Skip to main content

Топ 10 оксиморона

The Sound of Silence 2019

Оксиморон е израз, който съчетава две противоположни понятия, две логически изключващи се идеи. Любим оксиморон, който прочетох миналата седмица, е: „бюрократична ефективност“. Любим оксиморон на поетите е „безкраен миг“. Песен оксиморон? The Sound of Silence / Звукът на тишината на Simon & Garfunkel. Има и филм с това заглавие. Питър Сарсгаард играе архитектурен тунер. Човек, който акордира къщите на хората. 

Това ме накара да се замисля: кои са любимите ми филми със заглавия оксиморон? 

Night of the Living Dead 1968 (Нощта на живите мъртви)

Смъртта е пълното и необратимо прекратяване на жизнените процеси. Джордж А. Ромеро и Джон Русо създават оксиморон и класически филм на ужасите.

Night of the Living Dead 1968 дава началото на успешен франчайз, който включва още пет продължения, всички режисирани от Ромеро. Филмът вдъхновява и няколко римейка, а също плеяда копия. Може би най-успешна е зомби поредицата The Walking Dead 2010-2022, базирана на едноименния комикс. Тя също е преведена на български като „Живите мъртви“, макар буквално да е „Ходещите мъртви“. Все е оксиморон.

Little Big Man 1970 (Малък голям човек)

Чийф Дан Джордж партнира на Дъстин Хофман и дори го засенчва, защото печели номинация за Оскар.

Уестърн, режисиран от Артър Пен, по едноименния романа на Томас Бергер. Филмът съчетава сатира и политически коментар. Освен че показва индианците в положителна светлина, той е критика на Виетнамската война.

Back to the Future 1985 (Завръщане в бъдещето)

„Обратно в бъдещето“ си е темпорален оксиморон. Робърт Земекис и Боб Гейл сътворяват произведение, което дефинира времето и оставя отпечатък в цялата култура. 

Поредицата въздейства върху начина, по който хората се обличат и говорят. Повлиява появата на скейтборд субкултурата, покачва продажбата на часовници Casio, на маратонки Nike и бельо Calving Klein. Всъщност, ги прави мейнстрийм. Вдъхва живот дори на продукции от 21 век: Rick and Morty 2013- (Рик и Морти), Ready Player One 2018 (Играч първи, приготви се), The Adam Project 2022 (Проектът „Адам“). Цитиран е в над 100 други филма и сериала. 

True Lies 1994 (Истински лъжи)

Джеймс Камерън е толкова бомбастичен, че повечето хора не забелязват, че екшънът му е римейк на френска комедия. 

Гледал съм го седем или осем пъти, работи безотказно. Топ пет филм в кариерата на Арнолд Шварценегер, може би топ три за Джейми Лий Къртис, абсолютен пик за Тия Карере.

Eyes Wide Shut 1999 (Широко затворени очи)

Заглавието е оксиморон, но филмът е литота, за края на кариерата на Стенли Кубрик, вторият най-любим мой режисьор – за всички времена. 

Eyes Wide Shut 1999 e опит за анализ и коментар на социо/сексуалната параноя, фантазиите и анонимността. Филмът потвърждава теорията ми, че всеки остаряващ или остарял режисьор просто иска да снима оргия. Да, Ларс фон Триер. Да, Пиер Пазолини. Да, Мартин Скорсезе. Да, Гаспар Ное. Да, Деймиън Шазел, знам, че си на 38, но би желал да си легендарен 68-годишен мръсен дядка. 

A Bittersweet Life 2005 (Горчиво-сладък живот)

Нео ноар от Южна Корея. Не е режисьорският връх на Ким Джи-Ун, но е сред най-добрите екшъни на 21 век.

Гангстер решава да пощади жена, която е приел да убие. Този прилив на милост ще бъде скъп, защото жената е любовницата на шефа му.

Definitely, Maybe 2008 (Определено, може би)

„Определено“ значи „без съмнение“, „неоспоримо“, „безусловно“, а не „може би“. Definitely Maybe е дебютният албум на Oasis – от 1994, но също е и филм.

Повечето романтични комедии са… чист боклук (не се сдържах). Спомням си, че гледах този филм в Мултиплекс, който бе в подлеза на НДК. Спомням си, че го гледах с човек, когото харесвах. Оказа се, че Мултиплексът фалира през 2007, година преди филма. Спомените лъжат. Сигурното е, че не понасям Елизабет Банкс и изпитвам обратното към Рейчъл Вайс. 

X-Men: Days of Future Past 2014 (Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще)

Матю Вон е по-добрият режисьор за поредицата X-Men, но тук, той е само сценарист. Режисурата е на Брайън Сингър. 

Филмите от вселената на X-Men са повече от дузина. Logan 2017 (Логан) е най-добрият. Deadpool 2 2018 (Дедпул 2) е най-печелившият. X-Men: Days of Future Past 2014 е златната среда. Историята е увлекателна и емоционална, визията е поразителна, боксофисът е солиден.

Inside Out 2015 (Отвътре навън)

Българският превод е точно-неточен  Ако нещо е inside out, то обичайната му вътрешна част е отвън, а обичайната му външна част е отвътре. Демек, наопаки, „с хастара навън“. На английски е оксиморон. Не е категоричен като: „стара новина“ или „тих писък“, но е оксиморон.

Последните шест филма на Pixar са провал. Студиото, за съжаление, е в клинична смърт. Inside Out 2015 беше прощален – наистина оригинален, творчески триумф. 

The Sisters Brothers 2018 (Братята Сестри)

Американски уестърн, режисиран от французин (Жак Одиар), по едноименния роман на канадски писател (Патрик ДеВит). 

Хоакин Финикс и Джон Райли са братя наемни убийци, чиято фамилия е Систър. Те преследват героите на Джейк Джилънхол и Риз Ахмед, по време на Златната треска. Макар да е харесван от критиците и да влезе в класацията ни: Най-добрите 21 уестърна от 21 век, филмът бе финансов провал. 

Wreck-It Ralph 2012

Бонус. Един от официалните български преводи на Wreck-It Ralph 2012 е „Треска за захар“ – вписан е в IMDB. Разбира се, буквалният превод – „Разбивачът Ралф“, също е популярен. Но оксиморонът „Добрият злодей“ би му отивал повече. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *