Skip to main content

Хей, не трябваше ли технологията да ни спаси?

Three Robots / Love, Death + Robots 2019-

Точно преди 10 години написахме, че творчеството е мъртво. Защото оригиналните сценарии са паднали под 25%. Това беше преди 10 години. През 2020 купените оригинални сценарии в Холивуд са 25. Не 25%…. 25 броя. 

Филми от 2023 

Още няма официална статистика за миналата 2023 година. Aко съм броил правилно, от топ 100 американски заглавия около 12% са оригинални. Всичко друго е продължения, преразкази, преправяния, предговори, пролози и преамбюли. Ако махнем биографиите, оригиналните истории ще са още по-малко. Може би четири-пет заглавия.   

Idiocracy 2006 

Преди три години написахме, че технологиите прецакват филмите. Имахме предвид влиянието им върху мозъка на зрителя. Дори преди една година не можехме да предречем въздействието на изкуствения интелект (A.I.). Никой не можеше, даже хората работещи по него. 

Уил Смит яде спагети – един от първите A.I. видео контенти

Първите видео кадри създадени от A.I. бяха грозни, уродливи и нескопосани.   

Астронавт / Жена ходеща по улица в Токио / Мамути – видео кадри генерирани от Sora

Година по-късно качеството е плашещо по-добро. Да. Ако се вгледате, ще откриете грешки. Технологията все още не може да прави човешки ръце. В това има нещо поетично. А също, мимическите мускули са трудни. И биологичните обекти се движат странно особено, ако са повече. 

Природни картини, генерирани от Sora

Но година по-късно, тя – технологията, е напреднала с десет. Кадрите с пейзажи – без хора, са „истински“. За да „заснемете“ внушителни полети над морета и океани, равнини, гори, и планини, не ви трябва режисьор, фотограф, оператор, арт директор, монтажист, шофьор, пилот… или друг човек. Не ви трябва даже дрон. Нужна ви е клавиатура.

Анимационно филмче, генерирано със Sora

Това дава велики възможности, но също ликвидира Pixar. Всички художници, аниматори, осветители, оператори, кинематографи, гримьори, фризьор, шивачи, сценаристи, актьори, специалистите по визуални ефекти. Студията за звукозапис, рекламните агенции, архитектите и визуалистите, журналистите, блогърите, влогърите, даже порно изпълнителите. Как сега ще си купуват наркотици? 

The Navigator – A.I. трейлър на електронна игра

Ликвидира и хора, които преди година се подиграваха на страховете на изброените: 3D-истите, CGI-инженерите, моделистите, текстуристите, програмистите, UX дизайнерите. Ще убие всички студия за електронни игри. Пичове, нещото работи без вас. Казвате му какво искате и „то“ го прави. Няма нужда от творчески екипи в Купертино и Лондон, „работници” в Делхи, и Дака. „A.I., генерирай ми три нови финала на „Хари Потър“. Направи трейлъри за всеки един от тях.“ Скоро.

2001: A Space Odyssey 1968

Като дете четях Айзък Азимов и Артър Кларк. Съответно, тяхната представа за технологиите беше и моята. Мислех, че смисълът на „роботите“ е да освободят човека от тежката, трудната, опасната, убийствената работа. За да може човекът да се посвети на литературата, изкуството и науката. На екскурзии до Луната. Мислех, че 21 век ще е век без деца миньори, шивачи, копачи, чистачи. Светъл и чист век, без болести, войни и робство. Всички ще имаме здрави, бели зъби и няма да бършем прах, да мием чинии, да умираме от недохранване. 

A.I. елиминира почти 4000 работни места през май – CBS News / Goldman Sachs прогнозира, че 300 милиона работни места ще бъдат загубени заради A.I. – Forbes / A.I. автоматизацията ще замени половината от човешките работни места до 2045 – Hackernoon

Технологията не само че не реши тези истински проблеми, но тя се опитва – и успява, да елиминира всичко свързано с творчеството. С използването на фантазията, очите и ръцете, които още не може да моделира. Но утре ще може.      

Dark City 1998

В следващите няколко години работа ще имат водопроводчиците, лекарите, психолозите, психиатрите, терапевтите, адвокатите и съдиите. Няма да се откажем от възможността да отидем до тоалетната вкъщи и после да си измием ръцете. Няма да избегнем болестите. Но ще има безработица, отчаяние и депресия, заедно с големи дела за авторски права. Тези хора ще имат работа, докато и те станат излишни. Жанрът не се очертава утопия, ще бъде дистопично. 

Свързани публикации:

Ей, не трябваше ли да сме по-умни?


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *