Skip to main content

Мълчанието на Скорсезе

Silence 2016
Silence 2016

Бог мълчи. Бог винаги мълчи. Бог е сътворил света в мълчание. Човеците забелязват мълчанието, когато най-много искат Той да им говори. Това е изпитанието на вярата.

Silence 2016 (Тишина) отнема 25 години на Мартин Скорсезе. Филмът е по едноименния роман на Шюсаку Ендо. Драма, която проследява участта на трима католически монаси в Япония и мъченическата съдба на християните в страната, която „превръща човешките лица в маски“.

The Last Temptation of Christ 1988
The Last Temptation of Christ 1988

Християнството е в сърцето на Скорсезе. Преди да стане режисьор Мартин обмислял да стане йезуитски монах – каквито са героите във филма. Това не е и първият му опит по темата. The Last Temptation of Christ 1988 (Последното изкушение на Христос) е забранен от Католическата църква – поне в началото.

Достойнствата

Silence 2016
Silence 2016

Пейзажът. Гледаме Тайван, който играе Япония през 17 век.

Silence 2016
Silence 2016

Японците. Те предлагат клас по актьорско майсторство, за да докажат, че няма малки роли. Йосуке Кубодзука като Кичиро и Исей Огата – в ролята на инквизитор, изпъкват над всички.

Silence 2016
Silence 2016

Техническата част. Режисьорът използва умело малки пространства, които успява да затвори около актьорите, за да разгърне важни и силни сцени. Silence 2016 ще ви предложи и няколко драматични и запомнящи се кадъра. Но между тях има и проблеми.

Езикът

Произношението и акцентите са препъни камък в американските филми, когато актьорите трябва да играят чужденци.

The Girl with the Dragon Tattoo 2011
The Girl with the Dragon Tattoo 2011

Спомнете си актрисите в Memoirs of a Geisha 2005 (Мемоарите на една гейша), които са китайки, преструващи се на японки, докато говорят „ингриш“ с американци, които не би трябвало изобщо да ги разбират. Не е логично. Спомнете си актьорите в The Girl with the Dragon Tattoo 2011 (Мъжете, които мразеха жените), които са заобиколени от надписи на шведски, но говорят английски. Защо?!

Alexander 2004
Alexander 2004

Спомнете си Анджелина Джоли, която играе майката на Александър Македонски с… руски акцент. Каква пародия!

Спомнете си и Анджелина Джоли, която играе майката на Александър Македонски с… руски акцент в Alexander 2004 (Александър). Каква пародия! The Young Lions 1958 / The Eagle Has Landed 1976 / Enemy at the Gates 2001 Ед Харис - за разлика от Марлон Брандо и Робърт Дювал, избира да не говори на фалшив немски, от което образът му само печели.
The Young Lions 1958 / The Eagle Has Landed 1976 / Enemy at the Gates 2001 Ед Харис – за разлика от Марлон Брандо и Робърт Дювал, избира да не говори на фалшив немски, от което образът му само печели.

Подобни неща ви разсейват, дразнят и остават белези. Скорсезе също дава жертви. Това са Андю Гарфилд и Адам Драйвър, които са монаси португалци. Играта на Драйвър е потресаващо нелепа. Той е конфузен, докато се опитва да „изкаже“ репликите си.

Inglourious Basterds 2009 / The Passion of the Christ 2004
Inglourious Basterds 2009 / The Passion of the Christ 2004

Има два избора. Или говорете на R.P. English – както правят британските актьори, или наемете хора, които говорят чуждия език и сложете субтитри – както правят Тарантино и Мел Гибсън.

Времето

Silence 2016
Silence 2016

Над 160 минути. Много е. Репетативността води до липса на внимание.

Лиъм Нийсън

The Grey 2011
The Grey 2011

Той е учителят на Оби-Уан Кеноби и сенсей на Батман, баща работещ в ЦРУ, и баща на боговете, Роб Рой, и Майкъл Колинс. Той се бие с вълците, а не танцува с тях. Той е самата твърдост.

Silence 2016
Silence 2016

Сега обаче трябва да е мек, губещ, сразен, дезертьор. Ролята изисква дълбочина, която Лиъм няма. Той е твърдо неубедителен. Може би, защото отец Ферейра не е бил за него. Оригиналният избор за ролята е Даниъл Дей-Люис. Другите две роли са отредени за Бенисио дел Торо и Гаел Гарсия Бернал. Тогава филмът щеше да е различен. А може би не, защото посланието се губи за много зрители.

Посланието

Отсъствието на такова може да бъде доказано, чрез атаките от всички страни. За атеистите филмът е „християнска пропаганда“. За някои християни обаче е „антихристиянска пропаганда“. За азиатци е „пропаганда, показваща света единствено през западната гледна точка“. За снежинките* е „пропаганда на насилието“. Сякаш в желанието си да не получат критики от някъде авторите получават критики отвсякъде.

Silence 2016
Silence 2016

Това обаче не е целта им. Целта е красотата и агонията на живата вяра. Silence 2016 е дълбок размисъл за вярата и религията. Възможно ли е да спасиш вярата си, ако се откажеш от религията си? Възможно ли е да се спасиш като християнин, ако се от откажеш от християнството, но чрез най-християнския акт – грижата за ближния. Това е храна за размисъл.

Мнението ми в едно изречение:

Не е шедьовърът, който очаквате, ако не сте религиозни.

Свързани публикации:

Hacksaw Ridge – Среща със страданието

Мълчанието на Бергман 

*Поколение Снежинка / Generation Snowflake е термин, който описва младите хора от 21 век, които заради своята изнеженост и деликатност са постоянно обидени и възмутени от нещо. Клинт Истууд използва за същото „pussy generation“.

3 thoughts to “Мълчанието на Скорсезе”

  1. Бидейки едновременно християнче и киноманче, мога само да кажа, че си се справил повече от добре с ревюто. За разлика от моя адаш (Мартин) с филма, което пък си е изненада от всякъде. Имайки предвид, че говорим за един от най-големите в киното въобще, който явно е вложил адски много за да направи този филм. Не знам, твърде много компромиси може би. Ни един от тримцата не беше за тоя филм просто, както си отбелязал тва с „езика“ си е боза от всякъде, няма лошо да е дълъг, но …. бе няма кво и аз да изпадам в повторения, много добре си го драснал. 🙂
    Явно и възрастта си казва думата при Скорсезе. Не съжалявам, че го гледах, заради размислите, в които ме метна, но като си говорим за кино, и то не от кой да е – слабичко изпълнение.

    1. @POW R TOC H

      Преди време мислех да направя пост за възрастта и как въздейства върху творците и режисьорите – в частност, но все се сдържам, защото вярвам, че „възрастта няма значение“. Но явно вярата ми е наивна 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *