Skip to main content

Играете ли шах, говорите ли латински?

A Beautiful Mind 2001

Във времето, когато TikTok започна да яде от обяда на Google, аз продължавам да стоя в YouTube. Там също ще намерите луди хора, но и доста интересни неща. 

Миналата година намерих polýMATHY, канала на Люк Амадеус Раниери. Люк е американски военен пилот, но и преподавател по старогръцки и латински език, специалист по фонология и перфекционист в историческата фонетика. Той обича да прави експерименти – говори латински със свещениците във Ватикана или минувачи по улиците на Рим. А също, прави анализи на латинския език, използван във филмите. 

Това ми даде идея. 

Умните хора говорят латински

Tombstone 1993 – при първата си среща Док и Ринго провеждат дуел на латински език

Латинският е един от стереотипите, чрез които киното показва, че някой е умен. 

Quills 2000

Доказателство, че героят е не просто интелигентен, но и образован, изтънчен, фин – с „висока култура“. 

Dr. Jekyll And Mr. Hyde 1931 

Латинският език е врата към науката и медицината, историята, и изкуството. Дори името на Mensa – организацията на хората с висок коефициент на интелигентност, идва от латинската дума за „маса“. Предава идеята за обединение, среща на надарените „около една маса“. 

Brideshead Revisited 2008 

Езикът на умрялата империя е разделителна линия между аристокрацията и плебеите. През 50-те английските служби са пълни със съветски шпиони, но също морална корупция и безнаказаност. В опит да въведе ред, правителството поставя за шеф на Mi5 полицейски шеф от Глазгоу. Той не изкарва дълго. Всички агенти му отговарят на латински, който той не говори, но разбира, че мястото му не е тук. 

The Two Popes 2019

Латинският е част от мистерията на църквата.  

Dragonslayer 1981 – магиите във филма са на латински

Именно защото е мъртъв, латинският е ключ към магията. Тайните на отдавна забравени текстове на магове и алхимици. 

John Wick 2014

В поредица от филми за Джон Уик главният герой говори: английски, руски, италиански – даже иврит. Латинският обаче е специален. Отделни фрази и думи биват използвани като заклинания. Уик е татуиран с Fortis Fortuna Adiuvat – Съдбата помага на смелите. А заглавието на третия филм е Parabellum. Това е тип немски пистолет, но тук е абревиатура на Si vis pacem, para bellum – Искаш ли мир, готви се за война.  

A Fish Called Wanda 1988 – Ото (Кевин Клайн) е убиец-псевдоинтелектуалец, той създава комични паузи с неправилните си цитати

Латинският е и… ipso facto бърз начин да се изложите, докато се опитвате да демонстрирате ум. 

Умните хора носят очила

The Ipcress File 1965 / Ghostbusters 1984 / The Talented Mr Ripley 1999 / The Amazing Spider-Man 2012

По-сигурен начин да покажете, че някой е умен е да му сложите очила. Очилата са свързани с клишето, че „трябва да си чел много книги, за да си повредиш очите“.

Фриц Ланг – режисьор / Family Guy 1999- / Lord Peter Wimsey 1972-1975 / Batman Returns 1992 / Джеръми Айрънс в реклама на Croft Original Sherry

Дългов време те са символ на социална класа. В началото – като всяка технология, очилата са достъпни единствено за заможните. Нужно е да посетиш специален лекар, което струва пари, а после да дадеш още повече за самия предмет. И днес монокълът, лорнетът и пенснето остават символ на висок статус и финансова обезпеченост. 

Умните хора играят шах

X-Men: First Class 2011

Двама противници, две армии, едно бойно поле от 64 квадратчета. Метафорите летят със 100 километра в час. 

Pawn Sacrifice 2014 / Fresh 1994 / Revolver 2005

Играта изисква концентрация, фокус, емоционален контрол, дълбока, но и бърза мисъл. 

The Seventh Seal 1957 / Brainwashed 1960 / The Avengers 1961-1969 / Queen Of Katwe 2016

Поставете героя зад шахматна дъска и пуснете класическа музика – готово. Това е  вашият стратег, архитект на реалността, генерал на победата. 

Jason and the Argonauts 1963 / Blade Runner 1982 / Silverado 1985 – шерифът (Джон Клийз) нервиран от липсата на достойни опоненти, започва да играе срещу себе си

Джеймс Бонд е добър на покер, но това е игра на късмета и психологията. Шахматистът не блъфира. Той може да е герой, но по-често е антигерой или суперзлодей. 

Sherlock 2010-

Една от добрите визуални шеги с клишето е в трети сезон на Sherlock 2010- (Шерлок). Камерата ни показва Шерлок и Майкрофт, които играят шах. След това сменя ракурса, за да видим, че играят Операция – игра за 7-годишни деца. 

Свързани публикации:

Символите в киното

Дебели хора с очила

Култовите очила от киното

Безлики, но не безлични – герои, чието лице остава мистерия

One thought to “Играете ли шах, говорите ли латински?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *