Skip to main content

21 най-адаптирани писатели

Trainspotting 1996 – по романа на Ървин Уелш

Правило: Книгата е винаги по-добра от филма, освен ако е обратното, което е изключение. 

Миналата седмица шефът на Paramount каза, че студиото спира да произвежда оригинална анимация. Здравейте, римейки! Дали това е заплаха към стачкуващите сценаристи или бруталната реалност – не знам. Но се зачудих: кой писател реализира най-много от романите си на екран?  

Bram Stoker’s Dracula 1992

Този пост не е екзактен. Взел съм предвид броя адаптирани романи. Например „Дракула“ на Брам Стокър е адаптиран 200 пъти. Броил съм един роман, а не 200-те екранизации.   

Прецизността може би изискваше да включа и пиеси, разкази, фейлетони, но щеше да отнеме година, а също е почти невъзможно. Защото – както ще видим, колко произведения има един автор е неясно, несигурно, неуточнено. 

The Godfather 1972 – по романа на Марио Пузо  

Реших да смятам повестите за романи, защото те са в странно, безтегловно, обтекаемо жанрово място. Дразни ме, когато заглавието е „Моят роман с лилав аромат“, но книгата е повест. 

One Flew Over the Cuckoo’s Nest 1975 – по романа на Кен Киси

Според „Рекордите на Гинес“ бразилският писател Риоки Иноуе държи световния рекорд за „Най-продуктивен автор“ с 1075 книги, публикувани под различни псевдоними. Безспорен лидер обаче е Корин Теладо. Тя има над 4000 романа, които са генерирали общи продажби в 400-милионен тираж. Макар няколко от романите й да са екранизирани, като процент това е недостатъчно.  

Bicentennial Man 1999 – базиран на „Позитронният човек“ от Айзък Азимов 

Същото се отнася и за двама плодовити писатели, които сме чели – Айзък Азимов и Жорж Сименон. В кариерата си, която продължава над 50 години, Азимов пише и редактира 500 книги. Повечето от тях не са художествени. Кратките форми на разказа (над 300), писмото и картичката (90 000) са любимите му. Той има 40 романа, но едва 5% от тях са станали филми.

The Man from London 2007 – по едноимения роман на Жорж Сименон 

Белгиецът е с по-добър резултат от 9%. Това са 39 романа, но той написва 400! 75 от тях са за комисар Мегре. 

Хърбърт Уелс – брой адаптирани романи 12 / общ брой романи 51

4 романа / 4 филма по тях

Ако правим тест за бащинство на модерната научна фантастика, то Хърбърт Уелс е сред основните заподозрени. 

23% от романите му стават кино. „Война на световете“ е любимата ми негова книга и филмова адаптация, макар „Машината на времето“ да е по-важна концептуално. 

Александър Дюма – 14/58

Романите на Дюма са печатният прекурсор на ТВ сериалите. Причината, ако си спомням лекция, която съм слушал преди 20 години е, че са публикувани като поредици във вестници. 

4 романа / 4 филма по тях

Дюма получава заплащане на дума, затова… умно, пише над 100 000 страници текст, който е събран в 200 тома. 24% от романите му стават кино. Филмовите интерпретации са 200. 

Джон Гришам – 9/37

Всяка книга на Джон Гришам става бестселър. Над 300 милиона продадени копия. Той е един от тримата писатели, които удрят 2 000 000 тираж в премиерно издание. Другите двама са Дж. К. Роулинг и Том Кланси. 

4 романа / 4 филма по тях

Когато четете някой от съдебните му трилъри, няма как да не усетите, че са написани като сценарии за филм. 24% от тях стават такива.  

Агата Кристи – 19/75

Ако напишете книга и всеки жител на Индия си купи книгата ви, това няма да е достатъчно, за да биете Агата Милър, известна като Кристи. Тя е най-продаваният писател в света – с общ тираж от 2 милиарда. 

4 романа / 4 филма по тях

25% от романите на Агата стават филми. Първата адаптация е от 1928 г. Отделно, няколко от пиесите й също са екранизирани. Допълнително, има поне 20 сериала, базирани на произведенията й. 

Том Кланси – 5/19

26% от романите на Кланси стават филми. Но почти 80% са бестселъри. 

4 романа / 4 филма по тях

Освен във филми, много от книгите на Кланси са адаптирани в електронни игри. Той е и писателят с повече издадени романи – след смъртта му. Причината е, че те са написани от други писатели. Ще видим, че това не е изключение.   

Жул Верн – 18/65

Според някои източници, той е най-превежданият писател в света. Преведен е на поне 143 езика. За съжаление, често преводите обобщават диалозите, прескачат пасажи, допускат грешки в мерните единици. Последното е подлудявало Верн, който се опитвал да е научно правдоподобен във фантазиите си. 

4 романа / 4 филма по тях

27% от романите му стават филми. Пътешествието често е основна тема. Може би най-адаптиран е „Осемдесет дни около света“, но по носталгични причини близка ми е „Децата на капитан Грант“, която свързвам с приключенския детски сериал от 80-те. 

Артър Конан Дойл – 6/22

Лекар, рицар и спиритуалист, който издава над 300 оригинални истории и още 1200 есета, статии, изследвания, пиеси, поеми. 

4 романа / 4 филма по тях

Сър Артър Конан Дойл има 4 романа за Шерлок Холмс, но и десетки разкази. Според „Рекордите на Гинес“, Шерлок е най-екранизираният литературен герой. Актьорите, които влизат в ролята са над 70, а филмите – повече от 250. Кой е най-добрият Шерлок Холмс?

Филип Рот – 8/27

Филип Милтън Рот е академик, романист, разказвач и драматург. Творбите му са известни със своето остроумие, автобиографичност, философското изследване на американския пасторал и еврейската идентичност. 

4 романа / 4 филма по тях

Веднъж казва, че книгата не може да се конкурира с киното. Може би затова 29% от романите му стават филми. Прототип за повечето женски характери в творчеството му е първата му съпруга – Маргарет Мартинсън. 

Ревю на Indignation 2016 (Възмущение)

Джеймс Хадли Чейс – 35/100?

Това е псевдоним на английския писател Рене Брабейзън Реймънд. Същият публикува и под имената: Джеймс Л. Дохърти, Реймънд Маршал, Р. Реймънд и Амброуз Грант. 

4 романа / 4 филма по тях

Чейс е един от кралете на трилъра. Той и издателите му откриват, че могат да правят лесни пари, като публикуват един и същ текст, но опакован с различно заглавие и корица. Чейс има множество копия и пиратски издания – включително български версии, които изобщо не са писани от него. 

Марк Твен – 5/12

Не е ясно колко книги е написал Самюел Лангхорн Клемънс. Приживе, той публикува 12. След смъртта му различни издатели започват да издават фрагменти, порции и комбинации. Книги с цитати, речи, памфлети, статии, писма, започнати и недовършени романи. 

4 романа / 4 филма по тях

Та, днес общата бройка е между 25 и 30 книги. Поне 41% от романите стават филми. Повечето деца знаят Том Сойер и Хъкълбери Фин, но любимият ми роман, от детските ми години, е „Един янки в двора на крал Артур“.

Никълъс Спаркс – 11/23

Не съм чел Никълъс Спаркс, но много хора са. Тиражът му минава 115 милиона, преведени на 50 езика. Любов, романтика, носталгия – лесна продажба на книжен пазар, в който останалите читатели мъже са 1/4.

4 романа / 4 филма по тях

47% от романите на Спаркс стават филми. Гледал съм единствено The Notebook 2004 (Тетрадката). И дори писах за това травмиращо изживяване

Уолтър Тевис – 3/6

Тевис има едва 6 романа. Той умира на 56 години, от рак на белия дроб. 

4 романа / 4 филма по тях

Освен че 3 от книгите му стават култови филми, предпоследният му роман – „Дамски гамбит“, е страхотен минисериал на Netflix.  

Джоан Роулинг – 7/14

Още един непознат – за мен, писател. 

4 романа / 4 филма по тях

Фентъзи поредицата за Хари Потър е отказана 12 пъти, преди да бъде публикувана. Същата прави Роулинг милиардер. Всъщност, 6 от 10-те най-богати писатели са жени. 

Фьодор Достоевски – 7/14

Можем да направим отделен пост, само с филмите повлияни от „Престъпление и наказание“. 

4 романа / 4 филма по тях

Акира Куросава има собствен прочит на „Идиот“. Мартин Скорсезе е под влиянието на „Записки от подземието“, когато прави Taxi Driver 1976 (Шофьор на такси). Множество класики на Робер Бресон, Уди Алън, Аки Каурисмеки, Лукино Висконти, Хал Ашби и Дени Вилньов черпят от менталистките прозрения на гения.    

Стивън Кинг – 34/65

Има 9 филма по романи на Дийн Кунц, но той е написал над 100. В момента Кинг има поне 65 романа, от тях 52% стават филми. Той е машина, издава средно по два на година. Не спира да пише и разкази. 

4 романа / 4 филма по тях

Моят любим филм, по роман на Кинг е The Shining 1980 (Сиянието), който писателят презира. Неговата любима адаптация е  Stand by Me 1986 (Бъди до мен), по романа му „Тялото“. 

Хауърд Лъвкрафт – 4/7

Технически, Лъвкрафт има 7 романа и малко.  Писали сме, че творчеството му е почти невъзможно за качествена филмова адаптация. Това не спира режисьорите да опитват. 

4 романа / 4 филма по тях

По-добрите филми са направени по разказите му, които са над 100, а също по фрагменти, идеи или усещане за Лъвкрафт ambience. Моите два любими в тази категория са In the Mouth of Madness 1994 (В устата на лудостта) и Color Out of Space 2019 (Цветът от космоса), който е по разказ. 

Корнел Улрич – 17/27

Корнел Улрич, който издава и под псевдонимите Уилям Айриш и Джордж Хопли, е рекордьор. Това е най-филмираният писател в жанра филм ноар. И един от най-непознатите на широката публика.  

4 романа / 4 филма по тях

62% от романите му стават филми и още повече от разказите му. Любим е Rear Window 1954 (Задният прозорец). Творчеството му е тачено от Хичкок, Робърт Сиодмак и особено – Франсоа Трюфо. 

Иън Макюън – 11/16

Иън Макюън има награда „Букър“ и още 6 номинации, но той е и почетен доктор на Софийския университет. Басирам се, че не знаехте.

4 романа / 4 филма по тях

68% от романите му са филми. Не съм запалянко, но основните теми, които ми правят впечатление са чувството за вина, срам и страх от мнението на другите.  

Ревю на On Chesil Beach 2017 (На плажа Чезъл)

Чарлз Дикенс – 14/15

Не знаете кой е Дикенс? Знаете, но искате да го заобичате още по-силно? Препоръчвам изследванията, интервютата, документалните филми и даже спектакъла – посветен на женските характери от творчеството му, на брилянтната Мириам Марголис.

4 романа / 4 филма по тях

Дикенс пише първият си роман, когато е на 24, но си пуска брада, когато е на 40. От средата до края на 19 век, той е един от най-известните хора изобщо. Какви инфлуенсъри имаше едно време! Днес 93% от романите му са филми. 

Джейн Остин – 7/7

И какво излиза? Аз съм скрито сантиментален индивид, влюбен в костюмната драма.  

4 романа / 4 филма по тях

100% от романите на Джейн са филмирани. Освен класическите британските прочити, има канадски, американски, индийски и латино версии. 

Ревю на Emma 2020 (Ема) и Love & Friendship 2016 

Иън Флеминг – 14/14

Още една 100% успеваемост! Джеймс Бонд прелъстява алчността на издателите и филмовите студия.

4 романа / 4 филма по тях

Поради комерсиалната привлекателност на света на Флеминг, той е дописван – над 30 пъти, от други писатели като Джонатан Кейп и Джон Гарднър.

Свързани публикации:

7 филма, по-добри от книгите, по които са направени

15 любими филма за писатели

Филми, които стават комикси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *