Skip to main content

Hit Man – наемните убийци не съществуват 

Hit Man 2023

Гари Джонсън е банален университетски професор по психология и философия. В извънработно време, той е най-търсеният наемен убиец в града. Клиентите му са различни: богати съпруги, които мечтаят да станат богати вдовици, завистливи рапъри, фермери, лихвари, търговци на наркотици, селтаци и граждани, лунатици. 

Hit Man 2023

Пред тях Гари дефилира като герой от любимите им филми. Като представата им за наемен убиец. За едни е руска мутра, облечена в кожени дрехи. За други e хомосексуалист – с английски акцент. За трети е Патрик Бейтман, американски психар. 

Hitman 2007 / The Mechanic 1972 / Killing Them Softly 2012 / Le Samourai 1967

Наемните убийци са фантазия. Фантазия, която се е превърнала в реалност, благодарение на книгите, игрите, телевизията и киното. След 50 години облъчване, хората вярват, че има офис, номер или имейл, на който да си поръчате професионална осмъртителна услуга. Грешат. Господин Джонсън не съществува, той е илюзия, примамка, стръв под прикритие, полицейски капан.

Hit Man 2023

Гари открива, че е изключителен в преобразяването. Естествен талант в трансформацията, гений в мимикрията. Планът работи, десетки залепват в полицейската паяжина. Началникът е доволен – бележим успехи. 

Hit Man 2023

Но един ден Гари, който играе Рой – магнетичен, мистериозен мъжкар професионален убиец, изваден от чиклит роман, среща Жената. 

Hit Man 2023

Мадисън е Instagram красива и жертва на домашно насилие. Професионалната среща става непрофесионален флирт, флиртът прераства във връзка, връзката в любов, а любовта в престъпление. 

Apollo 10 1/2: A Space Age Adventure 2022

Преди да продължа, нека отметна нещо важно – не харесвам филмите на Ричард Линклейтър. Гледам съм 13 от предишните му проекти. Ако IMDB не лъже, средната ми оценка за тях е 4,92… от максимално възможна 10. Най-високо съм оценявал анимациите му. Apollo 10 1/2 2022 дори е в списъка ни с Най-добри филми.

Before Sunrise 1995 / Before Sunset 2004 / Before Midnight 2013

Защо не харесвам Ричард Линклейтър? Има няколко причини. Основните са:

Темпото и структурата на сюжета. Филмите на Линклейтър се отличават с меланхолично-флегматичния си характер. Режисьорът е сред създателите на hang out киното. Героите му буквално се разхождат, висят, чакат, седят, лежат докато дърдорят, бърборя, дрънкат, бръщолевят и плямпат. Това не е добро кино, може би е добър театър или радиопиеса, роман, но е слаб чай кино.  

Slacker 1990

Темите, които избира Линклейтър са еднообразни, всекидневни, отегчителни и безинтересни – поне за мен. Буря в чаша вода, слон от муха, а също много шум за нищо. Както казва Кевин Смит (цитирам по памет): Линклейтър ми доказа, че филмът може да е за нищо, което ми даде надежда, че и аз мога да стана режисьор.  

Everybody Wants Some!! 2016

Претенцията е, че Линклейтър е някакъв интелектуален връх. Автор на „кино за зрели ценители“. Претенцията е подкрепяна както от критиката, така и от специфична група фенове, които се изживяват като пазители на портите на американския интелектуализъм. 

Според мен, трактовката на Линклейтър е лишена от дълбочина. Филмите му са гимназиални. Той е юноша бледен, който тепърва е прочел „нещо от Ницше“, открил е Сартр и Камю и „това го е шашнало, брааат“! И аз водех псевдоинтелектуалните разговори, когато бях на 18, но Линклейтър е на 63, браaaт

Texas Monthly – корици

Вече знаем, че не харесвам Ричард Линклейтър, но нека кажа какво харесвам в последния му филм.  

Харесва ми истинската история, на която е базиран. Линклейтър я прочита в списанието Texas Monthly, броят от октомври 2001. Тя е за напълно истинския Гари Джонсън, който работи като примамка под прикритие в Хюстън. Гари се вживява във всяка своя роля. Използва перуки, грим, колоритни костюми. Линклейтър се впечатлява от характера, но дълго време не знае какво да го прави. 

Bernie 2011

Апропо, това е вторият случай, в който режисьорът използва история на журналиста Скип Холандсуърт. Първият път е Bernie 2011 (Бърни), биографичната черна комедия, за пухкавия и чаровен Бърни Тийд, който става убиец.  

Hit Man 2023

Харесва ми, че е черна романтична комедия. На помощ идва Глен Пауъл, актьорът в главната роля, който – заедно с Линклейтър, написва сценария. Именно на актьора дължим завоя към нещо по-раздвижено, от обичайните „женски“ ром-комс и научнопопулярната философия на Линклейтър, чиято следа остава и тук. Макар да е романтичен, филмът не е захаросан. 

Hit Man 2023

Харесва ми, че Глен Пауъл се наслаждава на това, което прави. А той прави много. Героят е голямо платно, на което актьорът да разгърне актьорската си палитра. Критици наричат това „новаторско“ и „оригинално“, но те или не са гледали достатъчно филми, или лъжат. Макар Пауъл да е добър, не бих сложил изпълнението му в топ 10 подобни. 

Split 2016 / The Sympathizer 2024 / Austin Powers 1997-2002 / Lemony Snicket’s 2004 / Suspiria 2018

Джеймс Макавой изиграва – брутално яко, шест различни персонажа в Split 2016 (На парчета). Робърт Дауни Джуниър е страхотен – както в Tropic Thunder 2008 (Тропическа буря), така и (само от трейлъра) в The Sympathizer 2024, където е пет характера. Майк Майерс създава няколко героя – в поредицата за Остин Пауърс, които до днес са мимове. Джим Кери гори в Man on the Moon 1999 (Човек на Луната) и е незабравим в Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events 2004 (Лемъни Сникет: Поредица от злополучия). Тилда Суинтън е три различни героя в Suspiria 2018 (Суспирия). 

The Saint 1997 / Confessions of a Dangerous Mind 2002 / Coming to America 1998

Вал Килмър и Сам Рокуел правят подобни герои на Гари Джонсън, съответно в The Saint 1997 (Светецът) и Confessions of a Dangerous Mind 2002 (Самопризнанията на един опасен ум). Кейт Бланшет е 13 различни жени в Manifesto 2015 (Манифест). Мога да продължа, а трябваше да започна с Еди Мърфи. 

Hit Man 2023

Играта с идентичности нито е нова, нито е „брилянтен филм ноар“. Виждате ли, критиката отново прави услуги на Линклейтър. Винаги ще има симпатични любимци, които получават повече от заслуженото.    

Задоволителен филм, чиито златни моменти са комбинацията от екшън, черна и романтична комедия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *