Skip to main content

Опенхаймер

Oppenheimer 2023

Изборите, които правим днес ще са нашата биография утре.

Oppenheimer 2023 (Опенхаймер) e 12-ят филм на Кристофър Нолан. Монументално кино, което изпъква, на фона от повърхностното, грозното и тъпото, които ни задушават.  

Memento 2000 / Dunkirk 2017 / The Dark Knight 2008

Интелигентност без амбиция е като птица без криле. Амбицията на Кристофър Нолан е странстващ албатрос. Всеки път, той търси простора, мечтае да лети по-високо, по-далеко, по-продължително. Подобно на най-голямата птица, Нолан би прекарал години в полет, над морета от истории и океани от образи. 

Insomnia 2002 / Interstellar 2014 / Inception 2010

Един от най-добрите съвременни режисьори не се страхува да рискува. Не се въздържа да е умен. Не се автоцензурира в името на боксофиса. Кристофър уважава зрителя. Говори му като на възрастен. Подтиква го да учи, да мисли, да се възхити, да изпита страхопочитание, да се докосне до божественото. 

Tenet 2020

Е, като изключим Tenet 2020 (Тенет).

Oppenheimer 2023

Сюжетът на Oppenheimer 2023 следва биографията „Американският Прометей“, от Кай Бърд и Мартин Шъруин. Сценарият ни подарява елегантно написани сцени и сладки преходи. Капки дъжд се трансформират във взривове. Религиозен цитат от книга преминава във визуална метафора, за четиримата конници на Апокалипсис. Влудяващ детски рев, изненадващ писък, те коментират – без думи.

Oppenheimer 2023

Майсторската камера на Хойте ван Хойтема е верният съюзник на режисьора. Верен и ключов, за 3-часов филм, чиито сцени – в мнозинството си, са хора, които говорят в стая.    

Oppenheimer 2023

Диалозите са вещо структурирани. Подчертавал съм, че съвременните писатели не могат да пишат. Затрупват ни с прилагателни, вместо да оставят героя сам да се докаже в действие. Диалозите в Oppenheimer 2023 са между гении. Усещате го дори, ако не го разбирате. Не е необходимо в стаята да има второстепенен герой, който постоянна да изстрелва епитети. 

Oppenheimer 2023

Разказът е нелинеен. Жонглира – не само с десетки характери, но и няколко времеви рамки. Виждаме Опенхаймер като студент / като учен, вербуван от харизматичния генерал Лесли Гроувс (Мат Деймън) / като шеф на проекта „Манхатън“ / като обвиняем в измяна / като любовник / като съпруг. 

Oppenheimer 2023

Успоредно – в черно-бяло, виждаме историята на Луис Щраус (Робърт Дауни Джуниър), шефът на Опенхаймер, който е на изслушване пред Сената. Героят е реминисценция на макиавелисткия образ на Франсис Ъндърууд (Кевин Спейси), от House of Cards 2013-2018 (Къща от карти). Щраус е привидно мек и дружелюбен човек. Под маската му се крие кариерист и нарцис, отмъстителна посредственост, болезнено влюбена в себе си и властта. 

Oppenheimer 2023

Но това не е всичко! Ще добавим и няколко срещи с Алберт Айнщайн, Нилс Бор, Вернер Хайзенберг, Енрико Ферми… така подносът е препълнен. Чашата прелива с думи, информация, лица, факти. Макар да беше тъмно, усещах моментите, когато публиката се откъсваше от екрана. Двойка тийнейджъри си тръгнаха.  

Oppenheimer 2023 не е за всеки. Някои зрители няма да се насладят. Не само защото през по-голямата част от времето гледаме хора, които си говорят, но и защото си говорят за неща, към които повечето от нас нямат интерес, познания или разбиране. Във филма има страхотна реплика, която го описва. Не е необходимо да четеш ноти, за да почувстваш музиката. Oppenheimer 2023 е симфония.  

Oppenheimer 2023

В този контекст, ако Килиън Мърфи не получи ПОНЕ номинация за Оскар, Академията за филмово изкуство и наука ще фалира напълно в очите ми. Без да е шумен, без да е бомбастичен и експанзивен, Килиън преминава през буря от чувства и емоции, лицето му има собствен, безмълвен диалог. 

Истинският Опенхаймер казва, че: „И двамата – човекът на науката  и човекът на действието – живеят винаги на ръба на мистерията, която ги заобикаля“. Мърфи успява да запази енигмата на образа. Ние сме с Опенхаймер, но и никога няма да бъдем. 

Oppenheimer 2023

Всички останали актьори са загрижени за работата си. Важно им е, че работят с Нолан, затова филмът ни предлага най-доброто екипно актьорско майсторство тази година.  

Oppenheimer 2023

Oppenheimer 2023 е: 1. Автобиография и изследване на характера / 2. Морален и философски коментар / 3. Политически трилър. Три в едно – неочаквано добра комбинация. Но не и за хора, които мислят за quatro, на тях няма да им е много приятно.

Мнението ми в едно изречение: 

Гледайте го, ако обичате киното – на кино. 

Трейлър

Свързани публикации:

Dunkirk 2017 (Дюнкерк)

Interstellar 2014 (Интерстелар)

Inception 2010 (Генезис) 

The Dark Knight Rises 2012 (Черният рицар: Възраждане)

Following 1998 (Преследване)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *