прави. И не би могла да живее без тях.

Skyfall 2012

Запалва се по актьорската професия, чрез баща си, който е личен лекар на театралните актьори в Йорк. Завършва Кралското училище по реч и драма, където състудентка й е Ванеса Редгрейв. Стана филмова звезда – в ролята на кралица Виктория, 40 години след като е стъпила на театрална сцена.

„Доста млади актьори искат да успеят сега, веднага – с една голяма роля. Това е невъзможно. Аз съм бегач на дълги разстояния, заради подготовката, която имам“. Едно от малкото неща, които мрази е да я наричат „национално богатство“.

4 thoughts to “Най-успешните британски актриси”

  1. Под „успешна“, награди ли имаш предвид? Щото няма свят, в който Ема Томпсън да присъства в такава класация, а Кристин Скот Томас да ходи за гъби. 🙂 А пък Хелън Мирън ми е най-омразната от кадърните актриси. Толкова ми е неприятна, че не се доближавам до филм с нея. Но и това си е мой проблем. 😉

    1. Точно… Първоначалоно беше „най-добри“, но понеже списъкът се получи към 30-тина имена… реших да използвам статистически принцип: Номинации и/или награди Оскар и Бафта. (5 точки за награда/ 2 за номинация) Буквално за точка – две не влязоха Edith Evans, Kristin Scott Thomas, Emily Watson, Tilda Swinton, Samantha Morton и Angela Lansbury, но всичко трябва да има граници 🙂

      Аз също предпочитам Кристин Скот Тома… пред поне 3 от по-успелите й колежки 🙂

      1. Верно, забравих Тилда. Тази е нечовек просто. Не мога да повярвам, че е на 58 години. Тва, рижавите жени, дали са на 30 или 60…..А за Кристин, бях чел преди, че баща й е бил боен пилот, който умира в самолетна катастрофа, а след това същото се случва и с втория и баща, който също е пилот. Това отнесено към „Английският пациент“ е доста любопитно. 🙂 А иначе, тва с наградите и успеха няма да го коментирам, че са толкова изпразнени от съдържание, особено еврейския празник наречен Оскар, пичку им матерна. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *